Ένα αβοκάντο την ημέρα…: 5 λόγοι για να το εντάξεις τώρα στη διατροφή σου

Το φρούτο – μπαλαντέρ που ταιριάζει σε κάθε σχεδόν συνταγή, ξεχωρίζει για την εκπληκτική θρεπτική του αξία.

Ω-3 λιπαρών iStock

Το κεφάλαιο "αβοκάντο" είναι σίγουρα μεγάλο αλλά και πολύ σημαντικό, καθώς πρόκειται για μια εντυπωσιακά θρεπτική τροφή, που μπορεί να ενταχθεί ποικιλοτρόπως στο καθημερινό διατροφικό μας πλάνο. Η ιδιότητα του να ταιριάζει άψογα με αρκετούς γλυκούς και αλμυρούς συνδυασμούς, μεγιστοποιεί το ενδιαφέρον γύρω από την τακτική κατανάλωση του, αυξάνοντας σαφώς και τις πιθανότητες να απολαύσεις όλα τα πολυσήμαντα οφέλη που προσφέρει, λόγω των βιταμινών, μετάλλων και ιχνοστοιχείων που εσωκλείει εντός της μαλακής και ζουμερής σάρκας του. Συνοπτικά το αβοκάντο είναι πλούσιο σε κάλλιο, βιταμίνη C και Ε, αντιοξειδωτικά, μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και φυτοστερόλες, λειτουργώντας με τους εξής τρόπους υπέρ της καλής υγείας του οργανισμού:

Αβοκάντο: Ποια είναι τα οφέλη του;

Προστατεύει την καρδιά

Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία το μεγαλύτερο ποσοστό λιπαρών που πρέπει να καταναλώνουν ενήλικες και παιδιά είναι τα μονακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία βρίσκονται σε αφθονία μέσα στο αβοκάντο. Η κατανάλωση "καλών" λιπαρών προστατεύει την καρδιά, μειώνοντας την "κακή" χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή πίεση.

Όπως επίσης και τα μάτια

Το αβοκάντο λειτουργεί προστατευτικά για τα μάτια, χάρις στην λουτείνη και ζεαξανθίνη που περιέχει, οι οποίες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν τα βλαβερά κύματα φωτός. Εκείνοι που τρώνε πολλά τρόφιμα πλούσια σε αυτά τα αντιοξειδωτικά έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, την κύρια αιτία τύφλωσης μεταξύ των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Συμβάλει στην απώλεια βάρους

Μισό φλιτζάνι αβοκάντο περιέχει 6 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το ¼ της ημερησίας ανάγκης του οργανισμού στο εν λόγω θρεπτικό συστατικό. Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους καθώς προάγουν το αίσθημα της πληρότητας, κρατώντας το στομάχι χορτάτο για περισσότερες ώρες, περιορίζοντας την όρεξη και αποτρέποντας τα περιττά τσιμπολογήματα.

Ισχυροποιεί τα οστά

Καταναλώνοντας μισό αβοκάντο ημερησίως εξασφαλίζεις στο σώμα σου την απαιτούμενη ποσότητα βιταμίνης Κ, η οποία με την σειρά της είναι υπεύθυνη για τη βελτίωση της οστικής πυκνότητας και την πρόληψη καταγμάτων. Για την πλήρη ενίσχυση της ιδιότητας αυτής του αβοκάντο, μπορείς να συνδυάσεις το συγκεκριμένο φρούτο με ένα βραστό αυγό, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη Β, θρεπτικό στοιχείο που επίσης συμβάλει στην ισχυροποίηση των οστών.

Μπορεί να σώσει τον εγκέφαλο από εκφυλιστικές ασθένειες και αλλοιώσεις

Τα αβοκάντο παρέχει στον οργανισμό μια πολύ καλή δόση βιταμίνης Ε, η οποία μπορεί να λειτουργήσει προστατευτικά ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, αλλά και να επιβραδύνει την έκπτωση της μνήμης και των δεξιοτήτων σκέψης. Αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τις αντιοξειδωτικές ιδιότητες της βιταμίνης Ε - μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση των κυτταρικών βλαβών που προκαλούνται με την πάροδο του χρόνου από πράγματα όπως η ρύπανση και η ακτινοβολία από τον ήλιο.

Διάβασε επίσης: Οι καλύτεροι συνδυασμοί σνακ που μειώνουν την χοληστερίνη

 

 

 

 

 

 

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i