Η κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλλει στη μακροζωία;

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα ο καφές μπορεί άφοβα να μπει στη λίστα με τις healthy συνήθειες.

καφές iStock

Πόσες φορές έχουμε ακούσει πως ο καφές ταράζει τα νεύρα μας και είναι απαγορευτικός ειδικότερα αν αντιμετωπίζουμε καρδιακά προβλήματα; Σύμφωνα με μία νέα μεγάλη ερεύνα που δημοσιεύθηκε στο European Journal of Preventive Cardiology τα πράγματα έχουν αλλάξει, με τον καφέ να προστίθεται στη λίστα με τις συνήθειες ενός healthy lifestyle.

Συγκεκριμένα, η έρευνα που κράτησε για 12,5 χρόνια, μελέτησε τον αλεσμένο, στιγμιαίο και ντεκαφεϊνέ καφέ και τη σχέση τους με την καρδιαγγειακή νόσο και τον θάνατο εξαιτίας αυτής. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της μελέτης καθηγητή Peter Kistler του Baker Heart and Diabetes Research Institute, "τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η ήπια έως μέτρια πρόσληψη αλεσμένου, στιγμιαίου και ντεκαφεϊνέ καφέ θα πρέπει να θεωρείται μέρος ενός υγιεινού τρόπου ζωής".

Πιο αναλυτικά, η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 449.563 συμμετεχόντων μεταξύ 40 και 69 ετών και εξέτασε τις συσχετίσεις μεταξύ των τύπων καφέ και των περιστατικών αρρυθμιών, των καρδιαγγειακών παθήσεων (στεφανιαία νόσος, συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο) και του θανάτου, χρησιμοποιώντας δεδομένα από τη βρετανική βιοτράπεζα.

Κατά την έναρξη της μελέτης κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχε εμφανίσει αρρυθμίες ή κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Στην αρχή, όλοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο που ζητούσε να μάθει πόσα φλιτζάνια καφέ έπιναν κάθε μέρα και αν συνήθως έπιναν στιγμιαίο, αλεσμένο ή ντεκαφεϊνέ καφέ. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του το 44,1 % προτιμούσε τον στιγμιαίο, το 18,4 % τον αλεσμένο, το 15,2 % τον ντεκαφεϊνέ και το 22,4 % δεν έπινε καθόλου.

Επομένως, η σύγκριση έγινε ανάμεσα σε αυτούς που έπιναν και δεν έπιναν καφέ, λαμβάνοντας υπόψη ταυτόχρονα την ηλικία, το φύλο, την εθνικότητα, την παχυσαρκία, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον διαβήτη, την αποφρακτική άπνοια ύπνου, την κατάσταση καπνίσματος και την κατανάλωση τσαγιού και αλκοόλ.

Τα αποτελέσματα

Δεδομένου ότι η μελέτη είχε διάρκεια 12,5 ετών, ήταν επόμενο πολλοί από αυτούς να φύγουν από τη ζωή κατά τη διάρκεια του διαστήματος αυτού. Ειδικότερα, 27.809 συμμετέχοντες πέθαναν κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, αποδεικνύοντας πως παρατηρήθηκε μείωση του θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύνδεση με τον καφέ. Τι σημαίνει αυτό; Οι άνθρωποι που έπιναν καφέ είχαν μικρότερο κίνδυνο θανάτου, καταναλώνοντας δύο έως τρία φλιτζάνια την ημέρα, τα οποία σε σύγκριση με τη μη κατανάλωση καφέ συνδέθηκαν με 14%, 27% και 11% χαμηλότερη πιθανότητα θανάτου για τα παρασκευάσματα χωρίς καφεΐνη, τα αλεσμένα και τα στιγμιαία παρασκευάσματα, αντίστοιχα.

Το ίδιο συνέβη και σε εκείνους που διαγνώστηκαν με καρδιαγγειακή νόσο, οι οποίοι έφτασαν τους 43.173, καταλήγοντας πως υπήρξε μεγάλη μείωση στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών που αφορούν την καρδιά σε εκείνους που κατανάλωναν καφέ. Παρόμοια αποτελέσματα βρέθηκαν και για τις αρρυθμίες, με τις οποίες διαγνώστηκαν περίπου 30.100 άτομα, αποδεικνύοντας πως σε σύγκριση με εκείνους που δεν κατανάλωναν κανένα είδος καφέ, είχαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης των αρρυθμιών. 

Αυτό που υπογράμμισε, επίσης, ο Kistler, το οποίο πρέπει να σημειωθεί είναι πως "η καφεΐνη είναι το πιο γνωστό συστατικό του καφέ, αλλά το ρόφημα περιέχει περισσότερα από 100 βιολογικά ενεργά συστατικά. Είναι πιθανό ότι τα μη καφεϊνούχα συστατικά ήταν υπεύθυνα για τις θετικές σχέσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ της κατανάλωσης καφέ, της καρδιαγγειακής νόσου και της επιβίωσης. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ όλων των τύπων δεν πρέπει να αποθαρρύνεται, αλλά μπορεί να απολαμβάνεται ως μια υγιής για την καρδιά συμπεριφορά".

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i