Αντιγήρανση: Επιβράδυνε το πέρασμα του χρόνου με αυτές τις τροφές

Υπάρχουν διατροφικά βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να υποστηρίξουμε την υγιή γήρανση.

Αντιγήρανση iStock

Καθώς μεγαλώνουμε, το σώμα μας υφίσταται πολυάριθμες αλλαγές που μπορούν να επηρεάσουν τη συνολική υγεία και ευεξία μας. Μία από τις πιο αισθητές αλλαγές είναι η εμφάνιση ορατών σημαδιών γήρανσης, όπως οι ρυτίδες, η χαλάρωση του δέρματος και τα γκρίζα μαλλιά. Αν και δεν υπάρχει μαγικό χάπι ή πηγή νεότητας που να μπορεί να σταματήσει τη διαδικασία γήρανσης, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να υποστηρίξουμε την υγιή γήρανση. Ένα τέτοιο βήμα είναι να διατηρήσουμε μια υγιεινή διατροφή που περιλαμβάνει τροφές που μπορούν να μας βοηθήσουν να επιβραδύνουμε το πέρασμα του χρόνου. Βρες παρακάτω μερικές από τις τροφές που είναι γνωστές για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες.

Φρούτα και λαχανικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορούν να προκαλέσουν κυτταρική βλάβη και να συμβάλουν στη γήρανση. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, συμπεριλαμβανομένων των βιταμινών Α, C και Ε, καθώς και σε φλαβονοειδή και καροτενοειδή.

► Μερικές από τις καλύτερες πηγές αντιοξειδωτικών περιλαμβάνουν τα μούρα, τα εσπεριδοειδή, τα φυλλώδη χόρτα, τα καρότα και τις γλυκοπατάτες. Η προσθήκη περισσότερων φρούτων και λαχανικών στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και στη στήριξη της υγιούς γήρανσης.

Ωμέγα-3 Λιπαρά Οξέα

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα είναι ένας τύπος υγιούς λίπους που είναι σημαντικός για τη λειτουργία του εγκεφάλου, την υγεία της καρδιάς και τη γενική ευεξία. Πιστεύεται επίσης ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, καθώς μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο σώμα. Η φλεγμονή είναι μια φυσιολογική ανοσολογική απόκριση, αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη πολλών ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία, συμπεριλαμβανομένης της αρθρίτιδας, των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου.

► Καλές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, καθώς και ο λιναρόσπορος, οι σπόροι chia και τα καρύδια.

Πρωτεΐνη

Η πρωτεΐνη είναι σημαντική για τη διατήρηση της μυϊκής μάζας και της οστικής πυκνότητας, τα οποία μπορεί να μειωθούν με την ηλικία. Είναι επίσης απαραίτητη για την παραγωγή κολλαγόνου, μιας πρωτεΐνης που δίνει στο δέρμα την ελαστικότητά του και βοηθά στη μείωση της εμφάνισης των ρυτίδων.

► Καλές πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν τα άπαχα κρέατα, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, τα φασόλια, τις φακές, τους ξηρούς καρπούς και τους σπόρους. Στόχος είναι να συμπεριλάβεις μια πηγή πρωτεΐνης σε κάθε γεύμα για να υποστηρίξεις την υγιή γήρανση.

Άλλες τροφές κατά της γήρανσης

Εκτός από τις τροφές που αναφέρθηκαν παραπάνω, υπάρχουν αρκετές άλλες που θεωρείται ότι έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Μερικές από αυτές είναι: 

► Πράσινο τσάι: Το πράσινο τσάι περιέχει αντιοξειδωτικά που ονομάζονται κατεχίνες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες και να υποστηρίξουν την υγιή γήρανση.

► Μαύρη σοκολάτα: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει φλαβονοειδή, τα οποία είναι αντιοξειδωτικά που μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ροής του αίματος και να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

► Κουρκουμάς: Ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ασθενειών που σχετίζονται με την ηλικία.

Αν και δεν υπάρχει συγκεκριμένη διατροφή αντιγήρανσης που να ταιριάζει σε όλους, η ενσωμάτωση περισσότερων από αυτές τις τροφές στη διατροφή σου μπορεί να βοηθήσει στην υποστήριξη της υγιούς γήρανσης. Θυμήσου να ασκείσαι   και να υιοθετείς συνήθειες, όπως η τακτική άσκηση, η διαχείριση του άγχους και ο επαρκής ύπνος, για να υποστηρίξεις τη συνολική υγεία και ευεξία.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i