Το συστατικό που μπορείς να καταναλώνεις καθημερινά για να μειώσεις τη χοληστερίνη

Σε ποιες τροφές εμπεριέχεται και πώς να το εντάξεις στη διατροφή σου;

Becel Pro Active iStock

Πιθανότατα γνωρίζεις ήδη κάποιο πρόσωπο από τον περίγυρο σου που "ταλαιπωρείται" από υψηλά επίπεδα χοληστερίνης. Έναν μεγαλύτερο συνάδελφο στη δουλειά, τους γονείς σου, ένα μακρινό θείο, την γιαγιά σου κ.α. Εκείνο που πιθανότατα δεν γνωρίζεις ή δεν έτυχε να ακούσεις μέχρι στιγμής, είναι ότι η προβληματική αυτή κατάσταση αφορά (και μάλιστα πολύ) και νέους ανθρώπους, ηλικίας μεταξύ 19 – 39 ετών, οι οποίοι αν και εμφανίζουν συχνά υψηλά επίπεδα χοληστερίνης δε θεραπεύονται εγκαίρως, γιατί δεν το γνωρίζουν.

Πιθανότατα πάλι αναρωτιέσαι – για αυτό και ίσως βρίσκεσαι εδώ – εάν υπάρχει άραγε έγκαιρη θεραπεία, πριν τη λήψη της καθιερωμένης φαρμακευτικής αγωγής που συνήθως λαμβάνουν ασθενείς με ανεβασμένη χοληστερίνη. Η απάντηση είναι ναι, αρκεί φυσικά να επιλέξεις να ακολουθήσεις ένα εξολοκλήρου ισορροπημένο lifestyle. Με άλλα λόγια, μπορείς να "ξεφύγεις" από την "κακή" χοληστερίνη προσθέτοντας στην καθημερινότητα τον εξής συνδυασμό: ισορροπημένη διατροφή, τακτική άσκηση και δραστηριότητες που καταπολεμούν το έντονο άγχος. Το παραπάνω πολυσήμαντο τρίπτυχο, όταν συνδυάζεται με τα κατάλληλα συστατικά, τα οποία δρουν άμεσα και αποτελεσματικά κατά της χοληστερίνης, αποδεικνύεται σωτήριο. Και μια που μιλάμε για "μαγικά" συστατικά, οι φυτικές στερόλες είναι όλα όσα χρειάζεσαι στο διατροφικό σου πλάνο για να προστατεύσεις την καρδιά σου.

ProActiv

Τι είναι οι φυτικές στερόλες;

Οι φυτικές στερόλες είναι ενώσεις που έχουν παρόμοια δομή και λειτουργία με εκείνη της χοληστερόλης στο αίμα μας, ενώ δρουν ελέγχοντας μερικώς την απορρόφηση της χοληστερίνης από το έντερο. Αυτή η διαδικασία μειώνει την ποσότητα της χοληστερίνης που εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που οδηγεί σε χαμηλότερα επίπεδα LDL (κακής) χοληστερίνης. Καταναλώνοντας τη συνιστώμενη ποσότητα από φυτικές στερόλες - 1,5 με 2,4 γραμμάρια ημερησίως – τα επίπεδα της χοληστερίνης μπορούν να μειωθούν κατά 7 με 10% μέσα σε 2 με 3 εβδομάδες από την έναρξη κατανάλωσής τους. 

Σε ποιες τροφές εμπεριέχονται οι φυτικές στερόλες;

Οι φυτικές στερόλες – όπως προδίδει και το όνομα τους – εμπεριέχονται σε φυτικές τροφές όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί και σπόροι, τα φυτικά έλαια και τα δημητριακά. Όλα τα παραπάνω παρόλο που βρίσκονται ήδη στην κορυφή των χορτοφαγικών επιλογών που ακολουθείς για μια πιο σωστή και υγιεινή διατροφή, ίσως τελικά να μην αποφέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα, λόγω του ότι οι φυτικές στερόλες μέσα σε αυτά εμφανίζονται σε πολύ μικρές ποσότητες, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να καταναλώσεις μερικά κιλά φρούτων και ξηρών καρπών ημερησίως για να μειώσεις τη χοληστερίνη.

ProActiv

Πως να εμπλουτίσεις με φυτικές στερόλες τη διατροφή σου:

Στην προσπάθεια σου να εμπλουτίσεις την διατροφή σου με φυτικές στερόλες, τα προϊόντα ProActiv γίνονται σύμμαχος σου. Περισσότερες από 50 μελέτες, έως σήμερα, έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα αυτού του ισχυρού συμμάχου στη μείωση της κακής χοληστερίνης, ο οποίος τα τελευταία 20 χρόνια προάγει σταθερά τον υγιεινό ProActiv τρόπο ζωής, όπως έχει καθιερωθεί μέσα από τον εμπεριστατωμένο οδηγό μείωσης της χοληστερίνης, με τον τελευταίο να προτείνει όχι μόνο τρόπους μείωσης της χοληστερίνης αλλά και ευεξίας. 

Το ProActiv περιέχει τον απαραίτητο αριθμό φυτικών στερολών, συμβάλλοντας με φυσικό τρόπο στη μείωση της χοληστερίνης. Οι σύγχρονες διατροφικές συστάσεις επικεντρώνονται στην υιοθέτηση της φυτικής διατροφής, η οποία αποδεδειγμένα συμβάλλει στην προστασία της καρδιάς, την ευζωία και μακροζωία. Εκτός από φυτικές στερόλες, το ProActiv είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β, D, A και Ε, προσφέροντας περισσότερα οφέλη στην καρδιά αλλά και την υγεία συνολικά, όπως η υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος, της φυσιολογικής ψυχολογικής λειτουργίας καθώς και η μείωση της κόπωσης.

μείωση της χοληστερίνης

Μπορείς να απολαύσεις το οφέλη αυτού του πολυσήμαντου συστατικού με διάφορους τρόπους, προσθέτοντας το στα καθημερινά σου γεύματα. Τα προϊόντα spread ProActiv συνοδεύουν υπέροχα τις φρυγανιές με μέλι και μπανάνα, το κλασικό τοστ, το ανοιχτό σάντουιτς με αβοκάντο και ντομάτα, την ομελέτα με λαχανικά αλλά και οποιαδήποτε άλλη δημιουργική ιδέα για πρωινό, σνακ ή κανονικό γεύμα. Μπορείς να βρεις πολλές ιδέες για το πώς να το εντάξεις στην καθημερινή διατροφή σου στο www.pro-activ.com

*Για εξειδικευμένες συμβουλές διατροφής απευθύνσου στον ιατρό ή διατροφολόγο σου. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i