Πόσο υγιεινός είναι ο ντεκαφεϊνέ καφές που πίνεις

Μάθε όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον αγαπημένο σου ντεκαφεϊνέ. Είναι, τελικά, μία healthy επιλογή;

woman drinking coffee iStock

Ο καφές έχει γίνει πλέον καθημερινή συνήθεια για πολλούς ανθρώπους, ενώ πολλοί μιλάνε για έναν μικρό εθισμό στο φυσικό διεγερτικό, καφεΐνη. Η καφεΐνη είναι ένα φυσικό διεγερτικό που αυξάνει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, του νευρικού συστήματος και την παραγωγή ορμονών, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη στο σώμα.

Ωστόσο, η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου του άγχους, του κακής ποιότητας ύπνου και των γαστρεντερικών προβλημάτων. Για τον λόγο αυτό, μερικοί άνθρωποι αντικαθιστούν τον κανονικό καφέ με εναλλακτικούς καφέδες χωρίς το συστατικό της καφεΐνης. 

Ουσιαστικά, ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι μια εναλλακτική του καφέ χωρίς την ίδια ποσότητα καφεΐνης, αλλά εξακολουθεί να περιέχει μικρές ποσότητες. Ο ντεκάφ περιέχει περίπου 2 έως 15 mg ανά φλιτζάνι, μία μικρή ποσότητα σε σύγκριση με τον κανονικό καφέ που περιέχει περίπου 95 mg καφεΐνης ανά φλιτζάνι. 

Διάβασε επίσης: Ντεκαφεϊνέ καφές: 4 πράγματα που πρέπει να ξέρεις (πόση καφεΐνη έχει και άλλες απορίες)

Πόσο υγιεινός είναι ο ντεκαφεϊνέ καφές που πίνεις

ντεκαφεινε_καφες
Istock

Η καφεΐνη βρίσκεται σε ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα, όπως η σοκολάτα, το τσάι και ο καφές. Επιπλέον, τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν επίσης μία μικρή ποσότητα καφεΐνης. Ωστόσο, η καφεΐνη δεν προκαλεί καμία βλάβη στους περισσότερους ανθρώπους των οποίων η κατανάλωση καφεΐνης παραμένει σε ασφαλή επίπεδα.

Για παράδειγμα, έως και 400 mg καφεΐνης από τον κανονικό καφέ θεωρούνται αβλαβή για τους περισσότερους υγιείς ενήλικες. Ωστόσο, η ανοχή στην καφεΐνη μπορεί να ποικίλλει σημαντικά από άτομο σε άτομο. Ως εκ τούτου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) προειδοποιεί ότι η κατανάλωση 1200 mg καφεΐνης πολύ γρήγορα μπορεί να προκαλέσει δυνητικά αρνητικές επιδράσεις. Μερικοί άνθρωποι εμφανίζουν παρενέργειες, ακόμη και από τη χαμηλή κατανάλωση καφεΐνης. Η ανοχή ενός ατόμου στην καφεΐνη μπορεί να αλλάξει με βάση πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το βάρος, τα γονίδια και ο μεταβολισμός.

Όσο αφορά την επιλογή του ντεκαφεϊνέ καφέ για όσους επιθυμούν να μειώσουν την ποσότητα της καφεΐνης που καταναλώνουν ημερησίως, τα πράγματα δεν έχουν τόσο μεγάλη διαφορά. Ωστόσο, οι χημικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για τον ντεκαφεϊνέ καφέ έχουν προβληματίσει ορισμένους ανθρώπους, αλλά για την ασφάλεια του καταναλωτή η χρήση αυτών των χημικών ουσιών ελέγχεται από τον FDA. Για παράδειγμα, ο καφές χωρίς καφεΐνη δεν μπορεί να περιέχει περισσότερα από 10 ppm χημικών ουσιών όπως το μεθυλενοχλωρίδιο.

ντεκαφεινε_παρενεργειες
Istock

Στην προσπάθεια να ελαττώσεις την ποσότητα καφεΐνης, ο ντεκαφεϊνέ καφές είναι μία εξαιρετική επιλογή χωρίς εμφανής παρενέργειες. Βοηθάει, επίσης, στην βελτίωση του ύπνου, στην μείωση του στρες ( που προκαλεί πιθανόν σε ορισμένους η καφεΐνη), αλλά και στην καλύτερη ενυδάτωση.

Κίνδυνοι από τον καφέ χωρίς καφεΐνη

Έλλειψη καφεΐνης: Οι περισσότεροι άνθρωποι πιθανότατα θα υποφέρουν από συμπτώματα στέρησης εάν εξαλείψουν εντελώς την καφεΐνη ή επιλέξουν εναλλακτικές λύσεις χωρίς καφεΐνη. Ευτυχώς, αυτές οι  παρενέργειες δεν είναι επιβλαβείς, αλλά μπορεί να είναι πολύ δυσάρεστες. Η σταδιακή μείωση της πρόσληψης καφεΐνης μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων.

Μειωμένη απορρόφηση σιδήρου: Είτε ντεκαφεϊνέ είτε όχι, ο καφές περιέχει μια ένωση που ονομάζεται χλωρογενικό οξύ που αναστέλλει την απορρόφηση του σιδήρου. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να διατηρείς έναν έλεγχο στην ποσότητα καφεΐνης που καταναλώνεις ημερησίως.

Μειωμένη ποιότητα και γεύση: Αν και είναι υποκειμενικό, στους περισσότερους ανθρώπους δεν αρέσει η γεύση του καφέ χωρίς καφεΐνη. Η ποιότητα και η γεύση του καφέ χωρίς καφεΐνη εξαρτώνται από τη μέθοδο ντεκαφεϊνέ και την επιλογή κόκκων.

Διάβασε επίσης: 6 πηγές καφεΐνης που δε φαντάζεσαι (εξαιρούνται ο καφές και το τσάι)

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i