Ιδέες πρωινού που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την αρτηριακή πίεση

Ξεκίνα την ημέρα σου αποκτώντας τον έλεγχο.

μακροζωια iStock

Έχοντας ανεβασμένη αρτηριακή πίεση, πιθανότατα ο γιατρός που σε παρακολουθεί σε παραπέμπει διαρκώς να προσέχεις την διατροφή σου. Γιατί εκτός από τον κληρονομικό παράγοντα, αλλά και τον τρόπο ζωής που ακολουθείς (ενδεχομένως να μην περιέχει επαρκείς ώρες άσκησης), η διατροφή παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην καλή, όσο και την κακή επιρροή της υγείας μας. Για αυτό και όταν η αρτηριακή πίεση δεν κυμαίνεται στα φυσιολογικά επίπεδα, πρέπει να αποφεύγονται τροφές πλούσιες σε νάτριο και βλαβερά λιπαρά.

Η υπέρταση, όπως ονομάζεται διαφορετικά η υψηλή αρτηριακή πίεση, περιγράφει ουσιαστικά την μεγάλη δύναμη που ασκεί το αίμα στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, προκαλώντας μακροχρόνια προβλήματα στην καρδιά, ενώ αυξάνεται και ο κίνδυνος καρδιακών επεισοδίων. Για τον έλεγχο της κατάστασης αυτής, αλλά και για την βελτίωση της υγείας της καρδιάς απαιτείται να ακολουθήσεις μια κατάλληλη διατροφή. Ενδεικτικά, πρέπει να είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, με χαμηλά κορεσμένα λιπαρά και πτωχή σε νάτριο.

Σχετική μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό "Journal of Lifestyle Medicine" διαπίστωσε ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται άμεσα με την μείωση του κινδύνου ανεβασμένης αρτηριακής πίεσης, για αυτό και είναι καλό να μην παραλείπεται από την καθημερινή διατροφή σου. Για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ενέργεια αλλά και να αποκτήσεις τον έλεγχο της υγείας σου, παρακάτω θα βρεις τις καλύτερες προτάσεις πρωινού που θα σε βοηθήσουν να μειώσεις την αρτηριακή πίεση. Plus Tip: Τα μπαχαρικά μειώνουν την φλεγμονή, επιτρέποντας στην καρδιά να λειτουργεί καλύτερα.

Smoothie με κάρδαμο και αχλάδι

χαμηλή πίεση
iStock

Ένα πλούσιο ρόφημα σε φυτικές ίνες και βρώμη, η οποία βοηθάει αποδεδειγμένα στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Υλικά:

1 αχλάδι

¼ φλιτζανιού αλεσμένη βρώμη

2 κουταλιές της σούπας μέλι (προαιρετικά)

¼ κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο

½ φλιτζάνι πάγο

Εκτέλεση: Πρόσθεσε όλα τα υλικά σε μπλέντερ και χτύπησε τα πολύ καλά. Το smoothie σου είναι έτοιμο.

Frittata με μυρωδικά

χαμηλή πίεση
iStock

Η πρωτεΐνη από τα αυγά θα σε βοηθήσει να παραμείνει χορτάτη για αρκετές ώρες, ενώ ο κουρκουμάς που περιλαμβάνεται, έχει συνδεθεί με τη μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Υλικά:

3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

2-3 αυγά

1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι κόλιαντρο ψιλοκομμένο

1 φλιτζάνι μαϊντανό ψιλοκομμένο

3/4 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό τηγάνι μαγειρεύουμε με μια κουταλιά της σούπας το κρεμμύδι, μέχρι να μαλακώσει. Αφού είναι έτοιμο το τοποθετούμε σε ένα πιάτο και μόλις κρυώσει ρίχνουμε τα ψιλοκομμένα μυρωδικά. Σε άλλο μπολ χτυπάμε τα αυγά το μπέικιν πάουντερ και τον κουρκουμά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε τα το μείγμα με τα μπαχαρικά. Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο λάδι σε ένα τηγάνι για ομελέτα και ρίχνουμε μέσα το μείγμα. Αφού ετοιμαστεί από την μια πλευρά το γυρίζουμε από την άλλη για άλλα 4 με 5 λεπτά.

Overnight oats με κανέλα

χαμηλή πίεση
iStock

Μια συνταγή με βρώμη και κανέλα για ένα υγιεινό και απολαυστικό πρωινό που μπορείς να φτιάξεις από το προηγούμενο βράδυ. 

Υλικά:

1 φλιτζάνι βρώμη

1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

1/2 φλιτζάνι γάλα χωρίς λιπαρά

1 κουταλιά της σούπας λιναρόσπορο

1 κουταλιά της σούπας σιρόπι σφενδάμου

1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

Εκτέλεση: Σε ένα μικρό μπολ ανακάτεψε όλα τα υλικά και σκέπασε με πλαστική μεμβράνη. Τοποθέτησε το μείγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 8 ώρες ή για όλη την νύχτα. Το επόμενο πρωί μπορείς να προσθέσεις κατεψυγμένα φρούτα, όπως μούρα και φράουλες.

Parfaits κολοκύθας

χαλημή πίεση
iStock

Η κολοκύθα είναι ακόμα ένα συστατικό – σύμμαχος στην διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς.

Υλικά:

1 κονσέρβα κολοκύθα

2 φλιτζάνια ελληνικό γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά

½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

½ κουταλάκι του γλυκού ξύσμα πορτοκαλιού

1 1/2 φλιτζάνι granola με σπόρους κολοκύθας

Ελάχιστο πιπέρι καγιέν

2 ½ κουταλιές της σούπας σιρόπι σφενδάμου

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε την κολοκύθα, το μισό φλιτζάνι γιαουρτιού και την κανέλα. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το υπόλοιπο γιαούρτι και το ξύσμα πορτοκαλιού. Σε ένα τρίτο μπολ, ανακάτεψε τη γκρανόλα και το πιπέρι καγιέν. Σε τέσσερα μικρά βαζάκι με αεροστεγή κλείσιμο άπλωσε το μισό μείγμα κολοκύθας και λίγο από την γκρανόλα. Συνέχισε με το μείγμα γιαουρτιού, πάλι της γκρανόλας και το υπόλοιπο μείγμα κολοκύθας. Τελειώνουμε με την υπόλοιπη γκρανόλα και περιχύνουμε με σιρόπι σφενδάμου.

Πώς να ετοιμάσεις το πιο υγιεινό keto smoothie

Η πιο viral συνταγή πρωινού με γιαούρτι

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i