Εμμηνόπαυση και λίπος στην κοιλιά: Συνήθειες διατροφής που λειτουργούν καλά αυτή την περίοδο

Μία ιδιαίτερα σημαντική περίοδος για τις γυναίκες που χρειάζεται προσοχή και στη διατροφή.

Εμμηνόπαυση iStock

Aπό τη Δήμητρα Γλυνού, κλινικό διαιτολόγο - διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr). 

Η εμμηνόπαυση ξεκινά επίσημα όταν η γυναίκα δεν έχει έμμηνο ρύση για 12 μήνες. Εκείνη την περίοδο, μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να χάσεις βάρος. Διάφοροι παράγοντες παίζουν ρόλο στην αύξηση κοιλιακού λίπους, μεταξύ των οποίων: 

  • Διακυμάνσεις ορμονών
  • Απώλεια μυϊκής μάζας 
  • Ανεπαρκής ύπνος 
  • Αυξημένη αντίσταση στην ινσουλίνη

Η σημασία των θερμίδων 

Για να χάσεις βάρος, χρειάζεται έλλειμμα θερμίδων. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες, η ενεργειακή δαπάνη μιας γυναίκας σε κατάσταση ηρεμίας ή ο αριθμός των θερμίδων που καίει κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης, μειώνεται κατά τη διάρκεια και μετά την εμμηνόπαυση. Αν και μπορεί να είναι δελεαστικό να δοκιμάσεις μια δίαιτα πολύ χαμηλών θερμίδων για να χάσεις βάρος γρήγορα, η κατανάλωση τόσο λίγων θερμίδων μπορεί μερικές φορές να δυσκολέψει την απώλεια βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι ο περιορισμός των θερμίδων σε χαμηλά επίπεδα προκαλεί απώλεια μυϊκής μάζας και περαιτέρω μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Έτσι, ενώ οι δίαιτες πολύ χαμηλών θερμίδων μπορεί να οδηγήσουν σε βραχυπρόθεσμη απώλεια βάρους, οι επιπτώσεις τους στη μυϊκή μάζα και το μεταβολικό ρυθμό θα δυσκολέψουν τη διατήρηση του βάρους.

Επιπλέον, η ανεπαρκής πρόσληψη θερμίδων και η μειωμένη μυϊκή μάζα μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια οστών. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση. Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής που μπορεί να διατηρηθεί μακροπρόθεσμα μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του μεταβολικού σου ρυθμού και στη μείωση της ποσότητας μυϊκής μάζας που χάνεται με την ηλικία.

Σχέδια διατροφής που λειτουργούν καλά κατά την εμμηνόπαυση 

Η δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων 

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων είναι εξαιρετικές για απώλεια βάρους και είναι επίσης σε θέση να βοηθήσουν στη μείωση του κοιλιακού λίπους. Επιπλέον, η πρόσληψη υδατανθράκων δεν χρειάζεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή για να προκαλέσει απώλεια βάρους. Οι υδατάνθρακες μπορούν να καλύπτουν το 40-50% των ημερήσιων θερμίδων και θα πρέπει να περιλαμβάνουν τρόφιμα χαμηλά σε σάκχαρα, φρούτα, λαχανικά και όσπρια.

Μεσογειακή διατροφή 

Παρόλο που η μεσογειακή διατροφή είναι πιο γνωστή για τη βελτίωση της υγείας και τη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων, οι μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση ενδοκοιλιακού λίπους. Η μεσογειακή διατροφή περιλαμβάνει καλά λιπαρά οξέα όπως το ελαιόλαδο και οι ξηροί καρποί, ψάρια και όσπρια, ενώ είναι μειωμένη η κατανάλωση κόκκινου κρέατος σε 1-3 φορές το μήνα.

Χορτοφαγική διατροφή

Οι χορτοφαγικές δίαιτες έχουν επίσης βοηθούν στην μείωση του λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς. Παλαιότερες μελέτες σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες ανέφεραν σημαντική απώλεια βάρους και βελτιώσεις στην υγεία στις γυναίκες που ακολουθούσαν μια χορτοφαγική διατροφή. Μια  ευέλικτη χορτοφαγική προσέγγιση που περιλαμβάνει φυτικές τροφές όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια αλλά και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και αυγά φαίνεται πως λειτουργεί ευεργετικά στη μείωση της εναπόθεσης λίπους γύρω από την περιοχή της κοιλιάς.

10 μύθοι για την εμμηνόπαυση που πρέπει να σταματήσουμε να διαιωνίζουμε

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i