Δέκα εκπληκτικά οφέλη από την κατανάλωση τυριού cottage

Το τυρί cottage είναι μια θρεπτική και νόστιμη τροφή που έχει πολλά οφέλη για την υγεία.

Τυρί κότατζ iStock

Το τυρί κότατζ είναι ένα δημοφιλές γαλακτοκομικό προϊόν που τα τελευταία χρόνια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος. Το συγκεκριμένο τυρί είναι γνωστό για την κρεμώδη, ελαφρώς πικάντικη γεύση του και είναι βασικό συστατικό σε πολλές δίαιτες. Ενώ το τυρί κότατζ θεωρείται συχνά ως μία τροφή με χαμηλά λιπαρά και υψηλή σε πρωτεΐνες, έχει πολλά άλλα εκπληκτικά οφέλη που μπορεί να μην είναι τόσο γνωστά.

Δέκα οφέλη από την κατανάλωση τυριού κότατζ

Υψηλό σε πρωτεΐνη: Ένα από τα πιο γνωστά οφέλη του τυριού cottage είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε πρωτεΐνες. Ένα μόνο φλιτζάνι τυρί κότατζ μπορεί να περιέχει έως και 28 γραμμάρια πρωτεΐνης, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή τροφίμων για όσους θέλουν να αυξήσουν την πρόσληψη πρωτεΐνης.

Οι 7 ποιοτικότερες πηγές πρωτεΐνης για να καταναλώνεις καθημερινά

Χαμηλό σε θερμίδες: Το τυρί κότατζ είναι σχετικά χαμηλό σε θερμίδες σε σύγκριση με άλλες ποικιλίες τυριού. Μια μερίδα μισής κούπας τυρί κότατζ περιέχει περίπου 80 θερμίδες, καθιστώντας το μια εξαιρετική επιλογή φαγητού για όσους θέλουν να χάσουν βάρος ή να διατηρήσουν ένα υγιές βάρος.

Πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα: Το τυρί κότατζ είναι μια πλούσια πηγή βιταμινών και μετάλλων, όπως ασβέστιο, βιταμίνη Β12 και σελήνιο. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι απαραίτητα για τη διατήρηση υγιών οστών, δοντιών και νευρικής λειτουργίας.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία του πεπτικού συστήματος: Το τυρί cottage περιέχει προβιοτικά, τα οποία είναι ευεργετικά βακτήρια που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του εντέρου. Αυτά τα προβιοτικά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη της ανάπτυξης επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο, μειώνοντας τον κίνδυνο πεπτικών προβλημάτων όπως φούσκωμα, αέρια και διάρροια.

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή: Περιέχει αντιφλεγμονώδεις ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα με παθήσεις όπως η αρθρίτιδα, όπου η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει πόνο στις αρθρώσεις και δυσκαμψία.

Μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση: Το τυρί κότατζ περιέχει κάλιο, το οποίο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης. Μια διατροφή πλούσια σε κάλιο μπορεί επίσης να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού και καρδιακών παθήσεων.

Μπορεί να προάγει την ανάπτυξη των μυών: Είναι μια εξαιρετική επιλογή φαγητού για όσους θέλουν να χτίσουν μύες. Περιέχει πρωτεΐνη καζεΐνης, η οποία απορροφάται αργά από το σώμα, παρέχοντας μια σταθερή ροή αμινοξέων στους μύες.

Μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του ύπνου: Το τυρί κότατζ περιέχει τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Η τρυπτοφάνη είναι πρόδρομος της ορμόνης ύπνου μελατονίνη, η οποία ρυθμίζει τον κύκλο ύπνου.

Μπορεί να ενισχύσει την ανοσία: Το τυρί κότατζ περιέχει ψευδάργυρο, ο οποίος είναι απαραίτητος για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Ο ψευδάργυρος βοηθά στην τόνωση της παραγωγής λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση λοιμώξεων και ασθενειών.

Πολυχρηστικό συστατικό: Το τυρί κότατζ είναι ένα ευέλικτο συστατικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα πιάτα. Μπορεί να προστεθεί σε smoothies, να χρησιμοποιηθεί ως ντιπ για λαχανικά ή να χρησιμοποιηθεί στη θέση του τυριού ricotta στα λαζάνια.

10 τρόποι να δοκιμάσεις το τυρί κότατζ αλλιώς (ακόμα και παγωτό)

Συμπερασματικά, το cottage cheese είναι μια θρεπτική και νόστιμη τροφή που έχει πολλά οφέλη για την υγεία. Είτε θέλεις να αυξήσεις την πρόσληψη πρωτεΐνης, είτε να βελτιώσεις την υγεία του πεπτικού σου συστήματος είτε να προωθήσεις την ανάπτυξη των μυών, το τυρί cottage είναι μια εξαιρετική επιλογή. 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i