instagram
Αν λατρεύεις τη σοκολάτα αλλά θέλεις να απολαμβάνεις τα γλυκά σου πιο υγιεινά, τότε αυτή η πάστα φλώρα είναι για σένα! Δεν έχει βούτυρο, δεν έχει περιττά λιπαρά - μόνο ελαιόλαδο, το πιο αγνό και θρεπτικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής. Μπορεί να σκέφτεσαι ότι τα "σοκολατένια" γλυκά είναι βαριά ή παχυντικά, όμως η food blogger (@nikis_food), έρχεται να σε διαψεύσει, καθώς με σωστά υλικά και μέτρο, μπορείς να απολαύσεις ένα λαχταριστό γλυκό χωρίς τύψεις!
Η σοκολάτα δεν είναι εχθρός, ειδικά όταν τη συνδυάζεις με ποιοτικά συστατικά. Περιέχει αντιοξειδωτικά, βοηθά τη διάθεση και όταν συνοδεύεται από ελαιόλαδο, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη διατροφική αξία. Το ελαιόλαδο χαρίζει βελούδινη υφή στη ζύμη και "αγκαλιάζει" υπέροχα τη γέμιση, δημιουργώντας ένα αποτέλεσμα που δεν θα πιστεύεις ότι είναι χωρίς βούτυρο!
Σοκολατένια πάστα φλώρα
Υλικά για τη ζύμη:
- 230 ml ελαιόλαδο
- ¾ φλ. ζάχαρη
- 1 αυγό
- ½ φλ. χυμός πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. βανίλια
- 2½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κ.σ. κακάο άγλυκο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
Υλικά για τη γέμιση σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη
- 100 ml γάλα ή φυτικό ρόφημα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κακάο
- 2 κ.σ. μέλι
- 1 κρόκο αυγού
Εκτέλεση:
1) Φτιάξε τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ, ανακάτεψε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το αυγό, το ξύσμα και τη βανίλια. Πρόσθεσε τον χυμό πορτοκαλιού και έπειτα ρίξε τα στερεά υλικά. Ζύμωσε απαλά ώσπου να έχεις μια λεία, μαλακή ζύμη που δεν κολλάει (αν χρειάζεται, πρόσθεσε λίγο ακόμα αλεύρι). Κράτα λίγη ζύμη για τα "πλεξουδάκια" από πάνω.
2) Ετοίμασε τη γέμιση: Ζέστανε το γάλα (χωρίς να βράσει) και ρίξε μέσα την κουβερτούρα. Ανακάτεψε μέχρι να λιώσει τελείως. Πρόσθεσε το κακάο, το μέλι και το ελαιόλαδο. Όταν το μείγμα κρυώσει, ρίξε μέσα τον κρόκο αυγού και ανακάτεψε καλά.
3) Στήσε την πάστα φλώρα: Άπλωσε τη ζύμη σε ταρτιέρα ή μικρό ταψί (26 εκ.), πιέζοντας να καλύψεις και τα πλαϊνά. Ρίξε τη σοκολατένια γέμιση και στόλισε με λωρίδες ή πλεξουδάκια από τη ζύμη που κράτησες.
4) Ψήσε: Στους 170°C αέρα για 35-40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η βάση. Άφησέ τη να κρυώσει εντελώς - η γέμιση θα σφίξει όσο κρυώνει.
Πασπάλισε με λίγη ζάχαρη άχνη και… απόλαυσέ τη.
Διάβασε επίσης:
7 λόγοι για να τρως περισσότερη μαύρη σοκολάτα
Το μεγάλο λάθος που κάνεις με την κατανάλωση της σοκολάτας
Λαχταριστό κέικ σοκολάτας στο τηγάνι - έτοιμο σε 15 λεπτά
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr