Οι μπανάνες είναι το εύκολο on the go φρούτο που μπορείς να έχεις πάντα και παντού μαζί σου, αφού δε χρειάζεται ιδιαίτερες συνθήκες αποθήκευσης, ενώ θεωρείται ιδανικό σνακ μεταξύ των μεγάλων γευμάτων, που θα σε κρατήσει χορτάτη, χωρίς – φυσικά – να επιβαρύνει την σιλουέτα σου με περιττές θερμίδες. Το αγαπημένο αυτό φρούτο, αποτελεί σημαντική πηγή αρκετών βιταμινών και μετάλλων, όπως η βιταμίνη Β6, η βιταμίνης C, το κάλιο και το μαγγάνιο. Και ενώ γνωρίζουμε ήδη πολλά από τα οφέλη της στην υγείας μας, νέα έρευνα έρχεται να αποκαλύψει πως οι μπανάνες είναι εξαιρετικά σημαντικές στη διαδικασία της πέψης, συμβάλλοντας στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.
Επτά ακαδημαϊκοί ερευνητές της ιατρικής του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, ο καθένας ειδικευμένος στη γαστρεντερολογία, τη διαιτολόγια και τη διατροφή, πραγματοποίησαν μια ανασκόπηση προηγούμενων μελετών για να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του ρόλου της διατροφής και του μικροβιώματος του εντέρου, σε γαστρεντερολογικές ασθένειες όπως η νόσος του Crohn, η κοιλιοκάκη, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και άλλες. Παρατηρώντας τα δεδομένα, η ομάδα των ειδικών κατέληξε πως οι διατροφικές συνήθειες στην πρώιμη παιδική ηλικία φαίνεται να καθορίζουν ουσιαστικά τον κίνδυνο μετέπειτα υγείας ή ασθένειας. "Για παράδειγμα, η έκθεση σε επεξεργασμένα τρόφιμα στην παιδική ηλικία ή την εφηβεία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο μεταγενέστερης ανάπτυξης φλεγμονώδους νόσου του εντέρου ή καρκίνου του παχέος εντέρου, που θεωρείται ότι προκαλείται από τη ρύθμιση της μικροχλωρίδας του εντέρου", επισημαίνουν οι ειδικοί.
Πώς οι μπανάνες σχετίζονται με τα παραπάνω δεδομένα και το έντερο;
Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η μπανάνα είναι μια πρεβιοτική τροφή που παρέχει φυτικές ίνες και ανθεκτικό άμυλο στο σώμα, ώστε να παράγει το βουτυρικό οξύ. Και αυτό έχει σημασία, γιατί το βουτυρικό οξύ είναι ένα από τα τρία κύρια λιπαρά οξέα στο έντερο. Μελέτες δείχνουν πως τα υγιή επίπεδα αυτού του λιπαρού οξέος έχουν συσχετιστεί με μειωμένη κοιλιακή δυσφορία για εκείνους που πάσχουν από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Μάλιστα έρευνα του 2016, απέδειξε πως το βουτυρικό συνδέθηκε επίσης με χαμηλότερα ποσοστά κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Πώς απορροφώνται καλύτερα τα μέταλλα; Με αυτούς τους συνδυασμούς τροφών
Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις
Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr