Τσικνοπέμπτη: 10 σπιτικές σάλτσες που θα συνοδεύσουν ιδανικά το κρέας

Είναι σπιτικές, εύκολες, γευστικές και υγιεινές!

Τσικνοπέμπτη iStock

Εάν θέλεις να δώσεις μια ξεχωριστή πινελιά στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης, οι σάλτσες είναι ό,τι καλύτερο για να συνοδεύσουν τα κρέατα του σημερινού μενού. Από την κλασική μελιτζανοσαλάτα μέχρι και την καυτερή σάλτσα Sambal Oelek της Ινδικής κουζίνας, αυτές οι σάλτσες είναι βέβαιο ότι θα απογειώσουν τα κρέατά σου, είτε πρόκειται για φιλέτο, μπριζόλες, πανσέτες, κόντρα φιλέτο ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι και είδος κρέατος. 

Τσικνοπέμπτη: 10 σπιτικές σάλτσες που θα συνοδεύσουν ιδανικά το κρέας

1.Μελιτζανοσαλάτα

Ανακάτεψε: 1/2 κιλό μελιτζάνες φλάσκες ψημένες και χοντροκομμένες στο μπλέντερ, μία σκελίδα σκόρδο, λιωμένη, χυμό από 1 μικρό λεμόνι, 40 ml ελαιόλαδο. Το ψήσιμο στα κάρβουνα είναι ιδανικό για τη μελιτζανοσαλάτα, γιατί οι μελιτζάνες αποκτούν καπνιστή γεύση. Εναλλακτικά, ψήσε τες στο γκριλ.

2.Κηπουρού

Ψιλόκοψε τα λαχανικά και ανακάτεψε 2 μέτρια καρότα, 1/4 λάχανο άσπρο μικρό, 1 ραπανάκι, λίγο σέλινο, 3 αγγουράκια τουρσί, 1 φλιτζάνι μαγιονέζα, 1 κ.σ. κέτσαπ, 1 κ.σ. ξίδι. Άσ' τη στο ψυγείο 3 ώρες για να δέσουν τα υλικά.

3.Εύκολη σπιτική κέτσαπ

4.Sambal Oelek: Συνταγή για την καυτερή σάλτσα από την Ινδονησία

5.Χούμους με Καπνιστή Μελιτζάνα

Ρϊξε στο μπλέντερ: μία μελιτζάνα φλάσκα ψημένη, 2 φλιτζάνια βρασμένα ρεβίθια, μία σκελίδα σκόρδο, χυμό από 1 λεμόνι, 2 κ.σ. ταχίνι, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό, 3/4 κ.γ. κύμινο.  

6.Σάλτσα Μεξικάνικη

Ανακάτεψε 1/2 μέτριο κρεμμύδι σε φέτες, μία πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη, 3 κ.σ. ελαιόλαδο, 10 ντοματάκια ψιλοκομμένα, 1 κ.γ. τριμμένο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι καγιέν ή μπούκοβο, 1 κ.γ. ζάχαρη, λίγο χυμό ντομάτας. Άσ΄τη στο ψυγείο 3 ώρες για να δέσουν τα υλικά.  

7.Γλυκό καλαμπόκι, πιπεριές χαλαπένιο και ξινόγαλο

Σε ένα μπλέντερ ή μούλτι ανάμειξε 1/2 φλ. ξινόγαλο, 1 φλ. σπυριά καλαμποκιού, 1 κ.σ. χυμό λάιμ, 1 κ.σ. μέλι, 1 κομμάτι τζίντζερ 2,5 εκ. και μία σκελίδα σκόρδο μέχρι να ομογενοποιηθούν. Πρόσθεσε μέσα 1-2 πιπεριές χαλαπένιο καθαρισμένες και κομμένες σε λεπτές φέτες, 1/4 φλ. ψιλοκομμένο κόλιαντρο και 1 κ.γ. ψιλοκομμένο σχοινόπρασο. Καρύκεψε με αλάτι.

8.Σάλτσα ρανς

9.Πουρές λαχανικών

Γέμισε το μπλέντερ ή το μούλτι μέχρι λίγο επάνω από τη μέση με βρασμένα λαχανικά. (Αν χρησιμοποιείς πιο μαλακά λαχανικά, όπως κολοκυθάκια, μπορείς να τα αναμείξεις ωμά.) Πρόσθεσε 1/4 του φλιτζανιού νερό και καρύκεψε με αλάτι, μπαχαρικά και βότανα της επιλογής σου. Πολτοποίησε ρίχνοντας σταδιακά στο μείγμα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Αν χρειάζεται, προσάρμοσε την πυκνότητα με περισσότερο νερό (πιο λεπτόρρευστη υφή αν το θες για dressing, πιο πηχτή για spread στο σάντουιτς). Πρόσθεσε ξίδι ή χυμό λεμονιού για να αναδείξεις τα αρώματα. Για πιο κρεμώδη υφή μπορείς να ανακατέψεις μέσα στραγγιστό γιαούρτι.

10.Ντιπ με γλυκοπατάτες και μάνγκο με κάρι

Υλικά

  • 2 γλυκοπατάτες ψημένες και καθαρισμένες
  • 1/2 φλ. μάνγκο σε κύβους
  • 3 κ.σ. κόκκινη ή κίτρινη πάστα κάρυ
  • 2 κ.σ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. χυμός λάιμ
  • 1 κ.σ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1/4 κ.γ. σησαμέλαιο
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • Μαύρο σουσάμι για γαρνίρισμα

Οδηγίες

Χτύπησε τα 8 πρώτα υλικά σε ένα μπλέντερ. Μετάφερε το ντιπ σε ένα μπολ και γάρνιρε με το μαύρο σουσάμι.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i