Τσίχλες, αναψυκτικά, μπισκότα: Σε ποια τρόφιμα βρίσκεται η "ύποπτη" ασπαρτάμη;

Ένα από τα πιο δημοφιλή γλυκαντικά, η ασπαρτάμη, πρόκειται να χαρακτηριστεί ως πιθανώς καρκινογόνο, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες.

ζαχαρουχα_ροφηματα Istock

Ένα από τα πιο κοινά τεχνητά γλυκαντικά στον κόσμο πρόκειται να κηρυχθεί πιθανό καρκινογόνο τον επόμενο μήνα από κορυφαίο Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Reuters η ασπαρτάμη θα καταγραφεί τον Ιούλιο ως "πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο" για πρώτη φορά από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) και τον ερευνητικό βραχίονα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Τι είναι η ασπαρτάμη;

H ασπαρτάμη είναι περίπου 200 φορές πιο γλυκιά από την κανονική επιτραπέζια ζάχαρη και ανακαλύφθηκε το 1965 από τον Αμερικανό χημικό James Schlatter. Εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ το 1974 για χρήση ως επιτραπέζιο γλυκαντικό και ως πρόσθετο σε τσίχλες, δημητριακά πρωινού και ξηρές βάσεις για τρόφιμα.

Γιατί έγινε ένα από τα πιο δημοφιλείς γλυκαντικά;

Παρά την έντονη γλυκύτητα της, η ασπαρτάμη έχει σχεδόν μηδενική θερμιδική αξία και δεν έχει πικρή επίγευση όπως η ζαχαρίνη. Aυτά, λοιπόν, τα χαρακτηριστικά την έφεραν πρώτη στις προτιμήσεις των καταναλωτών που προσέχουν την διατροφή τους ή επιθυμούν να απομακρύνουν την ζάχαρη από την διατροφή τους.

Το 1981, η JECFA είπε ότι η ασπαρτάμη είναι ασφαλής για κατανάλωση εντός των αποδεκτών ημερήσιων ορίων. Για παράδειγμα, ένας ενήλικας που ζυγίζει 60 κιλά θα έπρεπε να πίνει από 12 έως 36 κουτιά αναψυκτικού διαίτης – ανάλογα με την ποσότητα ασπαρτάμης στο ρόφημα – κάθε μέρα για να κινδυνεύει. Η συγκεκριμένη άποψή έχει ευρέως συμμεριστεί από τις εθνικές ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης.

Διάβασε επίσης: Οδηγός για όλα τα φυσικά και τεχνητά γλυκαντικά: Τι προσφέρει το καθένα, πόσες θερμίδες και τι συστήνει η διατροφολόγος;

ασπαρταμη_γλυκαντικο
Istock

Τώρα, το νέο πόρισμα που αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα εντός μερικών εβδομάδων βασίζεται σε έρευνες και στοιχεία που έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σχετικά με την ασπαρτάμη. Σύμφωνα με την εφημερίδα "Guardian", ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών για τον Καρκίνο συνέλεξε 7.000 ερευνητικές αναφορές για την ασπαρτάμη και 1.300 μελέτες ειδικών.

Εκπρόσωπος του Διεθνή Οργανισμού Ερευνών για τον Καρκίνο είπε ότι τα ευρήματα τόσο της επιτροπής του όσο και της JECFA ήταν εμπιστευτικά μέχρι τον Ιούλιο, αλλά πρόσθεσε ότι ήταν "συμπληρωματικά", με το συμπέρασμα του Διεθνή Οργανισμού Ερευνών να αντιπροσωπεύει "το πρώτο θεμελιώδες βήμα για την κατανόηση της καρκινογένεσης".

Η επιτροπή για τα πρόσθετα τροφίμων ( JECFA) "διενεργεί αξιολόγηση κινδύνου, η οποία καθορίζει την πιθανότητα εμφάνισης ενός συγκεκριμένου τύπου βλάβης (π.χ. καρκίνου) υπό ορισμένες συνθήκες και επίπεδα έκθεσης." Ωστόσο, η βιομηχανία και οι ρυθμιστικές αρχές φοβούνται ότι η ανακοίνωση και των δύο ερευνών περίπου την ίδια στιγμή θα μπορούσε να προκαλέσει σύγχυση στην παγκόσμια κοινότητα, σύμφωνα με επιστολές ρυθμιστικών αρχών των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας που δόθηκαν στο Reuters.

Ακολουθεί μία λίστα με τα πιο δημοφιλή προϊόντα του εμπορίου που περιέχουν ασπαρτάμη:

Αναψυκτικά διαίτης: Πολλές μάρκες αναψυκτικών διαίτης χρησιμοποιούν ασπαρτάμη ως υποκατάστατο ζάχαρης για να προσφέρουν γεύση χωρίς πρόσθετες θερμίδες.

Ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή διαίτης: Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται συχνά σε διάφορα ροφήματα χωρίς ζάχαρη ή διαίτης, όπως αρωματισμένο νερό, παγωμένα τσάγια, αθλητικά ποτά και ενεργειακά ποτά.

Τσίχλες χωρίς ζάχαρη: Η ασπαρτάμη είναι ένα δημοφιλές συστατικό στις τσίχλες χωρίς ζάχαρη ως υποκατάστατο της ζάχαρης.

Επιδόρπια και σνακ χωρίς ζάχαρη: Μπορείς να βρεις ασπαρτάμη σε διάφορα επιδόρπια χωρίς ζάχαρη όπως μπισκότα, κέικ, πουτίγκες και ζελέ light.

Καρυκεύματα χωρίς ζάχαρη: Ορισμένα καρυκεύματα όπως το κέτσαπ χωρίς ζάχαρη, οι σάλτσες για σαλάτες και τα σιρόπια μπορεί να περιέχουν ασπαρτάμη.

Καραμέλες χωρίς ζάχαρη: Πολλές καραμέλες χωρίς ζάχαρη χρησιμοποιούν ασπαρτάμη για να προσφέρουν γλυκύτητα χωρίς να προσθέτουν ζάχαρη.

Μείγματα στιγμιαίων ροφημάτων: Ορισμένα μείγματα ροφημάτων σε σκόνη, όπως το παγωμένο τσάι σε σκόνη ή η λεμονάδα, μπορεί να περιέχουν ασπαρτάμη ως γλυκαντικό.

Γιαούρτια: Ορισμένες μάρκες γιαουρτιών με χαμηλές θερμίδες ή χωρίς ζάχαρη μπορεί να περιλαμβάνουν ασπαρτάμη ως υποκατάστατο ζάχαρης.

Παγωτό χωρίς ζάχαρη και κατεψυγμένα επιδόρπια: Η ασπαρτάμη μπορεί να βρεθεί σε ορισμένες μάρκες παγωτού χωρίς ζάχαρη και παγωμένο γιαούρτι.

Διαιτητικά/με λίγες θερμίδες προϊόντα διατροφής: Η ασπαρτάμη χρησιμοποιείται συχνά σε μια ποικιλία διαιτητικών ή χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες προϊόντων διατροφής, όπως shake αντικατάστασης γεύματος, μπάρες πρωτεΐνης και διαιτητικά σνακ.

Διάβασε επίσης: Νέες οδηγίες ΠΟΥ για γλυκαντικά: Πώς θα μειώσεις τα πρόσθετα σάκχαρα στη διατροφή σου;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i