Αυτό είναι τo πολυτιμότερο συστατικό του πρωινού γεύματος

Γιατί το πρωινό πρέπει να το περιλαμβάνει, σύμφωνα με έρευνα;

φυτικες ινες iStock

Έχει ειπωθεί εκατοντάδες χιλιάδες φορές και θα το ξανά πούμε άλλες τόσες: το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και όχι μια συνήθεια που απλώς πρόκειται να σε καθυστερήσει για τη δουλειά. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Journal of the American Board of Family Medicine, όχι απλώς πρέπει να ξεκινάει η μέρα μας με ένα καλό πρωινό, αλλά να περιλαμβάνει κιόλας φυτικές ίνες, καθώς αποδεικνύεται οι τελευταίες σχετίζονται με τη μακροζωία.

Η μελέτη

Σύμφωνα με την μελέτη σειράς, υπάρχει μια αξιοσημείωτη συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρωινού και της μείωσης της θνησιμότητας. Επιπλέον, η συσχέτιση αυτή ήταν ιδιαίτερα ισχυρή μεταξύ των συμμετεχόντων της έρευνας, οι οποίοι κατανάλωναν ημερησίως περισσότερα από 25 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλώνοντας πως η συγκεκριμένη συνήθεια ήταν ωφέλιμη για τον οργανισμό τους.

Γιατί είναι σημαντικό το πρωινό;

Όπως τονίζουν οι μελετητές, πρότυπα διατροφής, όπως η διαλείπουσα νηστεία, η οποία συχνά περιλαμβάνει παράλειψη του πρωί, δεν αποφέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την απώλεια βάρους. Αντιθέτως, η αφαγία για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μπορεί να αυξήσεις τις θερμίδες που θα καταναλωθούν, όταν έρθει η στιγμή του γεύματος. "Έχοντας ένα πλούσιο πρωινό που περιλαμβάνει σύνθετους υδατάνθρακες (δηλαδή φυτικές ίνες) - που μετατρέπονται σε γλυκόζη – παρέχεται στο σώμα η ενέργεια που χρειάζεται για να ξεκινήσει η μέρα. Η κατανάλωση πρωινού μπορεί επίσης να αποτρέψει την υπερφαγία κατά τη διάρκεια των γευμάτων που καταναλώνονται αργότερα μέσα στην ημέρα", επισημαίνει η Nicole Short, MS, RDN, LDN, με έδρα το Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, αναφέροντας στην συνέχεια "η κύρια πηγή ενέργειας του εγκεφάλου είναι οι (σύνθετοι) υδατάνθρακες. Η κατανάλωση πρωινού που περιλαμβάνει τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορεί να βελτιώσει την αποδοτικότητα".

Πόσες φυτικές ίνες χρειαζόμαστε;

Σύμφωνα με την Ακαδημία Διατροφής και Διαιτολογίας, οι άνθρωποι πρέπει να στοχεύουν να καταναλώνουν 25-38 γραμμάρια φυτικών ινών κάθε μέρα. Επειδή οι περισσότεροι υστερούν σε αυτόν τον στόχο, η προσθήκη φυτικών ινών στο πρωινό είναι μια καλή επιλογή όπως επίσης και μια έξυπνη στρατηγική για τη διατήρηση των υγιών επιπέδων σακχάρου στο αίμα όλη την ημέρα. Επιπλέον είναι σημαντικό να μην λαμβάνονται όλη η ποσότητα φυτικών ινών, σε μια και μόνο δόση, αλλά να μοιράζεται στα γεύματα. Με τον τρόπο αυτό οι φυτικές ίνες προωθούν προσεκτικά τον κορεσμό και σταθεροποιούν τα επίπεδα ενέργειας, τα οποία με την σειρά τους βοηθούν στη μείωση της μεσημεριανής ύφεσης. Ταυτόχρονα, σημαντικό ρόλο στην επαρκή ανάδειξη των ιδιοτήτων των φυτικών ινών, παίζει η ενυδάτωση, η οποία θα πρέπει να παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα.

3 on the go επιλογές πρωινού με φυτικές ίνες

  • Γιαούρτι με φρούτα της επιλογής σου και λίγο φυστικοβούτυρο
  • Μία μπάρα πρωτεΐνης και ένα φρούτο της επιλογής σου
  • Στιγμιαία βρώμη με φυστικοβούτυρο, βατόμουρα και λιναρόσπορο

Διάβασε επίσης; 

Πόριτζ: Γιατί ο χυλός βρώμης είναι το απόλυτο superfood πρωινό και ποια είναι η ιδανική μερίδα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i