Τι συμβαίνει στο σώμα εάν δεν λαμβάνεις τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Πολλές φορές δε λαμβάνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά από τη διατροφή μας. Και αυτή η κατάσταση έχει επίσημο ορισμό. Τι σημαίνει η δυσθρεψία για το σώμα σου;

θρεπτικά συστατικά iStock

Από τη Δήμητρα Γλυνού, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, MSc Διατροφή, Δημόσια Υγεία και Πολιτικές (cibus.gr).

Η δυσθρεψία ορίζεται ως μια κατάσταση που οφείλεται σε ανεπαρκή διατροφή, που δεν παρέχει φυσιολογικές ποσότητες όλων των θρεπτικών ουσιών, ή σε σωματική αδυναμία απορρόφησης ή μεταβολισμού θρεπτικών συστατικών. Οι τύποι δυσθρεψίας είναι δύο:

• Ο υποσιτισμός: Προκύπτει από τη μη λήψη αρκετής πρωτεΐνης, θερμίδων ή μικροθρεπτικών συστατικών. Αυτό οδηγεί σε χαμηλό βάρος για το ύψος και την ηλικία του ατόμου.

• Ο υπερσιτισμός: Η υπερβολική κατανάλωση ορισμένων μόνο θρεπτικών ουσιών μπορεί, επίσης, να οδηγήσει σε υποσιτισμό. Αυτό συνήθως οδηγεί σε υπερβολικό βάρος ή παχυσαρκία.

Τα συμπτώματα

Ο υποσιτισμός μπορεί να προκαλέσει: απώλεια βάρους, απώλεια λίπους και μυϊκής μάζας, πρησμένο στομάχι, ξηρά μαλλιά και δέρμα, κούραση, δυσκολία συγκέντρωσης, κατάθλιψη. Από την άλλη, τα σημάδια του υπερσιτισμού είναι το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία, αλλά και οι ελλείψεις θρεπτικών συστατικών.

Άτομα που είναι υπέρβαρα είναι πιο πιθανό να έχουν ανεπαρκή πρόσληψη και χαμηλά επίπεδα ορισμένων βιταμινών και ανόργανων συστατικών σε σύγκριση μ’εκείνους που έχουν κανονικό βάρος.

Μακροπρόθεσμα αποτελέσματα 

Η δυσθρεψία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη χρόνιων ασθενειών. Οι επιπτώσεις περιλαμβάνουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Ο υπερσιτισμός μπορεί, επίσης, να συμβάλλει στην ανάπτυξη ορισμένων προβλημάτων υγείας. Συγκεκριμένα, τα υπέρβαρα παιδιά έχουν περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Υπάρχει θεραπεία; 

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία. Οι υπηρεσίες παράδοσης γευμάτων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διασφαλιστεί η πρόσβαση σε τρόφιμα, ιδιαίτερα στην περίπτωση ηλικιωμένων ατόμων. Τις περισσότερες φορές οι απλές διατροφικές προσαρμογές εύκολα αντιστρέφουν τις περισσότερες επιβλαβείς επιπτώσεις του υποσιτισμού.

Χρήση συμπληρωμάτων διατροφής

Συμπληρώματα μπορούν να ληφθούν για να βοηθήσουν στην ανάκαμψη. Ο συνδυασμός συμπληρωμάτων διαστροφής και σωστών γευμάτων έχει ευεργετικά αποτελέσματα στο μικροβίωμα του εντέρου και βοηθά στην αποκατάσταση της συνολικής μεταβολικής λειτουργίας, η οποία μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη των οστών, την ανοσία και άλλους παράγοντες. 

4 βασικές συμβουλές 

• Επισκέψου έναν ειδικό. Το καλύτερο ξεκίνημα είναι να μιλήσεις με έναν ειδικό ώστε να σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες για την καλύτερη προσέγγιση σε σχέση με τη διατροφή και την άσκησή σου και να σχεδιάσει στρατηγικές για την επίτευξη των συγκεκριμένων διατροφικών σου στόχων.

• Ισορροπημένη διατροφή. Υπάρχει λόγος που το ρητό "Είσαι αυτό που τρως" αντέχει στο πέρασμα του χρόνου. Είναι αλήθεια! Το σώμα μας και ο τρόπος που λειτουργεί ανταποκρίνεται σε αυτά που καταναλώνουμε, γι’ αυτό και πρέπει να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις τη σωστή ποσότητα βασικών θρεπτικών ουσιών κάθε μέρα. Τα έξι βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να καταναλώνεις είναι: υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες, βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, νερό.

• Συνέπεια. Φυσικά, είναι σημαντικό να έχεις μια ισορροπημένη διατροφή που να ταιριάζει στις ανάγκες σου, αλλά το "κλειδί" για την ανάρρωση από τη δυσθρεψία είναι η συνέπεια. Είναι σημαντικό να καταναλώνεις συχνά γεύματα όλη την ημέρα, αντί για ένα ή δύο βαριά γεύματα. Επίλεξε θρεπτικά τρόφιμα που σου αρέσουν και
κατανάλωσέ τα σε μικρές ποσότητες συχνά, ενώ απόφυγε την κατανάλωση τυποποιημένων και επεξεργασμένων τροφίμων.

• Έμφαση στη φυσική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό την περίοδο της ανάρρωσης να βρεις δραστηριότητες που σου αρέσουν. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων και της σωστής διατροφής θα οδηγηθείς σε έναν καλύτερο τρόπο ζωής συνολικά, θα αυξήσεις την ενέργειά σου, θα δυναμώσεις το σώμα σου και, φυσικά, θα βελτιώσεις την ψυχολογία σου. Δώσε βάση στις θερμίδες που καταναλώνεις καθημερινά και συνδύασε τη μέτρηση αυτή με την ανάλογη φυσική δραστηριότητα.

5 βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι και οι τροφές που θα τα βρεις

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i