Τα συστατικά που πρέπει να περιέχουν τα smoothies σου αν θέλεις να χάσεις βάρος

Ποια προτείνουν οι ειδικοί;

smoothie iStock

Έχουμε συνηθίσει να φτιάχνουμε smoothies με βασικά συστατικά τα φρούτα, είτε για να τα καταναλώσουμε ως πρωινό, είτε για ένα γεύμα που θα μας κρατήσει χορτάτους μέσα στην μέρα. Αν ωστόσο ο στόχος σου είναι να απαλλαγείς από μερικά περιττά κιλά, τότε σίγουρα αυτή η συνταγή δεν είναι η κατάλληλη, αφού τα πολλά φρούτα ως κύριο υλικό, θα σε γεμίσουν με μια μεγάλη δόση ζάχαρης και όχι με πρωτεΐνη ή υγιεινά λιπαρά που θα σε κρατήσουν πραγματικά χορτασμένη για περισσότερες ώρες.  Μια ισορροπημένη συνταγή smoothie που θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος θα πρέπει να περιέχει υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και φυτικές ίνες ώστε να εξασφαλίσουν ενέργεια στον οργανισμό σου. Οι ειδικοί προτείνουν τα παρακάτω 9 συστατικά που θα πρέπει να συμπεριλαμβάνεις πάντα στα smoothies, αν στόχος σου είναι να χάσεις βάρος.

1.Σπόροι κάνναβης

σπόροι κανάβης
iStock

Σημαντική πηγή υγιεινών λιπαρών και ω-3. Μια κουταλιά της σούπας περίπου 60 θερμίδων προσφέρει 3,3 γραμμάρια πρωτεΐνης και 0,8 γραμμάρια ω-3. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σπόροι κάνναβης περιέχουν και τα 9 απαραίτητα αμινοξέα για μια πλήρη πρωτεΐνη.

2.Λιναρόσπορο

λιναρόσπορος
iStock

Το κλειδί για την απώλεια βάρος είναι να γεμίσεις τον οργανισμό σου με φαγητά πλούσια σε φυτικές ίνες, οι οποίες θα σε κρατήσουν χορτάτη για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο λιναρόσπορος περιέχει τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, όπως επίσης και ω-3 λιπαρά οξέα.

3.Τόφου

τοφου
iStock

Η πρόσληψη σημαντικής ποσότητας πρωτεΐνης σε καθημερινή βάση είναι απαραίτητη αν προσπαθείς να χάσεις βάρος, επειδή χορταίνει την πείνα και σε βοηθά να αισθάνεσαι πλήρης για περισσότερη ώρα. Το τόφου, εκτός από τις χαμηλές θερμίδες που περιέχει, αποτελεί πηγή πολύτιμων θρεπτικών συστατικών, μεταξύ των οποίων 8 από τα απαραίτητα αμινοξέα της πρωτεΐνης. Επιπλέον, δίνει μια πλούσια υφή στο smoothies σου.

4.Φασόλια

φασολια
iStock

Ναι ακούγεται κάπως περίεργο, ωστόσο τα φασόλια, όπως και το τόφου δίνουν στα smoothies μια απίστευτη κρεμώδη υφή χωρίς κάποια ιδιαίτερη γεύση, σκεπάζοντας τα υπόλοιπα υλικά που θα επιλέξεις. Περιέχουν φυτικές ίνες και πρωτεΐνη σε ικανοποιητικά επίπεδα.

5.Γιαούρτι ή κεφίρ

γιαούρτι
iStock

Αν θέλεις να προσθέσεις γαλακτοκομικά στο smoothies σου, επίλεξε γιαούρτι ή κεφίρ, που θα εξασφαλίσουν την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι αλλά και τα προβιοτικά.

6.Αβοκάντο

αβοκάντο
iStock

Ταιριάζει με όλα και είναι κατάλληλο για όλες τις ώρες. Το αβοκάντο περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά και φυτικές ίνες που χορταίνουν την πείνα και διατηρούν την πληρότητα.

7.Μούρα

μουρα
iStock

Ένα superfood συστατικό με χαμηλή περιεκτικότητα υδατανθράκων, συγκριτικά με άλλα φρούτα. Προσφέρει μεγάλη ποσότητα φυτικών ινών και ξεχωριστή γεύση.  

8.Ξηροί καρποί

ξηροι καρποι
iStock

Περιέχουν καλά λιπαρά και πρωτεΐνη, ενώ συνίστανται σε κάθε ισορροπημένη διατροφή, καθώς ταιριάζουν είτε με γλυκές, είτε με αλμυρές επιλογές.

9.Πράσινα λαχανικά

λαχανικα
iStock

Για να αυξήσεις τις φυτικές ίνες και τις βιταμίνες στο smoothie σου, πρόσθεσε μια πλούσια ποσότητα σπανάκι ή kale. Η προσθήκη φυτικών ινών όχι μόνο βοηθάει να παραμείνεις χορτάτη όπως ήδη έχουμε αναφέρει, αλλά μπορεί επίσης να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα, χαρίζοντάς σου επίπεδη κοιλιά.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i