Συμβουλές διατροφής για νύφες: Πώς θα αυξήσεις την ενέργεια και θα διώξεις το άγχος πριν τον γάμο

Ενσωματώνοντας αυτές τις διατροφικές συμβουλές στη ρουτίνα σου, θα θρέψεις το σώμα και το μυαλό σου.

νύφες iStock

Η προετοιμασία για την ημέρα του γάμου σου μπορεί να είναι μια συναρπαστική αλλά αγχωτική στιγμή. Με αμέτρητα πράγματα στη λίστα των υποχρεώσεων, είναι σημαντικό να δώσεις προτεραιότητα στην αυτοφροντίδα, συμπεριλαμβανομένης της σωστής διατροφής. Τροφοδοτώντας το σώμα σου με τις σωστές τροφές, μπορείς να αυξήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου και να διώξεις το άγχος πριν το γάμο. Ποιες είναι οι διατροφικές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να νιώσεις καλύτερα την ιδιαίτερη αυτή μέρα;

Ακολούθησε ισορροπημένη διατροφή:

Εστίασε στην κατανάλωση μιας ολοκληρωμένης διατροφής που περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, άπαχες πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Απόφυγε τις ακραίες δίαιτες ή τα περιοριστικά προγράμματα διατροφής, καθώς μπορεί να σε κάνουν να αισθάνεσαι εξουθενωμένη. Αντίθετα, στόχευσε σε μια ισορροπία θρεπτικών συστατικών για να παρέχεις στο σώμα σου διαρκή ενέργεια όλη την ημέρα.

Συμπερίλαβε σύνθετους υδατάνθρακες:

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια και τα αμυλούχα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές ενέργειας. Παρέχουν αργή απελευθέρωση γλυκόζης, διατηρώντας τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου σταθερά και αποτρέποντας το να μην έχεις ενέργεια. Επίλεξε ψωμί ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, κινόα, γλυκοπατάτες και φασόλια για να διατηρήσεις τα επίπεδα ενέργειάς σου σταθερά και τη διάθεσή σου ανεβασμένη.

Δώσε προτεραιότητα στην πρωτεΐνη:

Η πρωτεΐνη είναι ζωτικής σημασίας για την επισκευή και την αναδόμηση των ιστών, την τόνωση του μεταβολισμού και τη σταθεροποίηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Συμπερίλαβε άπαχες πηγές πρωτεΐνης όπως κοτόπουλο, γαλοπούλα, ψάρι, αυγά, τόφου και όσπρια στα γεύματα και τα σνακ σου. Η πρωτεΐνη βοηθά επίσης στην παραγωγή νευροδιαβιβαστών όπως η σεροτονίνη, η οποία παίζει ρόλο στη ρύθμιση της διάθεσης και στη μείωση του στρες.

Ναι στα φρούτα και τα λαχανικά:

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι γεμάτα με απαραίτητες βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που υποστηρίζουν τη συνολική υγεία και ευεξία. Παρέχουν επίσης φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στην πέψη και βοηθούν στη διατήρηση σταθερών επιπέδων ενέργειας. Στόχευσε σε μια ποικιλία από πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά για να διασφαλίσεις ότι λαμβάνεις ένα μεγάλο φάσμα θρεπτικών συστατικών.

Μείνε ενυδατωμένη:

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε κόπωση, πονοκεφάλους και κακή συγκέντρωση, επομένως είναι σημαντικό να παραμείνεις σωστά ενυδατωμένη. Πιες άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας και περιόρισε την πρόσληψη ζαχαρούχων ποτών και αλκοόλ. Η ενυδάτωση προάγει τη βέλτιστη λειτουργία του εγκεφάλου, την παραγωγή ενέργειας και τη διαχείριση του στρες.

Ενσωμάτωσε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα:

Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που βρίσκονται στα λιπαρά ψάρια (όπως ο σολομός και οι σαρδέλες), τα καρύδια, οι λιναρόσποροι και οι σπόροι chia, έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τα επίπεδα του στρες και του άγχους. Υποστηρίζουν επίσης την υγεία του εγκεφάλου και τη γνωστική λειτουργία. Πρόσθεσε αυτές τις τροφές στη διατροφή σου για να διατηρήσεις τα επίπεδα άγχους υπό έλεγχο.

Περιόρισε την καφεΐνη και τα επεξεργασμένα σάκχαρα:

Ενώ ένα φλιτζάνι καφέ ή τσάι μπορεί να προσφέρει προσωρινή ενέργεια, η υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να οδηγήσει σε νευρικότητα, άγχος και διαταραχές ύπνου. Επιπλέον, τα επεξεργασμένα σάκχαρα που βρίσκονται στα γλυκά και τα επεξεργασμένα τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν ενεργειακές κρίσεις και εναλλαγές της διάθεσης. Περιόρισε την πρόσληψη τόσο της καφεΐνης όσο και των επεξεργασμένων σακχάρων για να διατηρήσεις σταθερά επίπεδα ενέργειας.

Εξασκήσου στο mindfull eating:

Επιβράδυνε και απόλαυσε τα γεύματά σου. Ενεργοποίησε όλες τις αισθήσεις σου ενώ τρως, εστιάζοντας στη γεύση, την υφή και το άρωμα του φαγητού σου. Η προσεκτική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του στρες, στη βελτίωση της πέψης και στην πρόληψη της υπερφαγίας. Κάθισε στο τραπέζι, απομάκρυνε τους περισπασμούς και απόλαυσε πλήρως τα γεύματά σου.


Ως μέλλουσα νύφη, η φροντίδα της διατροφής σου είναι ζωτικής σημασίας για την ενίσχυση των επιπέδων ενέργειας και τη διαχείριση του άγχους πριν από το γάμο. Ενσωματώνοντας αυτές τις διατροφικές συμβουλές στη ρουτίνα σου, θα θρέψεις το σώμα και το μυαλό σου, διασφαλίζοντας ότι θα νιώσεις καλύτερα την ξεχωριστή αυτή μέρα. 

Τα 7 πιο δημοφιλή αρώματα που επιλέγουν οι νύφες διαχρονικά

3 πανεύκολα νυφικά χτενίσματα (τα κάνεις ακόμα και μόνη σου)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i