Πέντε τρόποι να αντιμετωπίσεις τη λιγούρα για junk food

Μπορείς να αντιμετωπίσεις την ακαταμάχητη λαχτάρα για παγωτό ή πίτσα με τα ακόλουθα "σωτήρια" - για τη σιλουέτα σου – tips.

λιγούρες iStock

Η έντονη επιθυμία για παγωτό μέσα στη νύχτα ή για μερικά κομμάτια πίτσα λίγο πριν τον ύπνο, όπως φαίνεται μάλλον δεν προέρχεται από πουθενά, τουλάχιστον όπως εξηγούν οι ειδικοί. Οι ξαφνικές λιγούρες δεν είναι απαραίτητα "κακές" όταν αυτές σχετίζονται με περισσότερα φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς ή ψάρια, όμως όταν αναζητάς έντονα junk food, τα νέα τόσο για την σιλουέτα, όσο και για την υγεία σου δεν είναι ιδιαίτερα καλά.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως είναι φυσιολογικό να επιτρέπεις στον εαυτό σου να ενδώσει στον πειρασμό, παραγγέλλοντας σουβλάκι, μια φορά στο τόσο. Όταν, όμως, η μια αυτή φορά γίνεται δύο , τρεις, πέντε, δέκα στην θέση της έρχεται η συνήθεια. Και όσο περισσότερο συνηθίζεις τον οργανισμό σου στο πρόχειρο φαγητό, τόσο καταστρέφεις οποιαδήποτε προσπάθεια να ακολουθήσεις μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Για να αντισταθείς επιτυχώς στην επόμενη έντονη λιγούρα, αρκεί να δοκιμάσεις έναν – ή περισσότερους – από τους παρακάτω τρόπους:

Πώς να καταπολεμήσεις τις λιγούρες:

Σταμάτα να προμηθεύεσαι ανθυγιεινά τρόφιμα

Ένα αποτελεσματικό κόλπο να αντιμετωπίσεις μια λιγούρα είναι να σταματήσεις να γεμίζεις τα ντουλάπια της κουζίνας με διάφορες λιχουδιές. Κάνε skip τον διάδρομο του σούπερ μάρκετ με τα πατατάκια, τις σοκολάτες, τα μπισκότα, ώστε να χορταίνεις την επιθυμία σου για φαγητό με άλλα λιγότερο ανθυγιεινά σνακ. Απέφυγε να γεμίζεις δοχεία με σοκολατάκια σε εμφανή σημεία, που εγείρουν συνεχώς τον πειρασμό.

Μην παραλείπεις γεύματα

Όταν το διατροφικό σου πλάνο περιέχει μόνο δύο ή τρία βασικά γεύματα, είναι αδύνατο να μην πεινάσεις στην διάρκεια της ημέρας. Με την πείνα να χτυπάει κόκκινο είναι λογικό να αυξάνονται οι λιγούρες για οποιαδήποτε λιπαρή τροφή που θα ικανοποιήσει την όρεξη σου. Πρόσθεσε μεταξύ των γευμάτων δύο – τρία υγιεινά σνακ (π.χ. γιαούρτι με φρούτα, smoothies, homemade μπισκότα βρώμης) και δες τις λιγούρες για junk food να μειώνονται σημαντικά.

Παρατήρησε πότε είναι λιγούρα και πότε αληθινή ανάγκη για φαγητό

Ψάχνεις για ένα κομμάτι κέικ επειδή πεινάς ή επειδή νομίζεις ότι πεινάς; Ιδού η απορία. Η σωματική πείνα είναι εντελώς διαφορετική από την συναισθηματική, καθώς στην τελευταία εμπλέκεται ο παράγοντας της ικανοποίησης που πιθανότατα σχετίζεται με την καλή διάθεση. Όταν δεν έχεις φάει κυρίως γεύμα, προφανώς μιλάμε για αίσθημα πείνας. Όταν όμως έχεις ικανοποιήσει το στομάχι σου και παρόλα αυτά οι λιγούρες κάνουν την εμφάνιση τους, δοκίμασε μερικές τεχνικές αναπνοής που αποσπούν την προσοχή από την έντονη επιθυμία για λιχουδιές.

Δημιούργησε χρόνο για περισσότερο και καλύτερο ύπνο

Οι ειδικοί συμφωνούν ομόφωνα πως οι ενήλικες πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον 7 ώρες. Σχετική έρευνα απέδειξε ότι είναι πιο εύκολο να καταπολεμήσεις τη λαχτάρα όταν έχεις κοιμηθεί επαρκώς, αφού η έλλειψη ύπνου συνδέεται με την αυξημένη λαχτάρα για πρόχειρο φαγητό, η οποία σαφώς οδηγεί στην αύξηση βάρους.

Ενέδωσε στον πειρασμό με την καλύτερη επιλογή

Αν τελικά δεν καταφέρεις να ξεπεράσεις την ξαφνική και έντονη επιθυμία για λιχουδιά, ενώ δεν πεινάς, φρόντισε να επιλέξεις την καλύτερη επιλογή. Υπάρχει μια τεράστια ποικιλία γλυκών και αλμυρών σνακ, που είναι υγιεινά και δεν επιβαρύνουν τη σιλουέτα σου. Μερικές νόστιμες ιδέες είναι τα φρέσκα μούρα, ένα smoothie με ανανά, το φυστικοβούτυρο πάνω σε μια μπανάνα, όπως επίσης και η τορτίγια με αβοκάντο, σολομό και κρέμα τυριού.

Διάβασε επίσης: Φαγητό απέξω: 7 κανόνες για υγιεινές επιλογές σε πακέτο

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i