Η πρωτεΐνη μπορεί να βλάψει τα νεφρά: Μύθος ή αλήθεια

Μπορεί η υπερβολική κατανάλωση πρωτεΐνης να προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των νεφρών σου;

νεφρα_πρωτεινη Istock

Η πρωτεΐνη παρέχει στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια και τα βασικά θρεπτικά συστατικά, ώστε να λειτουργεί σωστά ο οργανισμός σου. Βοηθάει, επίσης, στο να αισθάνεσαι χορτάτη μετά το φαγητό. Έχει αδιαμφισβήτητα πρωταγωνιστικό ρόλο στην σωστή διατροφή και στην γενική υγεία του ανθρώπινου σώματος, αλλά μπορεί να κάνει κακό όταν την καταναλώνεις σε μεγάλη ποσότητα;

Γιατί πρέπει να καταναλώνεις επαρκή πρωτεΐνη;

Η πρωτεΐνη είναι ένα από τα τρία μακροθρεπτικά συστατικά της διατροφής που παρέχουν στο σώμα την απαραίτητη ενέργεια για να λειτουργήσει. Κάθε ζωτικό όργανο και ιστός στο σώμα σου βασίζεται σε αυτό το μακροθρεπτικό συστατικό και λαμβάνεται μέσω της διατροφής σου.

Το σώμα σου βασίζεται, επίσης, στην πρωτεΐνη για να βοηθήσει στη δημιουργία νέων ιστών και κυττάρων, στην καταπολέμηση των λοιμώξεων, στην αποκατάσταση τυχόν κατεστραμμένων ιστών, στη δημιουργία ορμονών και στην ενίσχυση του κορεσμού κατά τη διάρκεια του γεύματος.

Διάβασε επίσης: Οι 7 ποιοτικότερες πηγές πρωτεΐνης για να καταναλώνεις καθημερινά

Πόση πρωτεΐνη χρειάζεσαι;

πρωτεινη_νεφρα
Istock

Η ποσότητα πρωτεΐνης που χρειάζεσαι είναι εξαιρετικά εξατομικευμένη και η σύσταση ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, το επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, το φύλο και τη γενική κατάσταση της υγείας σου. Ως ένας γενικός κανόνας, μπορείς να υπολογίσεις τις ανάγκες σου σε πρωτεΐνη χρησιμοποιώντας αυτόν τον υπολογισμό:

  • Πολλαπλασίασε το βάρος σου (σε κιλά) με συντελεστή 1,0 g πρωτεΐνης.
  • Ένα άτομο που ζυγίζει 68 κιλά χρειάζεται τουλάχιστον 68 g πρωτεΐνης ημερησίως.
  • Ένα πολύ δραστήριο άτομο θα χρειαστεί περισσότερη πρωτεΐνη και θα πρέπει να πολλαπλασιάσει το βάρος του (σε κιλά) με έναν παράγοντα 1,2–2,0 g.
  • Ένα δραστήριο άτομο που ζυγίζει 68 κιλά θα χρειαστεί τουλάχιστον 82 g πρωτεΐνης.
  • Ένα πολύ δραστήριο άτομο που ζυγίζει 68 κιλά θα χρειαστεί τουλάχιστον 136 g πρωτεΐνης.

Πώς επηρεάζει η πρωτεΐνη την υγεία των νεφρών σου;

Τα νεφρά λειτουργούν ως το κεντρικό σύστημα φιλτραρίσματος για το σώμα σου. Μεταφέρουν υγρά όπως μέταλλα, ηλεκτρολύτες, μόρια πρωτεϊνών και άλλα θρεπτικά συστατικά, τα οποία περνούν από τα νεφρά σου για να απορροφηθούν ξανά στο σώμα. Οτιδήποτε έχει απομείνει κατά την διαδικασία απελευθερώνεται από το σώμα μέσω των ούρων.

Όταν, όμως, τα νεφρά σου αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δεν μπορούν να απορροφήσουν σωστά τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα. Αυτό μπορεί να συμβεί εάν έχεις χρόνια νεφρική νόσο ή εάν έχεις υποστεί βλάβη οργάνων από κάποιο ατύχημα (όπως αυτοκινητιστικό ατύχημα). Ως αποτέλεσμα, η πρωτεΐνη μπορεί να καταπονήσει τα νεφρά σου, καθώς θα τα ωθήσει να λειτουργήσουν περισσότερο από όσο αντέχουν, καταστρέφοντάς τους περαιτέρω και η πρωτεΐνη μπορεί, τελικά, να διαρρεύσει στα ούρα.

Σε μία τέτοια περίπτωση, ο γιατρός σου θα σου ζητήσει να κάνεις εξετάσεις ούρων και αίματος για να μετρήσει τη νεφρική σου λειτουργία. Οποιαδήποτε παρουσία πρωτεΐνης στα ούρα είναι σημάδι νεφρικής δυσλειτουργίας και πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα.

Εάν γνωρίζεις ήδη ότι αντιμετωπίζεις πρόβλημα με τα νεφρά σου, τότε θα πρέπει να μειώσεις την ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης.  Με αυτό τον τρόπο, δεν θα επιβαρύνεις περαιτέρω τα νεφρά και θα αποφύγεις την επέκταση της βλάβης. Εάν, ωστόσο, τα νεφρά σου λειτουργούν σωστά, τότε ακολούθησε μία ισορροπημένη διατροφή χωρίς άσκοπες υπερβολές στην πρόσληψη πρωτεΐνης.

Διάβασε επίσης: Έρευνα: Τι συμβαίνει στα νεφρά μας όσο μεγαλώνουμε;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i