4 (σημαντικά) πράγματα που έμαθα με τη βοήθεια του διατροφολόγου

Εκτός από τον σωστό τρόπο για να χάσω βάρος.

Διατροφολόγος pexels

Σε έχουν μπερδέψει ποτέ όλες οι αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με τη διατροφή και την υγιεινή διατροφή; Με τόσες πολλές τάσεις δίαιτες και υπερτροφές, μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι να φάμε και τι να αποφύγουμε. Έτσι, κάποια στιγμή αποφάσισα να ζητήσω τη βοήθεια ενός διατροφολόγου.

Πήγα σε έναν διατροφολόγο για έναν ολόκληρο χρόνο και μου άλλαξε τη ζωή. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, έμαθα τόσα πολλά για τη διατροφή και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες που ποτέ δε θα είχα καταφέρει να εμπεδώσω και να εφαρμόσω μόνη μου. Με την καθοδήγησή του, εκτός από το να χάσω περιττά κιλά (που είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος για τον οποίο απευθυνόμαστε σε έναν τέτοιο ειδικό) κατάφερα να μάθω και άλλες σημαντικές πληροφορίες αλλά και να τις ενσωματώσω στην καθημερινότητά μου, δημιουργώντας έναν βιώσιμο, υγιεινό τρόπο ζωής με έκανε να νιώθω ενέργεια και θρέψη.

Γιατί να αναζητήσεις τη βοήθεια ενός διατροφολόγου;

Όταν ξεκινάς ένα πρόγραμμα διατροφής υπό την καθοδήγηση ενός διαιτολόγου ή διατροφολόγου, αρχίζεις να ξετυλίγεις ένα σύνθετο κουβάρι παραγόντων που έχουν διαμορφώσει εν αγνοία σου το άτομο που είσαι σήμερα. Εκείνος, όχι μόνο θα είναι σε θέση να σου παρέχει εξατομικευμένες συμβουλές με βάση τις ατομικές σου ανάγκες, αλλά θα μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να δημιουργήσεις ένα σχέδιο που να ταιριάζει στον τρόπο ζωής σου. Παρακάτω, θα μοιραστώ μερικά από τα βασικά μαθήματα που έμαθα κατά τη διάρκεια της χρονιάς με έναν διατροφολόγο, ώστε να πάρεις μια γεύση του πώς είναι να συνεργάζεσαι με έναν επαγγελματία στον τομέα της διατροφής.

Ιδέες για ελαφριά βραδινά γεύματα: 4 συνταγές που δεν ξεπερνούν τις 350 θερμίδες

Πάντα με ενδιέφερε η υγιεινή διατροφή, αλλά δεν ήμουν σίγουρη αν το έκανα σωστά. Ήθελα να μάθω περισσότερα για το τι χρειάζεται το σώμα μου και πώς να το τρέφω σωστά. Κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μου με τον διατροφολόγο, έμαθα τόσα πολλά για τη διατροφή και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Εδώ είναι μερικά πράγματα που ξεχώρισα:

Ο έλεγχος της μερίδας είναι το κλειδί:

Παλιότερα πίστευα ότι το να τρώω υγιεινά σημαίνει να κόβω ολόκληρες ομάδες τροφίμων ή να μειώνω δραστικά τη θερμιδική μου πρόσληψη. Ωστόσο, ο διατροφολόγος μου με δίδαξε ότι αφορά περισσότερο τον έλεγχο της μερίδας. Τρώγοντας τη σωστή ποσότητα φαγητού, μπόρεσα να διατηρήσω ένα υγιές βάρος χωρίς να νιώθω στέρηση.

Η εξισορρόπηση των μακροθρεπτικών συστατικών είναι σημαντική: 

Πριν, συνήθιζα να επικεντρώνομαι στο να μετρώ τις θερμίδες και να μη δίνω σημασία στην ποιότητα του φαγητού μου. Ο διατροφολόγος μου με δίδαξε σχετικά με τα μακροθρεπτικά συστατικά – υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και λίπη – και πώς να τα εξισορροπώ για βέλτιστη υγεία. Συμπεριλαμβάνοντας και τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά σε κάθε γεύμα, κατάφερα να διατηρήσω τα επίπεδα ενέργειάς μου ψηλά και να αποφύγω τις λιγούρες.

Οι φυτικές ίνες είναι φίλος σου:

Είχα ακούσει για τα οφέλη των φυτικών ινών στο παρελθόν, αλλά δεν είχα συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό ήταν για τη συνολική υγεία. Ο διατροφολόγος μου με δίδαξε τους διαφορετικούς τύπους φυτικών ινών και πώς να τις εντάξω στη διατροφή μου. Αυξάνοντας την πρόσληψη φυτικών ινών, μπόρεσα να βελτιώσω την πέψη μου και να μειώσω τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Η υγιεινή διατροφή δε χρειάζεται να είναι βαρετή:

Παλιά πίστευα ότι η υγιεινή διατροφή σήμαινε να τρως άνοστο, βαρετό φαγητό όλη την ώρα. Ωστόσο, ο διατροφολόγος μου έδειξε πώς να φτιάχνω υγιεινά γεύματα που να είναι και θρεπτικά και νόστιμα. Πειραματιζόμενη με διαφορετικά υλικά και μεθόδους μαγειρέματος, ανακάλυψα έναν εντελώς νέο κόσμο υγιεινής διατροφής.

Συνολικά, η καθοδήγηση από τον διατροφολόγο άλλαξε το παιχνίδι για την υγεία και την ευεξία μου. Έμαθα τόσα πολλά για τη διατροφή και τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες και τώρα νιώθω σίγουρη για την ικανότητά μου να τρέφω σωστά το σώμα μου.

Ρωτήσαμε 10 ειδικούς: Ποιο συστατικό προσθέτουν στα γεύματά τους για αντιφλεγμονώδη δράση;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i