Οι διατροφικές συνήθειες που προκαλούν πρόωρη γήρανση στο σώμα

Πώς οι διατροφικές επιλογές μπορούν να αποβούν μοιραίες για την ηλικία που διανύεις;

προωρη γηρανση iStock

Είναι γνωστό πως η διατροφή διαδραματίζει καίριο ρόλο στην γενικότερη υγεία του οργανισμού και είναι άκριτα συνδεδεμένη με ζητήματα μακροζωίας, όπως επίσης και κινδύνους ασθενειών. Λίγοι γνωρίζουν όμως, ότι οι τροφές και τα ποτά που καταναλώνουμε "αφαιρούν" χρόνια από την ζωή μας, προκαλώντας πρόωρη γήρανση των κυττάρων του σώματος μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως, όταν οι διατροφικές συνήθειες που ακολουθούμε περιέχουν μια σειρά βλαβερών ουσιών και τοξινών, οι οποίες είναι υπεύθυνες για την επιτάχυνση του ρυθμού γήρανσης τόσο της επιδερμίδας, όσο και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Όπως επισημαίνει σχετική μελέτη, το μικροβίωμα του εντέρου – το οποίο επηρεάζεται σημαντικά από τις διατροφικές μας συνήθειες, είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση του οργανισμού στο πέρασμα των χρόνων, συμβάλλοντας μάλιστα στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία. Διατροφολόγοι και ερευνητές σε θέματα διατροφής εξηγούν ποιες διατροφικές επιλογές πρέπει να αποφεύγονται ώστε να "προστατευτεί" το σύνολο των μικροοργανισμών που κατοικούν στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα, προκειμένου να αποφευχθεί η πρόωρη γήρανση.

Υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών

Η κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων αποτελεί τον no1 παράγοντα για την επιτάχυνση της γήρανσης του οργανισμού. Οι συγκεκριμένοι τύποι τροφίμων συνήθως έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες, πρόσθετη ζάχαρη και βλαβερά λίπη, γνωστά και ως AGEs - Advanced glycation end products -, (τελικά προϊόντα προηγμένης γλυκοζυλίωσης). Σύμφωνα με την Trista Best, MPH, RD, LD, διαιτολόγο στο "Balance One Supplements", "τα AGEs δημιουργούνται όταν η ζάχαρη συνδυάζεται με λίπος ή πρωτεΐνη, ένας επικίνδυνος συνδυασμούς την υγεία του εντέρου". Επιπλέον, τα AGEs έχει τεκμηριωθεί ότι επηρεάζουν το δέρμα, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η νόσος Αλτσχάιμερ.

Υπερβολική κατανάλωση πρόσθετης ζάχαρης

Τροφές πλούσιες σε πρόσθετη ζάχαρη έχουν αποδειχτεί εξαιρετικά επιζήμιες για την ισορροπία του σακχάρου στο αίμα, οδηγώντας σε επικίνδυνες για την υγεία καταστάσεις, όπως τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια. Η χημική ένωση της γλυκοζυλίωσης, η οποία προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στα κύτταρα, διασπά το κολλογάνο προκαλώντας εμπόδια στην λειτουργία του, κάνοντας την επιδερμίδα να δείχνει θαμπή και αφυδατωμένη.

Διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες

Όταν δεν καταναλώνεις επαρκείς ποσότητες φυτικών ινών σε καθημερινή βάση, εκτός ότι θέτεις σε κίνδυνο της υγεία του πεπτικού σου συστήματος, είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσεις προβλήματα χοληστερίνης και διαχείρισης βάρους, ενώ αυξάνεις τον κίνδυνο ασθενειών όπως ο διαβήτης. "Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πτωχή σε φυτικές ίνες μεγιστοποιεί τις πιθανότητες να αντιμετωπίσεις καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, καταστάσεις που ασφαλώς επιταχύνουν την γήρανση" εξηγεί η διαιτολόγος Kylie Ivanir, RD.

Παράλειψη των πρεβιοτικών

α πρεβιοτικά προετοιμάζουν έδαφος ώστε τα ευεργετικά βακτήρια του εντέρου να προσφέρουν άμεσα τις λειτουργίες τους στον οργανισμό μας. Για αυτό και καταναλώνοντας τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά, βελτιώνουμε την υγεία του εντέρου μας. Όταν το συγκεκριμένο όργανο λειτουργεί φυσιολογικά, μειώνεται η φλεγμονή στο σώμα, αποτρέποντας πόνους και ενοχλήσεις" τονίζει η Kara Landau, RD, διαιτολόγος και ιδρύτρια της Uplift Food. Ενδεικτικά, τροφές που περιλαμβάνουν πρεβιοτικά είναι η βρώμη, το σπανάκι, τα φασόλια, το σκόρδο, τα μήλα και τα σπαράγγια.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i