Καρότα vs. γλυκοπατάτες: Ποια είναι η πιο θρεπτική επιλογή;

Και μερικοί νόστιμοι τρόποι για να εντάξεις τα καρότα και τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σου.

Καρότα vs. γλυκοπατάτες iStock

Τα καρότα και οι γλυκοπατάτες είναι δύο από τα πιο δημοφιλή λαχανικά που καταναλώνονται ευρέως. Δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Παρακάτω, θα συγκρίνουμε τις θρεπτικές αξίες των καρότων και της γλυκοπατάτας και θα δούμε πώς μπορούν να ωφελήσουν τη γενική υγεία σου.

Είναι τα καρότα superfoods; Η θρεπτική αξία του διάσημου λαχανικού

Τα καρότα

Τα καρότα είναι ένα λαχανικό ρίζας που είναι χαμηλό σε θερμίδες και πλούσιο σε φυτικές ίνες. Είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση υγιούς όρασης, δέρματος και ανοσοποιητικού συστήματος. Ένα μεσαίου μεγέθους καρότο περιέχει περίπου 25 θερμίδες και 2,5 γραμμάρια φυτικών ινών.  Μόλις ½ φλιτζάνι ωμά καρότα περιέχει 459 mg προβιταμίνης Α, που αντιστοιχεί στο 51% της ημερήσιας αξίας του DV. Τα καρότα παρέχουν επίσης καλή ποσότητα βιταμίνης C, καλίου και βιταμίνης Κ. Είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, όπως η βήτα-καροτίνη, η οποία μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και του Αλτσχάιμερ.

Οι γλυκοπατάτες

Οι γλυκοπατάτες, από την άλλη πλευρά, είναι ένα αμυλούχο λαχανικό ρίζας που είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες. Αποτελούν καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμινών Β6 και C. Μία γλυκοπατάτα μεσαίου μεγέθους περιέχει περίπου 103 θερμίδες, 2,3 γραμμάρια φυτικών ινών και 156% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης βιταμίνης Α. Οι γλυκοπατάτες είναι επίσης πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, όπως βήτα-καροτίνη και ανθοκυανίνες, που μπορεί να έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες.

Γλυκοπατάτες: Γιατί πρέπει να τις εντάξεις στο διαιτολόγιό σου

Διατροφικά, τόσο τα καρότα όσο και οι γλυκοπατάτες προσφέρουν μοναδικά οφέλη στην υγεία. Τα καρότα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, καθιστώντας τα μια καλή επιλογή για τη διαχείριση του βάρους και την υγεία του πεπτικού συστήματος. Αποτελούν επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της υγιούς όρασης και της λειτουργίας του ανοσοποιητικού. Οι γλυκοπατάτες, από την άλλη πλευρά, είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και παρέχουν μια διαρκή πηγή ενέργειας. Είναι επίσης μια καλή πηγή φυτικών ινών, καλίου και βιταμινών Β6 και C και προσφέρουν μια ποικιλία αντιοξειδωτικών που μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από χρόνιες ασθένειες.

Όσον αφορά το μαγείρεμα, τόσο τα καρότα όσο και οι γλυκοπατάτες είναι ευέλικτα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε διάφορα πιάτα. Μπορείς να τα ψήσεις, να τα φτιάξεις στον ατμό, να τα βράσεις ή ακόμα και να τα ψήσεις στη σχάρα για να αναδείξεις τη φυσική τους γλυκύτητα και να βελτιώσεις τις γεύσεις τους. Είτε προτιμάς τα καρότα είτε τις γλυκοπατάτες, η ενσωμάτωση αυτών των πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά λαχανικών στη διατροφή σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξεις τη συνολική υγεία και ευεξία σου.

Συμπερασματικά, τόσο τα καρότα όσο και οι γλυκοπατάτες είναι λαχανικά πλούσια σε θρεπτικά συστατικά που προσφέρουν διάφορα οφέλη για την υγεία. Ενώ τα καρότα είναι χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, οι γλυκοπατάτες είναι πλούσιες σε σύνθετους υδατάνθρακες και προσφέρουν μια διαρκή πηγή ενέργειας. Ανεξάρτητα από το ποια θα επιλέξεις, η ενσωμάτωση ενός ή και των δύο στην καθημερινή διατροφή σου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζεται το σώμα σου για να είναι υγιές.

