Αποτοξίνωση από τη ζάχαρη: Το πλάνο που θα σε βοηθήσει με τις λιγούρες

Αντιμετώπισε τη λαχτάρα για ζάχαρη με αυτό το detox πλάνο.

αποτοξινωση_ζαχαρη Istock

Η ζάχαρη δεν βρίσκεται μόνο σε επιδόρπια και σοκολάτες, αλλά και σε καθημερινά τρόφιμα. Η ελεγχόμενη κατανάλωση ζάχαρης δεν είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σου, αλλά τα "κρυμμένα" σάκχαρα στα καθημερινά τρόφιμα μπορεί εύκολα να αυξήσουν την ημερήσια πρόσληψη ζάχαρης χωρίς να το καταλάβεις. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν αρνητικές επιπτώσεις όπως η αύξηση βάρους, ο διαβήτης και συγκεκριμένοι τύποι καρκίνου.

Η αλόγιστη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει επιζήμιες αλλαγές στην γενική υγεία του οργανισμού σου, αλλά και στην εμφάνισή σου. Η αύξηση του βάρους θα είναι ίσως το πρώτο αρνητικό αποτέλεσμα, αλλά ακολουθούν και άλλα, Οι καρδιακές παθήσεις, η λιπώδης ηπατική νόσος, ο διαβήτης, το Αλτσχάιμερ και συγκεκριμένοι καρκίνοι είναι πιο πιθανό να ακολουθήσουν.

Ακόμη και τα σημάδια γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, επιταχύνονται με την υψηλή πρόσληψη ζάχαρης λόγω της ανάπτυξης τελικών προϊόντων προηγμένης γλυκοζυλίωσης, καθώς βλάπτουν το κολλαγόνο και την ελαστίνη.

Μετά τον μεταβολισμό της ζάχαρης στο σώμα, το κέντρο ανταμοιβής στον εγκέφαλό σου ενεργοποιείται και ακολουθεί ένα αίσθημα ευχαρίστησης που παρακινεί τον εγκέφαλό σου να τρώει επαναλαμβανόμενα τρόφιμα με ζάχαρη. Αυτός ο κύκλος δημιουργεί μια εξάρτηση, προκαλεί μεταπτώσεις στο σάκχαρο και συγκρίνεται με τον εθισμό στα ναρκωτικά.

Διάβασε επίσης: 6 φαγητά που θα σε κάνουν να πεινάς ακόμη περισσότερο

Οι ειδικοί υγείας παγκοσμίως έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι τα πρόσθετα σάκχαρα πρέπει να περιορίζονται σε λιγότερο από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα για τους άνδρες και 6 κουταλάκια του γλυκού (24 γραμμάρια) για τις γυναίκες, ή λιγότερο από το 10% των θερμίδων.

Για να κατανοήσεις την παραπάνω ποσότητα, μόνο ένα κουτάκι αναψυκτικού, λεμονάδας ή άλλου ζαχαρούχου ροφήματος περιέχει περισσότερη από αυτή την ποσότητα πρόσθετης ζάχαρης.

Συμβουλές για αποτοξίνωση και περιορισμό της ζάχαρης

Όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο περισσότερη λαχταράς. Εάν είσαι έτοιμη να περιορίσεις τη ζάχαρη και να ακολουθήσεις ένα detox πρόγραμμα, είσαι στο κατάλληλο άρθρο. Ο εγκέφαλος, το σώμα και ο ουρανίσκος σου θα χρειαστούν από 2 έως 4 εβδομάδες για να προσαρμοστούν στη χαμηλότερη πρόσληψη ζάχαρης, επομένως να είσαι υπομονετική με τον εαυτό σου.

Αυτές είναι οι 10 συμβουλές για πετύχεις την αποτοξίνωση από τη ζάχαρη:

  1. Περιόρισε τα ζαχαρούχα ροφήματα: Αντικατέστησε τον καφέ, το τσάι και τα smoothies με επιλογές χωρίς ζάχαρη. Το εμπόριο προσφέρει πλέον άφθονες επιλογές για όσους επιθυμούν να μειώσουν την κατανάλωση της ζάχαρης.
  2. Πίνε περισσότερο νερό: Να έχεις πάντα δίπλα σου ένα μπουκάλι νερό, εάν είσαι από αυτούς που το ξεχνάνε. Αντικατέστησε επίσης την σόδα με ανθρακούχο νερό για να μειώσεις τη ζάχαρη και να αυξήσεις την ενυδάτωση.
  3. Αντικαταστήστε τα γλυκά με φρούτα: Όταν αισθάνεσαι λιγούρα για γλυκό προτίμησε να καταναλώσεις ένα φρούτο αντί για μία σοκολάτα. Μπορείς επίσης να επιλέξεις ένα γιαούρτι με φρούτα για extra απόλαυση.
  4. Χρησιμοποίησε υγιεινές εναλλακτικές λύσεις ζάχαρης: Αντικατέστησε τα πρόσθετα σάκχαρα στον καφέ με μια εναλλακτική ζάχαρη, όπως η στέβια.
  5. Απόσπασε την προσοχή σου: Η ένταση της λιγούρας διαρκεί 3 έως 5 λεπτά, επομένως η απόσπαση της προσοχής είναι το κλειδί για να σε αποτρέψει από τη ατασθαλία. 
  6. Διάβασε τις ετικέτες των προϊόντων: Επίλεξε συσκευασμένα τρόφιμα με 0 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης.
  7. Ισορρόπησε τη διατροφή σου: Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις θρεπτικά γεύματα με πρωτεΐνες, λιπαρά, σύνθετους υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες και λαχανικά για να σταθεροποιήσεις το σάκχαρο στο αίμα και να αποτρέψεις τη λαχτάρα για ζάχαρη.
  8. Χτίσε υγιεινές συνήθειες: Δώσε προτεραιότητα στην ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου και προσπάθησε να ελέγξεις το άγχος. Το υψηλό στρες σε συνδυασμό με την στέρηση ύπνου συνδέεται με τις λιγούρες για ζάχαρη και την αύξηση του βάρους.

Διάβασε επίσης: Τι συμβαίνει στο σώμα όταν κόβεις τη ζάχαρη για μεγάλο χρονικό διάστημα;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Life

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i