instagram
Τα μελομακάρονα είναι από τα πιο εμβληματικά γλυκά των Χριστουγέννων. Είναι εκείνη η μυρωδιά που γεμίζει το σπίτι πριν καν ξεκινήσει επίσημα η γιορτινή περίοδος, το άρωμα μελιού, πορτοκαλιού και μπαχαρικών που σε κάνει να νιώθεις τόσο cozy. Κάθε χρόνο ανυπομονείς για τη στιγμή που θα τα φτιάξεις και θα τα δοκιμάσεις, γιατί ξέρεις πως είναι η γεύση που σε συνδέει με τις πιο ζεστές, οικογενειακές αναμνήσεις. Είναι το γλυκό που "πρέπει" να υπάρχει στο τραπέζι και πάντα εξαφανίζεται πριν καν προλάβεις να καταλάβεις πώς.
Αλλά όσο παραδοσιακά κι αν είναι, κάθε χρόνο εμφανίζεται και μια νέα, λαχταριστή εκδοχή τους. Και φέτος… η φρενίτιδα έχει όνομα: Lotus. Το βλέπεις παντού, σε κέικ, σε ροφήματα, σε μπισκοτοβουτιές, σε spread, ακόμα και σε γιορτινά γλυκά που δεν θα φανταζόσουν ότι ταιριάζουν. Οπότε αν αναρωτιέσαι πότε θα έρθει η στιγμή να το εντάξεις και στα αγαπημένα σου μελομακάρονα… αυτή είναι η στιγμή! Ήρθε η ώρα να φτιάξεις τη συνταγή της pastry chef Ειρήνης Βούλκου (@irene.vulku), για μελομακάρονα lotus. Η ανατρεπτική εκδοχή του κλασικού γλυκού, που συνδυάζει την ελληνική παράδοση με την πιο viral γεύση της χρονιάς.
Μελομακάρονα lotus
Υλικά:
Για το σιρόπι
- 300 γρ. νερό
- 400 γρ. ζάχαρη
- 80 γρ. γλυκόζη
- 120 γρ. μέλι
- 100 γρ. μπισκότα Lotus
Για τη ζύμη
- 450 γρ. αλεύρι
- 50 γρ. σιμιγδάλι
- 100 γρ. μπισκότο τριμμένο
- 240 γρ. ηλιέλαιο
- 60 γρ. Biscoff spread
- 200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. κανέλα
Εκτέλεση:
1) Σε κατσαρολάκι ζεσταίνεις το νερό, τη ζάχαρη, τη γλυκόζη και το μέλι. Μόλις πάρουν μια βράση, ρίχνεις τα μπισκότα Lotus τριμμένα και ανακατεύεις μέχρι να δέσει. Αφήνεις το σιρόπι να κρυώσει εντελώς.
2) Σε μεγάλο μπολ ανακατεύεις το ηλιέλαιο, το Biscoff spread και τον χυμό πορτοκαλιού στον οποίο έχεις διαλύσει τη σόδα. Προσθέτεις την κανέλα, το τριμμένο μπισκότο, το σιμιγδάλι και τέλος το αλεύρι.
3) Μόνο όσο χρειάζεται για να ενωθούν τα υλικά — δεν θέλεις υπερβολικό ζύμωμα.
4) Τα πλάθεις και τα τοποθετείς σε ταψί με λαδόκολλα.
5) Ψήνεις στους 170°C για περίπου 20–25 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσοκάστανο χρώμα.
6) Βουτάς τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για λίγα δευτερόλεπτα.
Στραγγίζεις και τα αφήνεις να σταθεροποιηθούν.
Διάβασε επίσης:
Κορμός μελομακάρονο χωρίς ζάχαρη - Ιδανικό για ένα γρήγορο εορταστικό γλυκό
Μπες σε mood χριστουγέννων με τα πιο υγιεινά μελομακάρονα - χωρίς γλουτένη
Στόλισμα δέντρου χωρίς αυτό το γλυκό; Η μελομακαρονόπιτα που θα γεμίσει το σπίτι άρωμα Χριστουγέννων
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr