Υγιεινή δίαιτα detox για να απαλλαγείς από το φούσκωμα άμεσα

Μπορεί η λέξη «αποτοξίνωση» να φαίνεται μαγική, αλλά τελικά μπορεί μία δίαιτα detox να κάνει θαύματα;

18.04.2019

Γράφει: Επιστημονικός Συνεργάτης Shape

εχεις διαβασει

δίαιτα detox

Το πρόγραμμα για τη δίαιτα detox επιμελήθηκε η Μαρία Ψωµά, ιατρός-βιοπαθολόγος, διδάκτορας Πανεπιστηµίου Αθηνών, µετεκπαιδευθείσα στην Ιατρική και Χειρουργική της Παχυσαρκίας (University of Paris), Board certified στην Ιατρική Αντιγήρανσης

Η ιδέα ξεκίνησε από τη θεωρία ότι καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από τοξίνες, οι οποίες είναι χημικά με επιβλαβείς επιδράσεις στο πεπτικό, το λεμφικό και το γαστρεντερικό όπως και στο δέρμα και τα μαλλιά. Προκαλούν κόπωση, πονοκεφάλους, ναυτία και αποτελούν τη βάση πολλών χρόνιων παθήσεων. Οι συνηθισμένες τοξίνες είναι αλκοόλ, καφές, φάρμακα, διοξίνες, παρασιτοκτόνα, καυσαέρια, τεχνητά γλυκαντικά, η ζάχαρη, το κορεσμένο λίπος, οι στεροειδείς ορμόνες, ακόμη και το νερό. H δίαιτα detox βοηθάει τον οργανισμό να απαλλαγεί φυσικά από αυτές.

Τι είναι η δίαιτα detox;

Ο οργανισμός έχει τους δικούς του τρόπους αποτοξίνωσης. Το έντερο έχει τρισεκατομμύρια φιλικά βακτηρίδια, που βοηθούν στην αποβολή των άχρηστων υποπροϊόντων με τα κόπρανα. Στο συκώτι υπάρχουν 2 φάσεις αποτοξίνωσης. Η φάση 1 περισυλλέγει τις τοξίνες (εξαρτάται από βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και η φάση 2 τις αποβάλλει, αφού δεσμευτούν από αποτοξινωτικές ουσίες (μέταλλα, ιχνοστοιχεία και θειούχα αμινοξέα). Φυσικά, αποτοξίνωση γίνεται και μέσω των νεφρών και της διούρησης αλλά και με την εφίδρωση. Μια δίαιτα detox βοηθάει να αποφορτιστεί το σώμα από τις τοξίνες. Για να γίνει αυτό, προσωρινά σταματάς εντελώς συγκεκριμένες τροφές και μετά τις επανεισάγεις σταδιακά.

Διάβασε κι εδώ για τη δίαιτα Healthy Detox: την αποτοξίνωση όπως πρέπει!

Ξεκινάς,για παράδειγμα, με ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει μόνο ροφήματα λαχανικών για 1-2 ημέρες. Μετά, για 4-5 ημέρες, προσθέτεις καστανό ρύζι, φρούτα και λαχανικά στον ατμό και τελικά προσθέτεις και άλλες τροφές. Σε κάθε δίαιτα detox απαγορεύονται οι επεξεργασμένες τροφές, το αλκοόλ και το κόκκινο κρέας, το αλεύρι, το αβγό, το τσιγάρο. Η βάση της περιέχει οργανικές τροφές και άφθονο νερό φίλτρου. Σε πολλές συνδυάζεται άσκηση και σάουνα για να αυξήσεις την εφίδρωση. Επίσης, προτείνονται συμπληρώματα ή βότανα που αποτοξινώνουν το συκώτι, όπως το γάλα γαϊδουράγκαθου ή υδροθεραπεία του παχέος εντέρου με τη βοήθεια κάποιου ειδικού ο οποίος κάνει πλύσεις του εντέρου με νερό.

Ποια είναι τα οφέλη που έχει μια δίαιτα detox;

Οι ειδικοί θεωρούν ότι, αποτοξινώνοντας το συκώτι περιστασιακά, καθαρίζεται το σώμα από τα «δηλητήρια» που έχουν συσσωρευτεί. Αυτό με τη σειρά του βοηθά στην απώλεια βάρους και την πρόληψη και θεραπεία χρόνιων παθήσεων. Βέβαια, δεν είμαστε ακόμη σίγουροι, αν η βελτίωση των συμπτωμάτων είναι λόγω της αποτοξίνωσης ή, απλά, επειδή εφαρμόζεται μια υγιεινή διατροφή με οργανικά προϊόντα και πλήρης διακοπή των επεξεργασμένων.

Διάβασε κι εδώ ποια είναι τα 12 πιο σημαντικά οφέλη από την αποτοξίνωση του σώματος!

Editor's Picks

Περισσότερα από Διατροφή και Αδυνάτισμα

Best of network

#shapegreece