5 νόστιμοι τρόποι για να εντάξεις τα καρότα και τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σου: 

Αν ψάχνεις μερικούς νόστιμους τρόπους για να ενσωματώσεις αυτά τα λαχανικά στα γεύματά σου, ακολουθούν πέντε νόστιμες ιδέες που μπορείς να δοκιμάσεις:

Σαλάτα ψητής γλυκοπατάτας και καρότου
Το ψήσιμο της γλυκοπατάτας και του καρότου αναδεικνύει τη φυσική τους γλυκύτητα και τα κάνει τρυφερά και καραμελωμένα. Για να φτιάξεις μια σαλάτα ψητής γλυκοπατάτας και καρότου, ξεκίνα ξεφλουδίζοντας και κόβοντας σε κύβους ίσα μέρη γλυκοπατάτες και καρότα. Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνετε στο φούρνο στους 200°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν. Άφησέ τα να κρυώσουν ελαφρώς και μετά ανακάτεψέ τα με τα αγαπημένα σου πράσινα λαχανικά, όπως ρόκα, σπανάκι ή λάχανο. Περιχύνουμε με μια ελαφριά βινεγκρέτ ή χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.

Σούπα καρότου και γλυκοπατάτας
Η σούπα καρότου και γλυκοπατάτας είναι ένα χορταστικό, ζεστό πιάτο, τέλειο για πιο δροσερές μέρες. Για να φτιάξεις αυτή τη σούπα, ξεκίνα ξεφλουδίζοντας και ψιλοκόβοντας ίσα μέρη καρότα και γλυκοπατάτες. Τα σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με λίγο ελαιόλαδο, σκόρδο και κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Προσθέτουμε ζωμό λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Χρησιμοποιούμε ένα μπλέντερ για να την κάνουμε πουρέ. Προσθέτουμε λίγη παχύρρευστη κρέμα ή γάλα καρύδας για ένα κρεμώδες αποτέλεσμα.

Ψητή γλυκοπατάτα και καρότο
Οι ψητές γλυκοπατάτες και καρότο είναι μια πιο υγιεινή εναλλακτική στις παραδοσιακές τηγανητές πατάτες. Για να τα φτιάξεις, ξεκίνα κόβοντας τις γλυκοπατάτες και τα καρότα σε λεπτές λωρίδες. Τα περιχύνουμε με ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και τα απλώνουμε σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε στο φούρνο στους 200°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να γίνουν τραγανά και να ροδίσουν. Τα σερβίρουμε με μια σάλτσα, όπως σάλτσα ντομάτας ή χούμους.

Καρότο και γλυκοπατάτα stir-fry
Το stir-fry είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος για να εντάξεις τα καρότα και τις γλυκοπατάτες στη διατροφή σου. Ξεκίνα κόβοντας τα καρότα και τις γλυκοπατάτες σε λεπτές λωρίδες. Τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, το τζίντζερ και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς. Πρόσθετουμε τα αγαπημένα μας λαχανικά, όπως μπρόκολο, πιπεριές ή αρακά και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά ακόμα. Ολοκλήρωσε με σάλτσα σόγιας ή την αγαπημένη σου σάλτσα stir-fry και σέρβιρε με ρύζι ή noodles.

Muffins καρότου και γλυκοπατάτας
Τα μάφιν καρότου και γλυκοπατάτας είναι ένας νόστιμος και θρεπτικός τρόπος για να ξεκινήσεις τη μέρα σου. Για να τα φτιάξεις, ξεκίνα ξεφλουδίζοντας και τρίβοντας ίσα μέρη καρότα και γλυκοπατάτες. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και την κανέλα. Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και τις γλυκοπατάτες, μαζί με τα αυγά, το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το κουρκούτι σε κούπες για μάφιν και ψήνουμε στους 180°C για περίπου 20-25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και να ψηθούν. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i