Συχνή αυξομείωση του βάρους: Οι συμβουλές για να την αντιμετωπίσεις

Το θέμα της αυξομείωσης του βάρους απασχολεί πολλούς και για πολλούς είναι μια "πονεμένη" ιστορία. Κι όμως, μπορούμε να κάνουμε από σήμερα μια καλή αρχή για ένα πιο υγιές και φυσιολογικό βάρος.

αυξομείωση του βάρους iStock

Από τον Γιάννη Χρύσου, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο (giannischrysou.gr).

Μήπως νιώθεις ότι ζεις συχνά την ημέρα της μαρμότας; Η ιστορία είναι γνωστή και το τέλος της –πολύ συχνά– καθορισμένο. Η σειρά των γεγονότων μερικές φορές διαφέρει. Ξεκινάς με έντονη διάθεση για διατροφικό έλεγχο. Μπαίνουν τα φρούτα, οι σαλάτες και τα γιαούρτια στην καθημερινή διατροφή. Το βάρος αρχίζει να μειώνεται και το ηθικό ανυψώνεται. Η προσπάθεια συνεχίζεται μέχρι τον στόχο ή διακόπτεται είτε από ημέρες χαλάρωσης ή αλλεπάλληλες κοινωνικές εκδηλώσεις είτε από ημέρες με έντονο στρες. Σε όλες τις περιπτώσεις η επαναφορά στις προηγούμενες –κακές– διατροφικές συνήθειες είναι πολύ γρήγορη και εύκολη. Το πρώτο διάστημα μπορεί να μην αυξάνεται το βάρος, όμως σταδιακά τα κιλά αθροίζονται και πάλι. Η πορεία οδηγεί και πάλι στο αρχικό βάρος και συχνά λίγο ψηλότερα! Η απογοήτευση έντονη και η αίσθηση ότι όλη η προσπάθεια είναι μάταιη είναι αναπόφευκτη.

Η νέα εποχή

Ζούμε πια στην εποχή που προσδοκούσαμε. Μπορεί να μην είναι όπως ακριβώς τη φανταζόμασταν, αλλά είναι η εποχή που μπορούμε να γνωρίζουμε το μέλλον μας. Ναι, μη σου κάνει εντύπωση, σήμερα γνωρίζουμε με αρκετά μεγάλη ακρίβεια τι πρόκειται να συμβεί. Ξέρεις ότι, αν διατηρείς υψηλότερο βάρος, έχεις συγκεκριμένες πιθανότητες να εμφανίσεις κάποια καρδιαγγειακή νόσο. Αν δεν αυξήσεις τη φυσική σου δραστηριότητα, αυξάνεις αυτές τις πιθανότητες και, αν τρως έτοιμα φαγητά με περισσότερα λιπαρά και αλάτι, τότε ο κίνδυνος μεγιστοποιείται. Οι επιλογές σου σήμερα είναι αυτές που καθορίζουν το μέλλον σου αύριο. Η εύρεση μιας μόνιμης λύσης για το θέμα του βάρους είναι καθοριστική, τόσο για την οργανική υγεία όσο και για την ψυχική. Για την επιτυχία του εγχειρήματος πρέπει να γίνει ο σωστός σχεδιασμός. Θέλει, λοιπόν, ένα business plan το οποίο δεν μπορεί να περιλαμβάνει μόνο την έναρξη της προσπάθειας και τα πρώτα βήματα, αλλά πρέπει να προβλέπει τυχόν δυσκολίες, πιθανές λύσεις, αλλά και τη συνεχή εξέλιξη του εγχειρήματος. Αυτό, λοιπόν, είναι το δικό σου project. Επένδυσε σε αυτό και οι πιθανότητες είναι μαζί σου. Μπορείς να ελέγξεις την προσφορά αλλά και τη ζήτηση (τα τρόφιμα που θα έχεις στη διάθεσή σου και αυτά που θα επιθυμείς). Ήρθε η ώρα να πετύχεις!

Τα βήματα προς την επιτυχία

Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε εγχειρήματος είναι η πίστη και η θετική διάθεση για την υλοποίησή του. Πρέπει να ξεκινήσεις με το 100% των δυνατοτήτων
σου. Τα πρώτα βήματα είναι καθοριστικά. Σε επίπεδο σχεδιασμού απαιτούν σύνεση. Για τη διατροφή σου αυτό μεταφράζεται σε ένα διατροφικό πρόγραμμα που θα είναι φιλικό στο ημερήσιο πρόγραμμά σου και θα σε κρατάει χορτάτη καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

• Το πρώτο βήμα είναι να πιστέψεις στον σχεδιασμό και όχι σε ό,τι ένιωθες πριν
ξεκινήσεις
. Μπορεί, πριν ξεκινήσεις, να θεωρείς αδύνατη τόσο την κατανάλωση πρωινού όσο και τον περιορισμό του βραδινού τσιμπολογήματος. Αν όμως έχεις καταναλώσει σωστά το βραδινό σου γεύμα και έχεις προγραμματισμένο το τσιμπολόγημά σου, τότε θα ξεπεράσεις τις δυσκολίες της νύχτας. Επιπλέον, θα ξυπνήσεις το πρωί περισσότερο πεινασμένη. Αν όχι την πρώτη μέρα, θα συμβεί σίγουρα τη δεύτερη ή την τρίτη. Σχεδίασε, λοιπόν, σωστά και συνετά το πρόγραμμά σου και πίστεψε σε αυτό. Εκτέλεσέ το με όλη σου τη δύναμη ώστε να ξεκινήσεις "με το δεξί".

