Baked oats με γλυκοπατάτα: Ένας απολαυστικός τρόπος να προσθέσεις τη βρώμη στο πρωινό

Σε περίπτωση που δεν το έχεις ήδη κάνει, ή απλώς βαρέθηκες το porridge και το overnight oats.

βρώμη στο φουρνο iStock

Η βρώμη ανήκει μεταξύ των δημοφιλέστερων υλικών για ένα ισορροπημένο και υγιεινό πρωινό γεύμα, καθώς το εν λόγω δημητριακό χάρη στη θρεπτική του αξία, όχι μόνο γεμίζει τον οργανισμό με ενέργεια, αλλά συμβάλει στην ομαλή λειτουργία πολλών μηχανισμών του σώματος. Οι σπόροι της βρώμης είναι πλούσιοι σε βιταμίνες Β και Ε, ενώ ταυτόχρονα διαθέτουν σε πληθώρα μέταλλα και ιχνοστοιχεία όπως ο χαλκός, ο σίδηρος, το ασβέστιο και το μαγγάνιο.

Βέβαια, η βρώμη ξεχωρίζει για την πλούσια περιεκτικότητα της σε ένα πολύτιμο θρεπτικό συστατικό που χαρίζει μια σειρά οφειλών στο σώμα, από την απώλεια βάρους, έως την προστασία του εντέρου. Αυτό δεν είναι άλλο από τις φυτικές ίνες, οι οποίες είναι λίγο – πολύ γνωστές για την συμβολή τους τόσο στο αδυνάτισμα, όσο και στην εξασφάλιση της υγείας του πεπτικού συστήματος.

Μέσω των διάφορων μορφών της – σπόροι, πίτουρο, νιφάδες, πλιγούρι – η βρώμη μπορεί να προστεθεί στο πρωινό γεύμα με πολλούς τρόπους, απογειώνοντας τη θρεπτική αξία του πιάτου με την προσθήκη περισσότερων θρεπτικών συστατικών όπως οι γλυκοπατάτες, τα πεκάν, ο λιναρόσπορος κ.α. Η παρακάτω πρωτότυπη και άκρως απολαυστική συνταγή με ψημένη βρώμη, είναι ένας εύκολος και κυρίως νόστιμος τρόπος να προσθέσεις ένα θρεπτικό topping στο γιαούρτι ή  το γάλα σου το πρωί.

Υλικά:

280 γρ. γλυκοπατάτα (καθαρισμένη και κομμένη σε κομμάτια)

180g βρώμη κουάκερ

1 κουταλιά της σούπας αλεσμένος λιναρόσπορος

1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα

1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

100g θρυμματισμένα πεκάν

150ml γάλα (ή εναλλακτική λύση χωρίς γαλακτοκομικά)

50ml σιρόπι σφενδάμου (επιπλέον για το σερβίρισμα)

Εκτέλεση:

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό, τοποθέτησε τα κομμάτια γλυκοπατάτας και βράσε τα για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Όταν είναι αρκετά μαλακά, στράγγισέ τα και τοποθέτησε τα σε ένα μεγάλο μπολ. Έπειτα πρόσθεσε όλα τα υπόλοιπα υλικά, κρατώντας το ½ των θρυμματισμένων πεκάν για το τέλος. Αφού τα ανακατέψεις καλά, πρόσθεσε τα σε ένα πυρίμαχο σκεύος και στην συνέχεια ψήσε τα για 25 λεπτά στους 180 βαθμούς σε προθερμασμένο φούρνο. Όταν είναι έτοιμο το μείγμα ψητής βρώμης, άφησε το να κρυώσει για λίγο και στην συνέχεια σπάσε το σε κομμάτια, γαρνίροντας το γιαούρτι ή το γάλα με επιπλέον σιρόπι σφενδάμου και τα υπόλοιπα θρυμματισμένα πεκάν.

 

Διάβασε επίσης: Συνταγές για κέικ: 5 υγιεινές συνταγές με χαρούπι, κουρκουμά, κακάο, λιναρόσπορο ακόμα και παντζάρι για να δοκιμάσεις τώρα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i