Μπορούν τα κρεμμύδια να καταπολεμήσουν το κοινό κρυολόγημα;

Τι είναι το ρόφημα κρεμμυδιού που πολλοί καταναλώνουν ως φυσικό αντιβιοτικό;

κρεμμυδι_κρυολογημα_φυσικη_θεραπεια iStock

Πολλές φορές για να αντιμετωπίσουμε τον ενοχλητικό πονόλαιμο, τον επίμονο βήχα και την μύτη που τρέχει καταφεύγουμε σε οποιαδήποτε λύση, φαρμακευτική και μη, ώστε να διακόψουμε το συντομότερο την ταλαιπωρία. Για αυτό και συχνά συνοδεύουμε τα παυσίπονα, τα αποσυμφορητικά μύτης και τις καραμέλες για τον λαιμό με ζεστά ροφήματα, όπως το τσάι, αλλά και θρεπτικές διατροφικές επιλογές όπως η κοτόσουπα.

Πέραν αυτών όμως υπάρχει ένα ρόφημα που καταναλώνεται από πολλούς ως φυσικό αντιβιοτικό για την άμεση ανακούφιση του κοινού κρυολογήματος. Το τελευταίο δεν είναι άλλο από το τσάι κρεμμυδιού, το οποίο όπως μπορείς να αντιληφθείς έχει ως κύριο συστατικό τα κρεμμύδια. Η διαδικασία παρασκευής του είναι εξαιρετικά απλή, αφού το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ξεφλουδίσεις την ξερή φλούδα ενός οποιουδήποτε κρεμμυδιού, να το κόψεις σε μεγάλα κομμάτια και να το αφήσεις να σιγοβράσει μέσα σε νερό για περίπου μια ώρα. Αφού είναι έτοιμο, στραγγίζεις το ρόφημα και το σερβίρεις με λίγο μέλι για πιο ευχάριστη γεύση.

Είναι αποτελεσματικό το τσάι κρεμμυδιού στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος;

Δεν υπάρχουν επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι το εν λόγω ρόφημα λειτουργεί ως φάρμακο απέναντι στο κρυολόγημα, παρόλο που δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι αισθάνονται πολύ καλύτερα μετά την κατανάλωση του. Μια θεωρία που θα μπορούσε να υποστηρίξει κατά μια έννοια την παραπάνω λογική, είναι ότι τα κρεμμύδια, τα οποία ανήκουν στην οικογένεια των λαχανικών Allium – όπως και το σκόρδο και το φρέσκο κρεμμυδάκι – περιέχουν φλαβονοειδή και σουλφοξείδια, δύο ενώσεις με αρκετά οφέλη για τη διατήρηση της υγείας του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να βοηθούν στην απόκρουση ορισμένων μορφών καρκίνου, καθώς και τη διατήρηση των κυττάρων και του αίματος σε άριστη κατάσταση.

Μάλιστα, τα κρεμμύδια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδές κερκετίνη, ουσία η οποία έχει αποδειχθεί ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και μειώνει την απελευθέρωση προφλεγμονωδών κυτταροκινών. Ωστόσο, η θεραπευτική του δράση θα μπορούσε να οφείλεται σύμφωνα με τη διατροφολόγο του Πολιτειακού Πανεπιστήμιου του Μισισίπι, Qula Madkin, στη θερμότητά του, επισημαίνοντας πως κάθε ζεστό ρόφημα βοτάνων και λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει τα συμπτώματα.
 

Διάβασε επίσης: Η σούπα που ανακουφίζει τα έντονα συμπτώματα περιόδου

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i