Πότε σε παχαίνουν τα λαχανικά;

Ποιες συνταγές με λαχανικά δεν είναι και τόσο ελαφριές;

λαχανικα παχαίνουν iStock

Τα λαχανικά αποτελούν τη μοναδική τροφή – μαζί με τα φρούτα – που θα πρέπει να καταναλώνονται σε ικανοποιητικές ποσότητες ημερησίως, προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αυτών σε κάθε μεγάλο ή μικρότερο γεύμα. Μερικά φύλλα baby σπανάκι και αβοκάντο στο πρωινό smoothie, ψιλοκομμένα καρότα και αγγούρια με dip χούμους για το δεκατιανό, μπόλικη πράσινη σαλάτα με χρωματιστές πιπεριές και ντομάτα μαζί με το μεσημεριανό κοτόπουλο ή την τσιπούρα, ένα κομμάτι κολοκύθας με γιαούρτι και μέλι για τις απογευματινές λιγούρες και λίγο τραγανό μπρόκολο στο βραδινό.

Οι παραπάνω γευστικοί συνδυασμοί είναι μερικές από τις εκατοντάδες προτάσεις που υπάρχουν για να εντάξεις τα λαχανικά στα καθημερινά σου γεύματα. Υπάρχουν όμως και εκείνες οι "υγιεινές" συνταγές με λαχανικά που όχι απλώς επιβαρύνουν την σιλουέτα σου με περιττές θερμίδες, αλλά παρέχουν ελάχιστα θρεπτικά συστατικά στον οργανισμό λόγω της διαδικασίας μαγειρέματός τους. Ποιες είναι αυτές;

Μελιτζάνες τεμπούρα

Ή οποιοδήποτε αλμυρό και τραγανό λαχανικό που τυλίγεται μέσα σε τηγανιτό κουρκούτι. Η μελιτζάνα, όπως και τα κολοκυθάκια, είναι λαχανικά που περιέχουν ελάχιστες θερμίδες όταν καταναλώνονται στον ατμό ή ψητά. Όταν όμως στη συνταγή προστίθεται ένα κουρκούτι από αλεύρι, αυγό, αλάτι, νερό και τηγανίζεται μέσα σε μεγάλες ποσότητες λαδιού, τότε οι θερμίδες εκτοξεύονται, εξαφανίζοντας οποιοδήποτε θρεπτικό συστατικό που θα μπορούσε να προσφέρει.

Λαχανικά ογκρατέν

Αυτή η χρυσαφένια, τραγανή κρούστα που δημιουργείται από την προσθήκη τυριών, φρυγανιάς ή κρέμα γάλακτος στα λαχανικά ογκρατέν είναι και ο βασικός εχθρός της σιλουέτας σου. Τα λαχανικά στο φούρνο είναι μια υγιεινή και απολαυστική πρόταση συνοδευτικού, αρκεί να μην περιέχουν περιττές λιπαρές προσθήκες.

Τσιπς παντζαριού

Τα παντζάρια είναι ένα ιδιαίτερα γευστικό λαχανικό που πολλοί επιλέγουν στη διατροφή τους καθώς ταιριάζει με αρκετούς συνδυασμούς. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι γεμάτο με θρεπτικά συστατικά όπως φυτικές ίνες, σίδηρο και βιταμίνη C, όμως ο τρόπος μαγειρέματος του είναι επίσης αυτός που θα καθορίσει πόσα από τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά θα προσφέρει στον οργανισμό. Για παράδειγμα, τα τηγανιτά τσιπς παντζαριού με μπόλικο χοντρό αλάτι δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να φας άφοβα τα παντζάρια, καθώς περιέχουν πολλές περισσότερες θερμίδες από την ωμή ή διαφορετικά μαγειρεμένη εκδοχή τους.

Κέικ καρότου

Τα καρότα βιταμίνης είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης C και σιδήρου, ενώ περιέχουν επίσης λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που συμβάλει στην διατήρηση της υγείας των ματιών. Ωστόσο, μόλις μαγειρευτούν, η βιταμίνη C και η λουτεΐνη είναι πιθανό να αποδομηθούν, με αποτέλεσμα να μειωθεί η διαθεσιμότητα τους κατά την κατανάλωσή τους. Το κέικ καρότου περιέχει επίσης λιπαρά όπως ζάχαρη, βούτυρο ή λάδι, τυρί κρέμα κ.α., συστατικά που προφανώς αυξάνουν την θερμιδική τους ταυτότητα.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i