Η ελαφριά συνταγή της Ελένης Πετρουλάκη για νηστίσιμο μουσακά

Έτσι όπως την μοιράστηκε με το κοινό της μέσα από το Instagram.

Ελένη Πετρουλάκη

Είχες σκεφτεί ποτέ τον μουσακά ως γεύμα της σαρακοστής ή ως επιλογή στην vegan διατροφή σου; Μάλλον όχι, αφού το βασικό υλικό στον παραδοσιακό αυτό φαγητό δεν είναι άλλο από τον κιμά, αλλά και την πλούσια σε λιπαρά μπεσαμέλ του. Στην παρακάτω συνταγή, ωστόσο, πρωταγωνιστές είναι τα ζουμερά λαχανικά της εποχής αυτής, τα οποία όπως σύντομα θα ανακαλύψεις επειδή ακριβώς δεν τηγανίζονται κατά την προετοιμασία, σου προσφέρουν κάθε θρεπτικό συστατικό που περιέχουν σε αφθονία.

Η Ελένη Πετρουλάκη ως γνήσια λάτρης της υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής μοιράστηκε τα μυστικά του νηστίσιμου και vegan μουσακά στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και εμείς βρήκαμε έναν ακόμα καλό λόγο να προσθέσουμε τις μελιτζάνες και τα μανιτάρια στις καθημερινές διατροφικές μας συνήθειες.

Υλικά:

250 γραμμάρια μελιτζάνες

250 γραμμάρια πατάτες

250 γραμμάρια κολοκυθάκια

½ κιλό μανιτάρια λευκά

150 γραμμάρια κονκασέ ντομάτα

Λίγο αλάτι – πιπέρι – κανέλα

Για την μπεσαμέλ

1 λίτρο ρόφημα αμυγδάλου

60 γραμμάρια αλεύρι (της αρέσκειας σου)

50 γραμμάρια λάδι

Λίγο αλάτι – πιπέρι – μοσχοκάρυδο

Όλος ο μουσακάς 150 βαθμους 45 – 50 λεπτα

Εκτέλεση:

Για την προετοιμασία του κιμά από μανιτάρια, ψιλόκοψε τα λευκά μανιτάρια και άφησε τα στην άκρη. Κόψε σε λεπτές φέτες το κολοκύθι, την μελιτζάνα και τοποθέτησε τες σε ένα ταψί. Τα δύο αυτά υλικά θα τα ψήσεις μαζί στον φούρνο γιατί χρειάζονται τον ίδιο χρόνο ψησίματος (περίπου 20 – 25 λεπτά). Αφού τα πασπαλίσεις με λίγο ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι βάλε τα σε προθερμασμένο φούρνο. Έπειτα κόψε τις πατάτες σε λεπτές φέτες, πασπάλισε με ελαιόλαδο και αλάτι και τοποθέτησε τες και αυτές σε ταψί για να τις ψήσεις στο φούρνο (περίπου 30 – 35 λεπτά) αφού ετοιμαστούν οι μελιτζάνες και τα κολοκύθια.

Σε μια κατσαρόλα βάλε λίγο λάδι για να ετοιμάσεις τα μανιτάρια. Αφού κάψει, σόταρε πολύ καλά τα μανιτάρια και πρόσθεσε την ντομάτα, συνέχισε προσθέτοντας αλάτι, πιπέρι και κανέλα. Μαγείρεψε τα για 20 λεπτά. Ετοίμασε την μπεσαμέλ, βάζοντας σε μια κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά, πρόσθεσε το αλεύρι και ανακατεύεις καλά. Αφού ζεστάνεις λίγο το γάλα αμυγδάλου, πρόσθεσέ το σιγά σιγά μέσα στο αλεύρι και το λάδι, ανακατεύοντας συνέχεια για να πήξει. Τέλος βάλε τα μυρωδικά και είναι έτοιμη.

Για το στήσιμο του νηστίσιμου μουσακά, βάλε πρώτα μια στρώσει μελιτζάνες, μια κολοκυθάκια, έπειτα πατάτες, μετά τον κιμά μανιταριών, στην συνέχεια μια δεύτερη στρώσει μελιτζάνες και στο τέλος την μπεσαμέλ. Στους 150 °C ψήσε τον μουσακά για 45 με 50 λεπτά.

Δες την δημοσίευση εδώ: 


 


 


 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i