Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόβεις τη ζάχαρη για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Το φθινόπωρο είναι μια από τις πιο κατάλληλες περιόδους για να αναζωογονηθούμε μέσω της σωστής διατροφής.

ζάχαρη unsplash

Σε έναν κόσμο γεμάτο με λιχουδιές με ζάχαρη, η απόφαση να απέχεις από τα γλυκά για μεγάλο χρονικό διάστημα φαίνεται πολύ δύσκολο έργο. Είτε πρόκειται για λόγους υγείας, διαχείρισης βάρους ή απλώς για την επιθυμία να μην εξαρτάσαι από τη ζάχαρη, ποια είναι τα αποτελέσματα της εξάλειψης των γλυκών από τη διατροφή σου, αν τα κόψεις για αρκετό χρονικό διάστημα; Δες παρακάτω τα πιθανά πλεονεκτήματα.

Ζητάς συνέχεια γλυκό; 10 τροφές για να αντιμετωπίσεις την επιθυμία για ζάχαρη

Διαχείριση βάρους:

Μία από τις πιο άμεσες συνέπειες του αποκλεισμού των γλυκών είναι συχνά η απώλεια βάρους ή η διατήρηση του βάρους. Τα ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά είναι πλούσια σε θερμίδες και μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση βάρους όταν καταναλώνονται σε υπερβολική ποσότητα. Αφαιρώντας αυτά τα είδη με πολλές θερμίδες από τη διατροφή σου, μπορείς να δημιουργήσεις ένα έλλειμμα θερμίδων που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια των περιττών κιλών. Ωστόσο, είναι απαραίτητο να αντικαταστήσεις αυτές τις κενές θερμίδες με θρεπτικές επιλογές για τη διατήρηση της συνολικής υγείας.

Βελτιωμένος έλεγχος του σακχάρου στο αίμα:

Η τακτική κατανάλωση ζαχαρούχων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε διακυμάνσεις στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, αυξάνοντας δυνητικά τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2. Όταν σταματήσεις να τρως γλυκά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου τείνουν να σταθεροποιούνται, μειώνοντας τον κίνδυνο αντίστασης στην ινσουλίνη και βελτιώνοντας τον συνολικό έλεγχο της γλυκόζης. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για άτομα με προδιαβήτη ή οικογενειακό ιστορικό διαβήτη.

Βελτιωμένη οδοντική υγεία:

Τα σάκχαρα είναι γνωστό ότι συμβάλλουν στην τερηδόνα και άλλες ασθένειες των ούλων όταν καταναλώνονται τακτικά. Η εξάλειψη των γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της στοματικής υγείας, συμπεριλαμβανομένων και μειωμένης πιθανότητας προβλημάτων στα ούλα. Ωστόσο, εξακολουθεί να είναι απαραίτητο να διατηρείς τις σωστές πρακτικές στοματικής υγιεινής και να επισκέπτεσαι τακτικά τον οδοντίατρό για εξετάσεις.

Καλύτερο δέρμα:

Η πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να επηρεάσει την υγεία του δέρματός σου. Η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης έχει συνδεθεί με την ακμή και την πρόωρη γήρανση. Η διακοπή των γλυκών μπορεί να οδηγήσει σε πιο καθαρό και υγιές δέρμα, αν και οι ατομικές αντιδράσεις μπορεί να ποικίλλουν. Η βελτιωμένη ενυδάτωση και μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά μπορούν να βελτιώσουν περαιτέρω την εμφάνιση του δέρματός σου.

Μειωμένη λαχτάρα για ζάχαρη:

Ένα από τα εκπληκτικά οφέλη της μη κατανάλωσης γλυκών για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι η μείωση της λαχτάρας για ζάχαρη με την πάροδο του χρόνου. Οι γευστικοί σου κάλυκες θα προσαρμοστούν σε χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης, καθιστώντας τις γλυκές λιχουδιές λιγότερο ελκυστικές. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μια πιο ισορροπημένη διατροφή και λιγότερη εξάρτηση από ανθυγιεινά σνακ.

Βελτιωμένη διάθεση και ψυχική υγεία:

Ενώ η ζάχαρη μπορεί να προσφέρει προσωρινή τόνωση της διάθεσης, συχνά οδηγεί σε εναλλαγές της διάθεσης. Η εξάλειψη των γλυκών μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση της διάθεσής σου αποτρέποντας αυτές τις διακυμάνσεις στα επίπεδα ενέργειας που προκαλούνται από τη ζάχαρη. Επιπλέον, μια πιο υγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει θετικά την ψυχική σας ευεξία.

Πιθανές δυσκολίες που θα αντιμετωπίσεις: 

Αν και υπάρχουν πολλά οφέλη από τον αποκλεισμό των γλυκών, είναι σημαντικό να γνωρίζεις τις πιθανές δυσκολίες:

Κοινωνικές καταστάσεις: Η αποφυγή των γλυκών σε κοινωνικές συγκεντρώσεις ή ειδικές περιστάσεις μπορεί να είναι δύσκολη, καθώς τα γλυκά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των γιορτών. 

Αρχική λαχτάρα: Οι πρώτες εβδομάδες χωρίς γλυκά μπορεί να είναι δύσκολες καθώς το σώμα σου προσαρμόζεται. Η λαχτάρα μπορεί να είναι έντονη, αλλά θα μειώνεται με τον καιρό.

Πρόσληψη θρεπτικών συστατικών: Πρόσεξε να λαμβάνεις αρκετά θρεπτικά συστατικά όταν κόβεις τα γλυκά. Αντικατάστησέ τα με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και άπαχες πρωτεΐνες.

Αντί για ασπαρτάμη: Υγιεινές επιλογές για να αντικαταστήσεις τα τεχνητά γλυκαντικά

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i