Φασόλια Edamame: Το υποτιμημένο λαχανικό με την πλούσια διατροφική αξία

Ένας και μοναδικός λόγος για να εντάξεις αμέσως τώρα τα φασόλια edamame στο διατροφικό σου πλάνο είναι τα 18 γραμμάρια πρωτεΐνης που περιέχουν. Καλό ε;

edamame iStock

Τα edamame ίσως είναι το πιο υποτιμημένο είδος φασολιού, αφού συνήθως επιλέγουμε ποικιλίες κλασσικές όπως τα κόκκινα, οι γίγαντες, τα μαυρομάτικα, τα φασολάκια κ.α. Αν και προέρχονται από τον λοβό του φυτού της σόγιας, η ιδιότητα τους να ταιριάζουν άψογα σε πολλές συνταγές αλλά και να καταναλώνονται μόνα τους ως σνακ, αποδεικνύει την ευελιξία του εν λόγω λαχανικού, το οποίο εκτός των άλλων διαθέτει μια εντυπωσιακή διατροφική αξία, που ξεχωρίζει για την υψηλής ποιότητας αλλά και ποσότητας πρωτεΐνη που περιέχει.

Μόλις ένα φλιτζάνι – 160 γραμμάρια – φασόλια edamame διαθέτει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης, κατατάσσοντας τα στην κορυφή της λίστας με τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης. Μερικοί ακόμα καλοί λόγοι να προσθέσεις τα "εξωτικά" αυτά φασόλια στο διατροφικό σου πλάνο είναι οι εξής:

Διατροφική Αξία

Όπως τα περισσότερα προϊόντα που προέρχονται από την σόγια, έτσι και τα edamame είναι σημαντική πηγή φυτικής πρωτεΐνης με μηδενική χοληστερόλη. Ταυτόχρονα είναι πλούσια σε βιταμίνη Κ, η οποία παίζει ρόλο στην πήξη του αίματος και την ανάπτυξη γερών οστών καθώς και σε διάφορα πολύτιμα μέταλλα – ψευδάργυρος, ασβέστιο – και φυτικές ίνες. Ένα φλιτζάνι φασόλια edamame ενδεικτικά περιέχει:

Θερμίδες: 224

Πρωτεΐνη: 18,4 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 13,8 γραμμάρια

Λίπη: 12,1 γραμμάρια

Φυτικές ίνες: 8 γραμμάρια φυτικών

Συμβάλλουν στην ανάπτυξη και αποκατάσταση των μυών

Η υψηλή περιεκτικότητα τους σε πρωτεΐνη είναι το στοιχείο – κλειδί που συμβάλει στην οικοδόμηση, βελτίωση και αποκατάσταση μυών και ιστών. Τα edamame ανήκουν στις ελάχιστες φυτικές τροφές πλήρους πρωτεΐνης, κάτι που σημαίνει ότι περιέχουν και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα, που χρειάζεται το σώμα για την φυσιολογική λειτουργία του.

Εξασφαλίζουν την υγιή λειτουργεία των κυττάρων

Ένας ακόμα σοβαρός λόγος για να ξεκινήσεις αμέσως τώρα να τρως φασόλια σόγιας είναι το κάλιο που περιέχουν. Σύμφωνα με το Harvard, το κάλιο αποτελεί απαραίτητο μέταλλο για την εξασφάλιση της φυσιολογικής λειτουργίας όλων των κυττάρων, του καρδιακού παλμού, των νεύρων, την σύνθεση πρωτεϊνών και την καλή υγεία του μεταβολισμού. Για την ακρίβεια, περίπου 160 γραμμάρια edamame διαθέτουν 675 χιλιοστόγραμμα καλίου.

Μειώνουν την "κακή" χοληστερόλη (LDL)

Τα φασόλια σόγιας μπορούν να γίνουν "προστάτες" της καρδιάς σου, αφού είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά. Συγκεκριμένα, οι ισοφλαβόνες που περιέχουν είναι αντιοξειδωτικά που μειώνουν πρώτον τον κίνδυνο καρκίνου καταπολεμώντας τη φλεγμονή και δεύτερον την "κακή χοληστερόλη (LDL), η οποία έχει συνδεθεί με καρδιαγγειακές παθήσεις όπως το εγκεφαλικό, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Πέραν αυτού, τα edamame είναι εξαιρετική πηγή πολυακόρεστων λιπών (ω-3 και ω-6), στοιχεία που προάγουν την υγεία της καρδιάς.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i