• Το δεύτερο βήμα περιλαμβάνει τη θετική προσέγγιση σε διατροφικό επίπεδο. Σίγουρα γνωρίζεις τι τρόφιμα περιλαμβάνει μια υγιεινή διατροφή, δεν μπορείς όμως
να περιοριστείς μόνο σε αυτά. Για παράδειγμα, ξέρεις ότι πρέπει να τρως φρούτα καθημερινά. Πρόσθεσέ τα στο σημείο της ημέρας που μπορείς να τα καταναλώσεις, αλλά μην τα χρησιμοποιήσεις αντί για το αγαπημένο σου σνακ. Η ύπαρξή του στο διαιτολόγιο είναι καθοριστική για την επιτυχία σου. Δεν μπορείς να βάλεις ένα παιδί να διαβάζει μόνο τα μαθήματά του, διακόπτοντας κάθε άλλη ευχάριστη δραστηριότητά του. Αν στοχεύεις σε μια βιώσιμη διαδικασία, πρέπει να χωρέσουν και τα δύο! Θεώρησε, λοιπόν, ότι το διατροφικό σου σχέδιο αφορά την υπόλοιπη ζωή σου και όχι μόνο την περίοδο απώλειας κιλών. Αναρωτήσου τώρα αν μπορείς να το κάνεις. Αν όχι, τότε προσάρμοσέ το από την αρχή ώστε να είναι εφικτό. Πρόσθεσε ό,τι χρειάζεσαι σε ποσότητες που θα σου επιτρέψουν να είσαι ικανοποιημένη, ενώ παράλληλα καταφέρνεις να μειώνεις το βάρος σου, έστω και με μικρά βήματα.

• Το τρίτο βήμα στοχεύει στη διακοπή ενασχόλησης με τον ρυθμό απώλειας βάρους. Μερικές φορές μπορείς να χάσεις βάρος, αλλά να μην είσαι ικανοποιημένη. Μπορεί να ήθελες λίγο περισσότερο. Δες το project που συζητάμε σαν τον σχεδιασμό μιας επιχείρησης: η μικρότερη απώλεια αντιστοιχεί σε μικρότερα κέρδη. Ο σωστός σχεδιασμός του προηγούμενου βήματος έχει εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της επιχείρησής σου. Προσπάθησε να είσαι ικανοποιημένη με τα χαμηλότερα κέρδη. Σταδιακά θα μαζευτούν και θα δείχνουν περισσότερα!

• Στο τέταρτο βήμα είσαι έτοιμη να σηκώσεις το βλέμμα σου και να κοιτάξεις στον
ορίζοντα.
Έχεις ένα σχέδιο που ήδη δουλεύει και αποδίδει, νιώθεις ότι είναι βιώσιμο, γιατί το έχεις σχεδιάσει με τον κατάλληλο τρόπο και τώρα μπορείς να φανταστείς τις επόμενες επενδύσεις σου. Χάνοντας τα πρώτα κιλά, ανεξάρτητα από τον τελικό στόχο, μπορείς να έχεις νέες δραστηριότητες. Μπορείς να δοκιμάσεις νέα ρούχα, να συμμετάσχεις σε προγράμματα φυσικής δραστηριότητας και να χρησιμοποιήσεις διαφορετικά τον ελεύθερο χρόνο σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να κάνεις μια ορεινή πεζοπορία με παρέα πολύ πιο εύκολα. Απόλαυσέ το και συνδύασέ το με τις νέες επενδύσεις σου.

Ο ρόλος της διατροφής και τα οφέλη 

Η απώλεια βάρους και η διατήρηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής και διατροφής θα ορίσει σε σημαντικό βαθμό το βιοτικό σου επίπεδο. Θα βελτιώσει την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σου, επηρεάζοντας τις εργασιακές και τις προσωπικές σου σχέσεις. Επιπλέον, θα βελτιώσει το επίπεδο υγείας, περιορίζοντας τους κινδύνους και την ανάγκη λήψης φαρμάκων. Τέλος, θα σου προσφέρει τη δυνατότητα να έχεις έναν δραστήριο τρόπο ζωής. Τα οφέλη από την προσπάθειά σου ξεπερνούν τη βελτίωση της σιλουέτας σου, η οποία είναι πολύ σημαντική. Στον σχεδιασμό που σου παρέθεσα παραπάνω δε μιλήσαμε καθόλου για τη διατροφή σου. Η σύνταξη του διαιτολογίου είναι το εύκολο κομμάτι της διαδικασίας:

• Δώσε μεγαλύτερη έμφαση στα τρόφιμα που θα μπορείς να καταναλώνεις και μην εστιάζεις σε όσα θα αποφασίσεις να αποφύγεις.

• Προσπάθησε να έχεις σπιτικά παρασκευασμένα γεύματα, ακόμα και αν είναι πολύ απλά.

• Μην αφήνεις για πολλές ώρες τον οργανισμό σου χωρίς τροφή. Το έντονο αίσθημα της πείνας είναι πιο δύσκολο να το διαχειριστείς.

• Δε χρειάζεται να αποκλειστείς από τα κοινωνικά σου γεύματα. Προτίμησε να ελέγξεις την ποσότητα και τις επιλογές. Σκέψου και πάρε τις αποφάσεις σου με γνώμονα τη λογική, πριν κάτσεις στο τραπέζι.

• Απόλαυσε τη διαδρομή, γιατί πολύ απλά σε οδηγεί σε ένα πολύ πιο όμορφο
και αισιόδοξο αύριο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i