Το ιδανικό γεύμα μετά την προπόνηση από την Ελένη Πετρουλάκη

Γιατί πρέπει να προσέχουμε τι τρώμε μετά το καθιερωμένο ραντεβού στο γυμναστήριο;

Ελέενη Πετρουλακη Instagram/@elenipetroulaki

Μια ερώτηση που απασχολεί ιδιαίτερα πολύ τους περισσότερους που γυμνάζονται συστηματικά είναι τι πρέπει να τρώνε μετά την προπόνηση, ώστε να μην επιβαρύνουν τη σιλουέτα τους με περιττές θερμίδες, τις οποίες έχουν μόλις κάψει. Πολλές φορές μια μπάρα πρωτεΐνης ή ένα ενεργειακό ποτό, που πιθανότατα περιέχουν λίγες θερμίδες, δεν είναι αρκετά για να χορτάσουν την πείνα που αισθάνεσαι μετά τη σωματική δραστηριότητα, έτσι αναζητάς κάτι πιο χορταστικό, όμως όχι απαραίτητα θρεπτικό.

Το είδος της γυμναστικής αλλά και η ένταση αυτού παίζουν καθοριστικό ρόλο στην εμφάνιση της πείνας, η οποία άλλοτε είναι πιο έντονη και άλλοτε όχι. Πέραν αυτών όμως, το ήξερες ότι η έντονη πείνα που ενδεχομένως αισθάνεσαι μετά την προπόνηση είναι πολύ πιθανό να οφείλεται και στο σύστημα ορμονών σου; Κι όμως, μέσω της γυμναστικής δεν παράγονται μόνο ενδορφίνες – οι ορμόνες δηλαδή που βελτιώνουν την διάθεση – αλλά διεγείρεται και η ορμόνη γκρελίνη, γνωστή επίσης και ως "ορμόνη της πείνας".

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά η Ελένη Πετρουλάκη σε πρόσφατη δημοσίευση στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram, τα επίπεδα της "ορμόνης της πείνας" αλλάζουν ανάλογα με το είδος αλλά και την ένταση της άσκησης που ακολουθούμε, με τις πιο δυναμικές να προκαλούν όλο και πιο έντονες λιγούρες. Η γνωστή γυμναστήρια επισήμανε πως η εξισορρόπηση αυτής της ορμόνης γίνεται κατόπιν παρακολούθησης των γευμάτων τόσο πριν, όσο και μετά την προπόνηση, ώστε σε κάθε περίπτωση είτε να γεμίζουμε τον οργανισμό ενέργεια μέσω βασικών θρεπτικών συστατικών, είτε να βοηθούμε στην οικοδόμηση και αποκατάσταση των μυών.

Ελένη Πετρουλάκη

Τι επιλέγει να τρώει η Ελένη Πετρουλάκη μετά την προπόνηση;

Η fitness coach μοιράζεται συχνά με τους διαδικτυακούς της φίλους συμβουλές σε θέματα διατροφής, ενημερώνοντας τους συχνά για το τι πρέπει να επιλέγουν ως γεύμα ή σνακ κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες. Έτσι το ιδανικό γεύμα μετά την προπόνηση για την Ελένη Πετρουλάκη περιλαμβάνει μια σειρά θρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνη, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και βιταμίνες. Συγκεκριμένα, όπως επισήμανε συχνά επιλέγει δύο κράκερ ολικής άλεσης με φέτες σολομού, αγγούρι και πράσο, τα οποία συνοδεύει με δύο βραστά αυγά.

Ελένη Πετρουλάκη

Διάβασε επίσης8 ιδέες για υγιεινά μεσημεριανά γεύματα από την Ελένη Πετρουλάκη

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i