6 τρόποι για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου

Ίσως είναι καλή ιδέα να ξεκινήσεις να προσέχεις περισσότερο την υγεία του εντέρου σου.

υγεία του εντέρου iStock

Δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι υπάρχουν πολλές διατροφικές τάσεις για την υγεία εκεί έξω, και όταν πρόκειται για την συνολική ευεξία, η "υγεία του εντέρου" είναι μία από τις πιο περιζήτητες. Ωστόσο, η αύξηση των αναζητήσεων στο Google για την "υγεία του εντέρου" δεν οφείλεται στις τάσεις της διατροφής ή στις προτάσεις των bloggers, αλλά λόγω της αυξανόμενης έρευνας που υποδηλώνει ότι το έντερο είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες στη συνολική υγεία.

Όταν το έντερο είναι υγιές, απορροφά την τροφή που τρως, ώστε το σώμα σου να μπορεί να χρησιμοποιήσει όλα τα θρεπτικά συστατικά. Όταν το έντερο δεν είναι υγιές, όπως εάν υπάρχει υπερανάπτυξη κακών βακτηρίων ή διαρρέουσα επένδυση του εντέρου (μια αμφιλεγόμενη κατάσταση υγείας που ορισμένοι επαγγελματίες υγείας πιστεύουν ότι υπάρχει και ορισμένοι όχι), μπορεί να είναι ότι τα θρεπτικά συστατικά δεν απορροφώνται σωστά και μπορεί ακόμη και να προκαλέσουν φλεγμονή. Άλλαξε, λοιπόν, το εβδομαδιαίο πλάνο σου και κάνε μερικές προσθήκες που θα φέρουν την βελτίωση της υγεία του εντέρου σου, χωρίς πολύ προσπάθεια.

Διάβασε επίσης: Πόσο υγιές είναι το έντερό σου; Κάνε αυτό το διατροφικό τεστ και μάθε περισσότερα

6 τρόποι για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου μέχρι το τέλος της εβδομάδας

υγεια_εντερου
Istock

Πρόσθεσε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση στη διατροφή σου

Τα τρόφιμα που ζυμώνονται με φυσικές διαδικασίες περιέχουν προβιοτικά που μπορεί να ενισχύσουν το μικροβίωμα (ή τα τρισεκατομμύρια βακτήρια που ζουν στον πεπτικό σωλήνα). Δοκίμασε να προσθέσεις λαχανικά που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως τουρσιά, κεφίρ και ξινολάχανο και tempeh στη διατροφή σαου αυτή την εβδομάδα. Η προσθήκη ένος ποτηριού κεφίρ ως απογευματινό σνακ είναι ένας εύκολος τρόπος για να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου σου.

Μείωσε την πρόσληψη τεχνητών γλυκαντικών (ή την προσθήκη ζάχαρης γενικά)

Δεν είμαστε οπαδοί των περιορισμών, αλλά αν έχεις πάρει σοβαρά το ζήτημα για την υγεία του εντέρου σου, τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να εμποδίσουν το σώμα να επουλωθεί αλλάζοντας τη μικροχλωρίδα του εντέρου. Η ζάχαρη όχι μόνο μπορεί να τροφοδοτήσει τα κακά βακτήρια, αλλά μπορεί να καταστείλει την ανάπτυξη καλών βακτηρίων. Ελάττωσε, λοιπόν, αυτή την εβδομάδα τα προϊόντα με πρόσθετη ζάχαρη από το μενού σου.

Άφησε το σώμα σου να ξυπνήσει φυσικά (όταν μπορείς) και να κοιμάσαι περισσότερο

Ίσως το ξυπνητήρι είναι απολύτως απαραίτητο για να φτάσεις στο γραφείο μέχρι τις 9 π.μ., αλλά θα πρέπει ιδανικά να ξυπνάς φυσικά (με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό) για βέλτιστη υγεία του εντέρου. Η μικροχλωρίδα του εντέρου έχει κιρκάδιο ρυθμό όπως εμείς. Η μικροχλωρίδα του εντέρου θα κυμαίνεται ως προς τη σύνθεση και την αφθονία με βάση τον ρυθμό που τρώμε και κοιμόμαστε. Εάν διαταραχθεί αυτός ο κιρκάδιος ρυθμός, θα έχουμε προβλήματα στην υγεία του εντέρου.

Εστίαση στη διαχείριση του άγχους

Μια μελέτη του 2014 που δημοσιεύτηκε στο BMC Microbiology διαπίστωσε ότι το ψυχολογικό στρες μπορεί να επηρεάσει τα καλά βακτήρια και τους μικροοργανισμούς στο λεπτό έντερο. Ενώ κάποιο άγχος μπορεί να είναι αναπόφευκτο στη σημερινή εποχή, βρες δραστηριότητες που σε ηρεμούν και μειώνουν το άγχος.

Κατανάλωσε περισσότερες (φυσικές) φυτικές ίνες

Οι φυτικές ίνες είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου. Ένα συμπλήρωμα φυτικών ινών, που προτείνει ο γιατρός σου, μπορεί να κάνει τα πράγματα να "κινηθούν". Ωστόσο, αν θέλεις να βελτιώσεις τη συνολική υγεία του εντέρου σου με φυσικό τρόπο, κάνε αυτό που σου έλεγε η μαμά σου ως παιδί και κατανάλωσε τα φρούτα και τα λαχανικά σου.

Πρόσθεσε πρεβιοτικά στα γεύματά σου

Έχεις ήδη καταλάβει την αξία των φυτικών ινών για να κρατήσεις τα πράγματα σε κίνηση στο έντερό σου, αλλά τα πρεβιοτικά είναι ένα συγκεκριμένο είδος φυτικών ινών που λειτουργούν ως τροφή για τα προβιοτικά στο μικροβίωμα σου. Χρειάζεσαι και πρεβιοτικά και προβιοτικά για καλή υγεία του εντέρου! Δοκίμασε μια μπάλα σκόνης ινουλίνης στον καφέ ή το smoothie σου και πρόσθεσε προϊόντα όπως μπανάνες, σπαράγγια, κρεμμύδι και σκόρδο, τα οποία περιέχουν φυσικά πρεβιοτικά.

Διάβασε επίσης: Δυσπεψία τέλος! Οι 3 συμβουλές που θα σε βοηθήσουν

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i