Γιατί το "κόψιμο" θερμίδων θεωρείται η χειρότερη συνήθεια στην απώλεια βάρους;

Ο περιορισμός θερμίδων προκαλεί περισσότερες παρενέργειες στον οργανισμό από όσες πίστευες.

Απώλεια βάρους iStock

Στην προσπάθεια σου να απαλλαγείς από περιττά κιλά και λίπος έχεις επιχειρήσει μεταξύ άλλων να μειώσεις σημαντικά τις θερμίδες που καταναλώνεις σε ημερήσια βάση. Η τακτική αυτή, σε συνδυασμό με τις εντατικές προπονήσεις, έχει παρατηρηθεί ότι φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιδιώκεις, ενώ πολλές φορές συνοδεύεται από προβλήματα υγείας. Αυτό συμβαίνει γιατί πολύ απλά ο οργανισμός εξαντλείται, χωρίς τα απαραίτητα καύσιμα.

Γιατί το "κόψιμο" θερμίδων θεωρείται η χειρότερη συνήθεια της απώλειας βάρους;

Μια διατροφή – δίαιτα – που βασίζεται κυρίως στην περικοπή των θερμίδων, προκαλεί σημαντική επιβάρυνση του μεταβολικού ρυθμού. Ο τελευταίος είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καταναλώνει θερμίδες για να "παράξει" ενέργεια. Όταν όμως, βρίσκεσαι μονίμως σε έναν περιορισμό θερμίδων, το σώμα αντί να ξοδεύει τα καύσιμα για την εκτέλεση των διάφορων λειτουργιών του, αποθηκεύει τις θερμίδες προκειμένου να εξοικονομήσει ενέργεια.

Ταυτόχρονα πολλές βασικές βιολογικές λειτουργίες σταματούν να συμπεριφέρονται φυσιολογικά όταν δεν υπάρχουν επαρκής θερμίδες προς κατανάλωση. Μερικές από αυτές είναι η επούλωση τραυμάτων, η υγιής ανάπτυξη των μαλλιών και νυχιών. Το ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζεται "πεσμένο", αδυνατώντας να καταπολεμήσει λοιμώξεις και ιούς, ενώ παρουσιάζει μειωμένη όρεξη και μεγαλύτερη κούραση. Η χρόνια περικοπή θερμίδων μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα γυναικολογικής φύσεως, με τους ειδικούς να έχουν παρατηρήσει σε ασθενείς ακανόνιστη έμμηνο ρήση και ωορρηξία.

Διαβάστε επίσης: Διατροφή για την κατακράτηση πριν από την παραλία

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i