Πόσα τρανς λιπαρά "επιτρέπεται" να καταναλώνεις καθημερινά;

Οι σοβαρές επιπτώσεις των εν λόγω ακόρεστων λιπαρών οξέων στην υγείας μας και πως να τις αποφύγεις.

τρανς λιπαρα iStock

Δεν υπάρχει επιστημονική ή ιατρική σύσταση που να επιτρέπει την αυτού καθαυτού κατανάλωση των τρανς λιπαρών. Και εφόσον έγινε αυτό ξεκάθαρο, παρόλο που η παραπάνω σύσταση είναι υπερβολικά απλή, στην πράξη όμως τα πράγματα δυσκολεύουν επικίνδυνα. Η εν λόγω κατηγορία ακόρεστων λιπαρών οξέων συνοδεύει συνήθως τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα και κρίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία μας, για αυτό και σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία "λιγότερο από το 1% της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης θα πρέπει να προέρχεται από τρανς λιπαρά".

Τι είναι τα τρανς λιπαρά;

Τα τρανς λιπαρά είναι ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία προκύπτουν κατά την διαδικασία της υδρογόνωσης των ελαίων για δύο κυρίως σκοπούς: πρώτον για να μετατραπεί η υγρή μορφή των ελαίων σε στερεή και δεύτερον για να βελτιωθεί η γεύση, η υφή αλλά και να παραταθεί η διάρκεια ζωής ενός προϊόντος. Αποτελούν ίσως την χειρότερη και πιο επικίνδυνη μορφή λιπαρών, η οποία δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνεται καθόλου στο διατροφικό μας πλάνο. Οι πιθανότητες όμως να μην καταναλωθούν ποτέ ξανά είναι ελάχιστες, καθώς συναντώνται ακόμα και εκεί που δεν το περιμένεις.

Συγκεκριμένα, το fast food – οποιασδήποτε μορφής – αποτελεί τον κύριο ένοχο που γεμίζει το σώμα μας με τρανς λιπαρά. Τα τηγανιτά φαγητά, οι πίτες, τα πατατάκια, τα κράκερ ακόμα και ορισμένα dressing σαλάτας είναι πλούσια σε τρανς λιπαρά, με τα μπισκότα, τα έτοιμα κέικ και τα υπόλοιπα αρτοσκευάσματα να διαθέτουν τουλάχιστον 2 – 3 γραμμάρια των εν λόγω ακόρεστων λιπαρών ανά μερίδα.

Πόσα τρανς λιπαρά "επιτρέπεται" να καταναλώνεις;

Όπως προαναφέραμε η ιδανική απάντηση είναι "καθόλου", όμως πολλές φορές κάτι τέτοιο μοιάζει – δυστυχώς – αδύνατο. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, σε μια δίαιτα 2.000 θερμίδων, θα πρέπει να καταναλώνονται λιγότερα από 2 γραμμάρια τρανς λιπαρών την ημέρα. Αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 20 θερμίδες. Φυσικά εάν η δίαιτα περιέχει λιγότερες θερμίδες, αυτομάτως μειώνεται και η παραπάνω ποσότητα πρόσληψης των τρανς λιπαρών.

Ποιες οι επιπτώσεις στην υγεία από την υπερβολική κατανάλωση τρανς λιπαρών;

Εδώ και μερικές δεκαετίες, μελέτες καταδεικνύουν τη συσχέτιση των τρανς λιπαρών με χρόνιες παθήσεις της καρδιάς, όπως η στεφανιαία νόσος. Η υπερβολική κατανάλωση των συγκεκριμένων ακόρεστων λιπαρών οξέων οδηγεί στην αύξηση των επιπέδων της "κακής" χοληστερόλης (LDL), τη μείωση των επιπέδων της "καλής" χοληστερόλης, στην εμφάνιση φλεγμονής στα κύτταρα, στην καταστροφή των αιμοφόρων αγγείων και στη διακοπή της ομαλής λειτουργίας των αρτηριών. Όλα τα παραπάνω αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου, διαβήτη και εγκεφαλικού επεισόδιο.

Πως να τα αποφύγεις:

Η αποφυγή αλλά και ο περιορισμός της κατανάλωσης τους κρίνονται απαραίτητες συνθήκες για τη φροντίδα της υγείας σου. Όσο περισσότερο επιλέγεις να μαγειρεύεις στο σπίτι, τόσο μειώνεις τις πιθανότητες να ξεφύγεις από την παραπάνω επιτρεπτή ημερήσια ποσότητα κατανάλωσης. Επιπλέον, είναι σημαντικό να διαβάζεις προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζεις, αποφεύγοντας συστατικά όπως μερικώς υδρογονωμένα έλαια, τα οποία αποτελούν ένδειξη ότι το τρόφιμο περιέχει τρανς λιπαρά. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i