Γιατί δεν πρέπει να τρως πολλά ζυμαρικά;

Πέντε ανεπιθύμητες παρενέργειες που ίσως να θέλεις να αποφύγεις.

ζυμαρικα iStock

Πολλοί θα συμφωνήσουν πως δεν υπάρχει ωραιότερο γεύμα από τα ζυμαρικά. Σπαγγέτι, ταλιατέλες, πέννες, ριγκατόνι είναι μερικοί μόνο ιταλικοί "ένοχοι" που χαρίζουν απλόχερα στιγμές γευστικής ευχαρίστησης, που σίγουρα λίγοι μπορούν να αντισταθούν. Όπως κατάλαβες ήδη, ανήκουμε στους φανατικούς pasta lovers, όμως όσο και αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε ή να το πιστέψουμε, η υπερβολική κατανάλωση ζυμαρικών – όπως και οποιοδήποτε άλλης τροφής, μπορεί να αποβεί μοιραία τόσο για τη σιλουέτα, όσο και την υγεία.

Σίγουρα τα ζυμαρικά προσφέρουν σε έναν βαθμό ορισμένα θρεπτικά συστατικά, ενώ αποτελούν εξαιρετική πηγή ενέργειας. Παρόλα αυτά, αν επιλέγεις πολύ πιο συχνά να τρως λαζάνια ή λιγκουίνι, λόγω της ευκολίας του μαγειρέματος τους, τότε είναι πολύ πιθανό να βρεθείς αντιμέτωπη με ανεπιθύμητες παρενέργειες στο πέρασμα των χρόνων. Και ποιες είναι αυτές;

Αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση του διαβήτη, από τον κληρονομικό έως τον τρόπο ζωής που ακολουθείς. Ωστόσο, σχετικές έρευνες έχουν αποδείξει ότι μια διατροφή πλούσια σε υδατάνθρακες συνδέεται στενά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της εν λόγω ασθένειας. Δεδομένου ότι τα παραδοσιακά ζυμαρικά είναι πηγή υδατανθράκων, η συχνή κατανάλωση μεγάλων μερίδων θα μπορούσε να "γεμίσει" τον οργανισμό σου με πάρα πολλούς – αχρείαστους υδατάνθρακες, θέτοντας την υγεία σου σε κίνδυνο.

Όπως επίσης και καρδιακών παθήσεων

Τα λευκά, σιμιγδαλένια, ζυμαρικά είναι και τα πιο βλαβερά για την υγεία, γιατί έχουν υψηλότερο  γλυκαιµικό δείκτη, χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες προσφέροντας χαμηλού επιπέδου κορεσμό, ενώ είναι πλούσια σε νάτριο, γεγονός που αυξάνει την αρτηριακή πίεση. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό "American Journal of Epidemiology" επισήμανε ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα δημητριακά και υδατάνθρακες αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Προσλαμβάνεις πολλές περιττές θερμίδες

Με αποτέλεσμα να αντιμετωπίσεις προβλήματα διαχείρισης βάρους. Όταν καταναλώνεις μια ικανοποιητική ποσότητα ζυμαρικών και όχι μια υπερβολική, τροφοδοτείς τον οργανισμό σου με τις απαραίτητες για αυτόν θερμίδες. Σε κάθε άλλη περίπτωση, επιβαρύνεις το σώμα σου με έξτρα θερμίδες και περιττά κιλά. Μια "ακίνδυνη" μερίδα ζυμαρικών μεταφράζεται σε περίπου μισό φλιτζάνι.

Δε λαμβάνεις άλλα θρεπτικά συστατικά

Συνηθίζοντας στην κατανάλωση μιας συγκεκριμένης ομάδας τροφίμων, χάνεις την ευκαιρία να λάβεις θρεπτικά συστατικά που είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού σου. Επομένως, αντί να τρως συνεχώς ζυμαρικά, πρόσθεσε στη διατροφή σου και άλλες επιλογές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Δοκίμασε επίσης, ζυμαρικά με βάση τα όσπρια ή τα λαχανικά, για να επωφεληθείς από αυτά κάθε φορά που αποτελούν το γεύμα σου.

Είναι υγιεινά τα ζυμαρικά; Η διαιτολόγος απαντά

Νούντλς, κινόα, ρύζι, ζυμαρικά: Ποια είναι πιο υγιεινή επιλογή;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i