Ποιο λάχανο να επιλέξεις για χυμό αποτοξίνωσης και αδυνάτισμα;

Φτιάξε χυμό λάχανο και κάνε την αποτοξίνωση τη σωστή! Αρκεί να επιλέξεις το κατάλληλο.

laxano istock

Ενώ πολλές έρευνες υποστηρίζουν τα οφέλη που έχουν για την υγεία τα ολόκληρα λαχανικά, όπως το λάχανο, λίγες μελέτες έχουν ερευνήσει τις επιπτώσεις της κατανάλωσης λαχανικών σε μορφή χυμού. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι υπάρχουν οφέλη από την κατανάλωση χυμού λάχανου. 

Υπάρχουν πάνω από 400 είδη λάχανου, με τα πιο δημοφιλή να περιλαμβάνουν:

  • Άσπρο λάχανο: Πλούσιο σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθά στην επούλωση πληγών και στην πρόληψη φλεγμονών.
  • Κόκκινο λάχανο: Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη K, φυτικές ίνες και ανθοκυανίνες, βοηθά στην ενίσχυση της μνήμης και στην πρόληψη της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Λάχανο Savoy: Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού.
  • Κινέζικο λάχανο: Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη A, βιταμίνη K, φυτικές ίνες και φολικό οξύ, βοηθά στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
  • Λαχανάκια Βρυξελλών: Πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη K, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού και του προστάτη.
  • Kale ή λαχανίδα: Πλούσιο σε βιταμίνη C, βιταμίνη A, βιταμίνη K, φυτικές ίνες, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, βοηθά στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.

Χυμός λάχανου: Ποιο λάχανο να επιλέξεις 

 

1. Κόκκινο: για την υγεία της καρδιάς 

Ο χυμός λάχανου είναι πλούσιος σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση της βλάβης των κυττάρων που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Η συσσώρευση ελεύθερων ριζών στο σώμα σου μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και ασθένειες.

Το λάχανο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα θρεπτικό συστατικό που  υποστηρίζει την υγεία του ανοσοποιητικού και επίσης δρα ως ισχυρό αντιοξειδωτικό.

Το κόκκινο λάχανο είναι γεμάτο με ανθοκυανίνες. Αυτές οι φυτικές χρωστικές δίνουν στο κόκκινο λάχανο το κοκκινωπό-μοβ χρώμα του και έχουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι δίαιτες πλούσιες σε ανθοκυανίνες προσφέρουν πολλά οφέλη, μεταξύ άλλων και του μειωμένου κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. 

Επιπλέον, ορισμένα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στον χυμό του λάχανου μπορεί να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Μια μελέτη σε δοκιμαστικό σωλήνα διαπίστωσε ότι ο χυμός λάχανου προκάλεσε κυτταρικό θάνατο σε ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα του μαστού. Αυτή η επίδραση αποδόθηκε στη συγκέντρωση αντιοξειδωτικών στον χυμό που ονομάζονται ινδόλες.

2. Άσπρο: Για την καταπολέμηση της φλεγμονής

Ο χυμός λάχανου περιέχει πολλές ενώσεις που μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της φλεγμονής.

Αν και η φλεγμονή είναι η απόκριση στο οξύ στρες, η χρόνια φλεγμονή μπορεί να είναι επιβλαβής και να οδηγήσει σε ασθένειες. Επομένως, είναι σημαντικό να περιοριστεί η χρόνια φλεγμονή όσο το δυνατόν περισσότερο.

Το λάχανο περιέχει πολλές αντιφλεγμονώδεις ενώσεις. Αυτά περιλαμβάνουν τη σουλφοραφάνη, μια ένωση θείου που βρίσκεται σε πολλά λαχανικά, και την καμπφερόλη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με αντιφλεγμονώδη δράση.

Άλλη μελέτη εξέτασε τις αντιφλεγμονώδεις επιδράσεις του εκχυλίσματος χυμού λάχανου στην υγεία του δέρματος. Σε μια ομάδα ποντικών με δερματίτιδα εξ επαφής, μια φλεγμονώδη πάθηση του δέρματος, η τοπική εφαρμογή αλοιφής εκχυλίσματος λάχανου μείωσε σημαντικά τη φλεγμονή.

3. Ξινολάχανο: για την υγεία του εντέρου

Η κατανάλωση χυμού λάχανου μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη και τη θεραπεία του έλκους του στομάχου.

Μάλιστα, ο χυμός λάχανου έχει χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακή θεραπεία για το έλκος στομάχου, με ορισμένες έρευνες να υποδηλώνουν ότι μπορεί να είναι μια αποτελεσματική θεραπεία.

Οι χυμό με λάχανο που έχει υποστεί ζύμωση μπορεί επίσης να ωφελήσει την υγεία του εντέρου. Ο χυμός που προκύπτει από την παρασκευή ξινολάχανου, είναι πλούσιος σε βακτήρια γαλακτικού οξέος. Αυτά τα προβιοτικά είναι αναγνωρισμένα για τα οφέλη τους στην υγεία του εντέρου.

4.  Λάχανο Savoy: για αποτοξίνωση 

 

Το λάχανο Savoy είναι ένα είδος λάχανου με σγουρά, ζαρωμένα φύλλα. Έχει σκούρο πράσινο χρώμα και ελαφρώς γλυκιά γεύση, έχει λίγες θερμίδες και πολλές φυτικές ίνες. Αυτό το καθιστά μία καλή επιλογή για όσες προσπαθούν να χάσουν βάρος. Σε αυτό το λάχανο έχει βασιστεί και η δίαιτα της "λαχανόσουπας" (ζωμός λάχανου, ντομάτες, σκόρδο, κρεμμύδια, πιπεριά, καρότα, σέλινο και μαϊντανός).

5. Λαχανάκια Βρυξελλών για πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Τα λαχανάκια Βρυξελλών σχετίζονται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Οι ενώσεις που περιέχουν έχει βρεθεί ότι προάγουν την απόπτωση, καταστέλλουν την εξέλιξη του κυτταρικού κύκλου και αναστέλλουν την αγγειογένεση των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επιπλέον, τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να προστατεύσουν από τη βλάβη του κυτταρικού DNA.

Τα λαχανάκια Βρυξελλών μπορούν να αυξήσουν τα ευεργετικά αποτελέσματα ορισμένων θεραπειών για τον καρκίνο του μαστού. Το μαγείρεμά τους μειώνει σημαντικά την πιθανή αποτελεσματικότητά τους στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού ή της υποτροπής του.

Η βασική συνταγή για χυμό λάχανο 

Σε ένα μπλέντερ ανακάτεψε 2-3 φύλλου λάχανου με το χυμό 2 λεμονιών μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Πιες το αμέσως χωρίς να το στραγγίξεις και χωρίς ζάχαρη.

Το λεμόνι είναι ένα εξαιρετικό συστατικό καθώς μπορεί να αυξήσει τη δράση απώλειας βάρους. Έχει αποτοξινωτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καύση του περιττού λίπους και επίσης μειώνει το αίσθημα της πείνας. 

Απώλεια βάρους: Πρακτικές συμβουλές και ιδέες προγραμματισμού γευμάτων

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i