Μπορεί ένα μικρό σνακ πριν από τον ύπνο να καταπολεμήσει τις αϋπνίες;

Το viral sleep hack που συναντάς όλο και συχνότερα ως απάντηση στις διαταραχές του ύπνου, δεν φαίνεται να εντυπωσιάζει ιδιαίτερα τους ειδικούς.

Σνακ πριν τον ύπνο iStock

Τα social media, από την φύση τους, λειτουργούν ως ένας τεράστιος ανοιχτός διάλογος για διάφορα θέματα, με τους χρήστες αυτών να μοιράζονται συχνά συμβουλές και tips από την προσωπική τους εμπειρία. Μάλιστα, ορισμένα εργαλεία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το "Q&A" στο Instagram ή το "True or False" στο TikTok αποδεικνύονται ιδιαίτερα δημοφιλή στην αναζήτηση απόψεων, όσον αναφορά ζητήματα ομορφιάς, διατροφής, υγείας και φυσικής κατάστασης.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, ωστόσο, που οι εν λόγω απόψεις κρίνονται, αν όχι ακατάλληλες, προβληματικές σύμφωνα με την εμπεριστατωμένη εμπειρία των ειδικών. Στην τελευταία κατηγορία φαίνεται πως εντάσσεται και το πρόσφατο viral hack ύπνου από τον χειροπράκτη νευρολόγο Scott Beyer, το οποίο υπόσχεται "θαύματα" στην επίλυση των διαταραχών του ύπνου. Συγκεντρώνοντας περισσότερες από 2,4 εκατομμύρια προβολές, το δημοφιλές βίντεο του Beyer στο TikTok επισημαίνει απλώς πως ένα μικρό σνακ πριν από τον ύπνο είναι η ιδανική λύση για τις αϋπνίες. Ή μήπως όχι;

Η θεωρία του Scott Beyer για την βελτίωση του ύπνου

Όπως επισημαίνει στο viral βίντεο του, η κατανάλωση μικρής ποσότητας τροφής λίγο πριν πέσουμε στο κρεβάτι, μπορεί να βοηθήσει στην παρατεταμένη διάρκεια του ύπνου, καθώς μειώνεται το άγχος που αισθάνονται αρκετοί την νύχτα. "Είναι σημαντικό να βεβαιωθείς ότι αυτό που θα φας δεν είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες, ενώ τα κύρια μακροθρεπτικά συστατικά που περιέχει είναι η πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά. Για παράδειγμα, πριν τον ύπνο μπορείς να φας μισό μήλο με λίγο βούτυρο αμυγδάλου" αναφέρει ο Beyer.

Η πρακτική αυτή βασίζεται στη θεωρία πως οι διαταραχές ύπνου οφείλονται "στην ανισορροπία μεταξύ δύο ορμονών των επινεφριδίων", οι οποίες όπως εξηγεί είναι η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη. Στην ιδανική περίπτωση, το σώμα απελευθερώνει όλο και περισσότερη κορτιζόλη καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι να κορυφωθεί το πρωί, βοηθώντας σε να αισθάνεσαι εγρήγορση. Ωστόσο, το υπερβολικό άγχος μειώνει τα επίπεδα κορτιζόλης κατά τη διάρκεια της νύχτας, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση της αδρεναλίνης – το διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος – η οποία δημιουργεί πρόβλημα στη συνέχιση του ύπνου.

Αποδεικνύεται άραγε σωστή η θεωρία του Beyer σύμφωνα με άλλους ειδικούς;

Παρόλο που ο Scott Beyer εξηγεί πως η πρακτική αυτή βοήθησε βραχυπρόθεσμα τόσο τον ίδιο, όσο και τους πελάτες του με την αντιμετώπιση της υπνηλίας, άλλοι ιατρικοί σύμβουλοι και ειδικοί δεν πιστεύουν πως η τακτική αυτή μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπεία για τον κακής ποιότητας ύπνο. Και αυτό γιατί, η διακοπή του νυχτερινού ύπνου μπορεί επίσης να οφείλεται σε άλλες ορμονικές αλλαγές, σε φαρμακευτική αγωγή που ακολουθεί κάποιος, στον τρόπο ζωής, ακόμα και στις διατροφικές επιλογές που έχει ακολουθήσει λίγο πριν κοιμηθεί. Το φύλο, η ηλικία, η φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου είναι επίσης μερικοί κοινοί λόγοι της διακοπής του ύπνου.

Στην πραγματικότητα, παρόλο που δεν κρίνεται ακατάλληλη ή απαγορευτική η τακτική του Beyer, να τρώει δηλαδή ένα μικρό σνακ πριν από τον ύπνο, με σκοπό την βελτίωσή αυτού, για πολλούς δεν θεωρείται ιδιαίτερα βοηθητική στο πρόβλημα της αϋπνίας, καθώς είτε φάνε κάτι, είτε όχι, η διακοπή του ύπνου είναι αναπόφευκτη. Η αναζήτηση βοηθείας στον προσωπικό σου γιατρό, ίσως είναι η καταλληλότερη καθοδήγηση για την επίλυση του προβλήματος σου.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i