Οι υγιείς γυναίκες ορκίζονται σε αυτόν τον εύκολο κανόνα για ισορροπημένη διατροφή

Διατήρησε έναν υγιή τρόπο διατροφής και δες το νούμερο της ζυγαριάς σου να παραμένει σταθερά στο ιδανικό βάρος.

διατροφη_απωλεια_κιλων Istock

Αυτό που έχουμε μάθει από τη νέα κουλτούρα της διατροφής είναι ότι οι περιορισμοί ή η απομάκρυνση διατροφικών ομάδων (λιπαρά, υδατάνθρακες) δεν είναι η λύση για μια υγιεινή διατροφή, απώλεια βάρους και καλή σωματική κατάσταση. Σε έναν κόσμο, όπου επικρατούν τα detox ροφήματα και η "γρήγορη" απώλεια κιλών, πλέον εισαγόμαστε σε μία άλλη εποχή που δίνεται προσοχή στο ισορροπημένο lifestyle.  Οι αυστηρές δίαιτες δεν έχουν θέση στο τραπέζι της συζήτησης "πώς μπορώ να τρέφομαι υγιεινά" και οι γυναίκες που ακολουθούν ένα υγιή τρόπο ζωής ορκίζονται στον κανόνα του 80/20.

Διάβασε επίσης: Η διατροφή για λαμπερά μαλλιά, γερά νύχια και υγιές δέρμα

Οι υγιείς γυναίκες ορκίζονται σε αυτόν τον εύκολο κανόνα για ισορροπημένη διατροφή

υγιεινη_διατροφη
Istock

Ο κανόνας του 80/20 είναι για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Δε στοχεύει στην άμεση απώλεια κιλών (πριν το καλοκαίρι, πριν τα Χριστούγεννα, πριν την παραλία), αλλά σε έναν αργό και υγιή τρόπο διατροφής. Το 80/20 είναι ένα στυλ διατροφής, το οποίο μπορείς να ακολουθήσεις εφόρου ζωής. Μία ισορροπημένη διατροφή έχει χώρο για όλα τα τρόφιμα, που σημαίνει ότι μπορείς να απολαύσεις τη δροσιστική σαλάτα από όσπρια και το κομμάτι πίτσα χωρίς να νιώθεις ότι κάνεις κάτι λάθος.

Ο κανόνας 80/20, γνωστός και ως δίαιτα 80/20, είναι μια ευέλικτη προσέγγιση στο φαγητό που δίνει έμφαση στην ισορροπία και το μέτρο. Προτείνει, ουσιαστικά, το 80% της καθημερινής διατροφής σου να περιλαμβάνει θρεπτικά και υγιεινά τρόφιμα, ενώ το υπόλοιπο 20% περιλαμβάνει τροφές που ίσως έχουν λιγότερη θρεπτικά αξία, αλλά είναι ανάμεσα στις αγαπημένες σου. 

Αυτός ο εύκολος κανόνας διατροφής μπορεί, κυριολεκτικά, να ταιριάξει σε όλους τους ανθρώπους, καθώς μπορείς να τον προσαρμόσεις στα γευστικά σου γούστα. Δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων και ποσότητες που πρέπει να καταναλώνεις, ούτε τρόφιμα που πρέπει να αποφύγεις. Ο μοναδικός στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος της καθημερινής σου διατροφής να περιλαμβάνει θρεπτικές τροφές, όπως φρούτα, λαχανικά, σαλάτες, ολικής άλεσης κτλ., ενώ στο υπόλοιπο 20% μπορείς να απολαύσεις οποιαδήποτε τροφή έχει, ίσως, χαμηλότερη θρεπτικά αξία. 

Μόλις υιοθετήσεις αυτό το στυλ διατροφής, θα καταλάβεις ότι η κατανάλωση υγιών τροφών πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες σε κρατούν χορτάτη στο μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Η επιθυμία σου για γλυκό ή extra φαγητό θα ελαττωθεί, χωρίς να έχεις το άγχος της καταμέτρησης των θερμίδων. Επιπλέον, με κανόνας 80/20 μαθαίνεις ότι πρωταρχικός στόχος είναι η ισορροπημένη διατροφή, η οποία αναπόφευκτα οδηγεί και στο κατάλληλο βάρος. 

Διάβασε επίσης: Το διατροφικό vegan πρόγραμμα 2 εβδομάδων για απώλεια βάρους

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i