Ποια οφέλη κρύβει μέσα του ένα φλιτζάνι τσάι μέντας;

Μερικοί καλοί λόγοι να το προσθέσεις στην καθημερινότητά σου.

τσάι μέντας iStock

Εδώ και χιλιάδες χρόνια η μέντα ως βότανο χρησιμοποιείται ευρέως, τόσο για την ευχάριστη γεύση που προσφέρει, όσο και για τις θεραπευτικές ιδιότητές της. Η αρωματική ουσία της, η οποία προκύπτει από την σύσταση αιθέριων ελαίων που υπάρχουν στα φύλλα της, εμπλουτίζει με δροσερές νότες διάφορα γλυκά και αλμυρά τρόφιμα, καραμέλες και τσίχλες.

Μάλιστα, πολλοί επιλέγουν την μέντα ως πρωταγωνιστή ενός αναζωογονητικού ροφήματος, υποστηρίζοντας πως τονώνει τον οργανισμό το ίδιο αποτελεσματικά με την καφεΐνη. Η παραπάνω τακτική αν και φαίνεται να λειτουργεί, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχα επιστημονικά τεκμήρια που να επαληθεύουν την ιδιότητα της αυτή, όπως ακριβώς συμβαίνει με τα δεδομένα που εξηγούν εμπεριστατωμένα γιατί το τσάι μέντας αξίζει μια θέση στο διατροφικό μας πρόγραμμα.

Τέσσερις καλοί λόγοι για να πεις ναι στο τσάι μέντας:

Ανακουφίζει πεπτικές διαταραχές

Εάν ταλαιπωρήσε συχνά από φουσκώματα, εντερικά αέρια και δυσπεψία, τότε το τσάι μέντας ίσως αποτελεί λύση στο πρόβλημα σου. Όπως έχει αποδειχθεί, οι ουσίες που περιέχονται στο εν λόγω βότανο μαλακώνουν τους σπασμούς που προκαλούνται στο έντερο, προσφέροντας σύντομα ανακούφιση. Μια ανασκόπηση εννέα μελετών σε 926 ασθενών με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, οι οποίοι λάμβαναν θεραπεία με έλαιο μέντας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες, συμπέρανε ότι η μέντα παρέχει μεγαλύτερη ανακούφιση των συμπτωμάτων συγκριτικά με τα εικονικά φάρμακα.

Συμβάλει στην αντιμετώπιση πονοκεφάλων και ημικρανιών

Η μέντα έχει την ιδιότητα να δρα ως μυοχαλαρωτικό, ανακουφίζοντας ορισμένους τύπους πόνου όπως ο πονοκέφαλος. Αυτό συμβαίνει καθώς βασικό στοιχείο του συγκεκριμένου βοτάνου είναι η μενθόλη, η οποία παρέχει μια αίσθηση ψύξης, βελτιώνοντας έτσι την ροή του αίματος. Σε μια κλινική μελέτη 35 συμμετεχόντων με ημικρανίες, η εφαρμογή αιθέριου ελαίου μέντας στο μέτωπο και τους κροτάφους λειτούργησε ανακουφιστικά, εξαλείφοντας τον πόνο μέσα στις επόμενες δύο ώρες από την χρήση της μέντας.

Καταπολεμά βακτηριακές λοιμώξεις

Έχοντας την έγκριση των ειδικών, η μενθόλη φαίνεται πως είναι ένα αρκετά δραστικό συστατικό ενάντια στις βακτηριακές λοιμώξεις που απειλούν τον οργανισμό μας. Μελετητές παρατήρησαν πως η μέντα εξουδετερώνει αλλά και εμποδίζει την ανάπτυξη κοινών βακτηρίων που μεταδίδονται μέσω των τροφών, συμπεριλαμβανομένων των E. coli, Listeria και Salmonella. Επιπλέον, φαίνεται πως εξαλείφει εξίσου αποτελεσματικά βακτήρια που βρίσκονται στο στόμα, απομακρύνοντας την δυσάρεστη αναπνοή.

Μετριάζει τις εμμηνορροϊκές κράμπες

Η μυοχαλαρωτική δράση της μέντας λειτουργεί αποτελεσματικά και κατά την περίοδο της έμμηνου ρύσεως, προσφέροντας ανακούφιση των συμπτωμάτων. Σε μια έρευνα 127 γυναικών με ανυπόφορες εμμηνορροϊκές κράμπες, κάψουλες με εκχύλισμα μέντας απεδείχθη ότι ανακούφισαν το ίδιο τα συμπτώματα με ένα αντιφλεγμονώδες φάρμακο για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου.

Διάβασε επίσης: 5 σημαντικά και όχι τόσο γνωστά οφέλη της βιταμίνης Κ στον οργανισμό

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i