Ωμοφαγία: 4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις

H δίαιτα με ωμές τροφές ανεβαίνει συνεχώς σε δημοφιλία, αλλά υπάρχουν τέσσερα λάθη που πρέπει οπωσδήποτε να αποφύγεις.

one2onediet.gr iStock

Η " ωμή δίαιτα" περιλαμβάνει την κατανάλωση του φαγητού σου στην ωμή και βιολογική του μορφή, με πολύ περιορισμένη επεξεργασία. Αυτή η δίαιτα περιλαμβάνει κυρίως την κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών και δημητριακών,όχι γιατί είναι vegetarian αλλά γιατί αυτές οι τροφές είναι ασφαλής στην ωμή τους μορφή.

Σε περίπτωση που επιθυμείς να ακολουθήσεις την δημοφιλή δίαιτα θα πρέπει να αποφύγεις οποιασδήποτε μορφής επεξεργασίας τροφίμων που μπορεί να εξαντλήσει τα φυσικά ενσωματωμένα θρεπτικά συστατικά στα τρόφιμα. Τα στάδια επεξεργασίας των τροφίμων όπως η θέρμανση, το ζεμάτισμα και η ζύμωση έχει βρεθεί ότι οδηγούν στην απώλεια βιταμινών και μετάλλων από πολλά τρόφιμα.

Οι βιταμίνες όπως το ασκορβικό οξύ, η βιταμίνη Β1 και το φολικό οξύ είναι πολύ ευαίσθητες στη θερμότητα και συνήθως χάνονται κατά την επεξεργασία των τροφίμων. Η μέγιστη πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από τα τρόφιμα είναι η βασικός λόγος που κάποιος υιοθετεί την " ωμή δίαιτα" στην καθημερινότητά του.

Τα οφέλη μιας δίαιτας με ωμές τροφές είναι εκτεταμένα. Το πιο προφανές όφελος είναι η καλύτερη διατροφή. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η επεξεργασία τροφίμων μπορεί να μειώσει την ποσότητα και την ποιότητα των βιταμινών και μετάλλων στα τρόφιμα. Έτσι, τρώγοντας τα ωμά φαγητά, λαμβάνεις όλη την ποσότητα των θρεπτικών συστατικών από το φαγητό σου. Δεύτερον, μια δίαιτα με ωμές τροφές μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες ( λαχανικά, φρούτα). Μια μελέτη εξέτασε τη μακροπρόθεσμη επίδραση μιας δίαιτας με ωμές τροφές στο σωματικό βάρος και διαπίστωσε ότι μια δίαιτα με ωμές τροφές σχετίζεται με την απώλεια βάρους.

Διάβασε επίσης: Αντιγηραντική διατροφή: Τι περιλαμβάνει και σε ποια ηλικία πρέπει να την υιοθετήσεις;

ωμη_διατροφη
Istock

4 λάθη που πρέπει να αποφύγεις στην " ωμή δίαιτα"

Να μην γνωρίζεις τους τρόπους προφύλαξης των τροφών

Η αλήθεια είναι ότι ενώ η θερμότητα που χρησιμοποιείται για το μαγείρεμα ορισμένων τροφών εξαντλεί τα θρεπτικά συστατικά τους, αλλά κάνει ορισμένα άλλα τρόφιμα πιο ασφαλή για τους καταναλωτές. Επίσης, η θερμότητα μπορεί να αφαιρέσει ορισμένες τοξίνες και βακτήρια από τα τρόφιμα.

Η μετάβαση σε μια δίαιτα με ωμές τροφές απαιτεί να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στο πόσο ασφαλές είναι το φαγητό σου. Ορισμένα τρόφιμα πρέπει να πλένονται καλά ή να υποβάλλονται σε επεξεργασία για να διασφαλιστεί η ασφάλεια κατανάλωσής τους. Επιπλέον, θα πρέπει να επιβεβαιώσεις ότι ορισμένα τρόφιμα είναι ασφαλή να καταναλώνονται ωμά, ειδάλλως θα θέσεις την υγεία σου σε κίνδυνο.

Να μην ακολουθείς μία πλήρης διατροφή

Υπάρχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που λαμβάνουμε από ζωικά προϊόντα που μπορεί να μην είναι τόσο άφθονα σε ωμές, φυτικές τροφές. Η βιταμίνη Β12, το ασβέστιο, ο σίδηρος, τα ωμέγα 3 και η βιταμίνη D είναι μερικές βιταμίνες και μέταλλα που λαμβάνουμε κυρίως από ζωικά προϊόντα. Το κρέας, το κοτόπουλο και το ψάρι είναι επίσης εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης.

Συνεπώς, η αποκοπή των μαγειρεμένων ζωικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε ανεπάρκεια σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Τα άτομα που ακολουθούν την δίαιτα με τις ωμές τροφές θα πρέπει να φροντίζουν να λαμβάνουν όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται από τη διατροφή τους μέσω συμπληρωμάτων και να έχουν την καθοδήγηση ενός ειδικού διατροφολόγου.

Να μην οργανώνεις/προετοιμάζεις τα γεύματα

Εάν επιθυμείς να ακολουθήσεις τη δίαιτα ωμής τροφής απαιτείτε οργάνωση και διατροφικό πλάνο. Πρέπει, λοιπόν, να προγραμματίζεις τακτικά τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και την προετοιμασία γευμάτων. Αυτό μπορεί να είναι χρονοβόρο και μπορεί να γίνει βαρετό, αλλά η χρήση ενός σχεδίου προετοιμασίας γευμάτων μπορεί να σε βοηθήσει να την ακολουθήσεις για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Η επιλογή φαγητού μπορεί γίνει δύσκολη επειδή τα περισσότερα εστιατόρια προσφέρουν μαγειρευτά γεύματα και μερικά χρησιμοποιούν επεξεργασμένα τρόφιμα. Μπορεί να είναι χρήσιμο να κοιτάξεις εκ των προτέρων το μενού ενός εστιατορίου πριν πας για να διευκολύνεις τον προγραμματισμό σου.

Να μην τρως αρκετά

Τα βιολογικά τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, μπορεί να μην είναι σε θέση να δώσουν τις θερμίδες που χρειάζεται το σώμα σου για να λειτουργήσει. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους που η δίαιτα με ωμά τρόφιμα είναι  δημοφιλής -για το ότι είναι "φτωχή" σε θερμίδες-. Ως εκ τούτου, τα άτομα που ακολουθούν αυτή τη δίαιτα θα πρέπει να γεμίζουν τα γεύματά τους με δημητριακά και άλλα τρόφιμα πλούσια σε θερμίδες, φυτικής προέλευσης, ώστε να τρώνε όσο είναι απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού.

Διάβασε επίσης: Σαλάτα ωμού καρότου: Αξίζει το hype στο TikTok;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i