Μεγάλο πρωινό vs. Μεγάλο δείπνo: Έρευνα έδειξε με ποιο χάνεις περισσότερα κιλά

Η απάντηση θα σε εκπλήξει... θετικά!

ερευνα_θερμιδες Istock

Η έρευνα που σχετίζεται με την παχυσαρκία διαδραματίζει μεγάλο ρόλο στον εντοπισμό αποτελεσματικών στρατηγικών διατήρησης απώλειας βάρους και απώλειας βάρους, καθώς επίσης βοηθά στην καθοδήγηση των κλινικών γιατρών και της φροντίδας των ασθενών.

Μια μελέτη του 2013 διερεύνησε εάν η ώρα της ημέρας και η πρόσληψη θερμίδων επηρέασαν τις προσπάθειες απώλειας βάρους σε μια περίοδο 12 εβδομάδων.

Συμμετέχοντες: Παρακολουθήθηκαν ενενήντα τρεις υπέρβαρες/παχύσαρκες γυναίκες με μεταβολικό σύνδρομο αλλά χωρίς καμία άλλη σοβαρή ιατρική κατάσταση.

Μέθοδοι Κάθε συμμετέχουσα τοποθετήθηκε τυχαία σε μία από τις δύο ομάδες: πρωινό με πολλές θερμίδες ή δείπνο με πολλές θερμίδες. Ανεξάρτητα από την ομάδα, κάθε γυναίκα έλαβε οδηγίες να ακολουθήσει μια δίαιτα απώλειας βάρους 1400 θερμίδων – υψηλή σε πρωτεΐνες (41%), χαμηλή σε υδατάνθρακες (32%) – και της παρασχέθηκαν προγράμματα γευμάτων.

Το πρόγραμμα γεύματος με πρωινό με πολλές θερμίδες προέβλεπε: πρωινό με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες 700 θερμίδων (54 γραμμάρια), μεσημεριανό γεύμα 500 θερμίδων και δείπνο 200 θερμίδων.

Το πρόγραμμα γευμάτων με δείπνο με πολλές θερμίδες προέβλεπε το αντίθετο: πρωινό 200 θερμίδων, μεσημεριανό με 500 θερμίδες και δείπνο με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (54 γραμμάρια) 700 θερμίδων. Όσοι δεν συμμορφώθηκαν με τις καθορισμένες απαιτήσεις σε θερμίδες και γεύματα σε εβδομαδιαίο μέσο όρο 42,9% ή περισσότερο (ή περίπου 3 ημέρες την εβδομάδα) αποσύρθηκαν από τη μελέτη.

πρωινο_ερευνα
Istock

Δεδομένα: Μετρήσεις όπως η αρτηριακή πίεση και το βάρος καταγράφονταν κάθε δύο εβδομάδες, ενώ η περίμετρος της μέσης λήφθηκε κατά την έναρξη, την 6η εβδομάδα και την 12η εβδομάδα. Βιοδείκτες αίματος, γλυκόζη ορού, ινσουλίνη, λιπίδια και γκρελίνη πλάσματος ελήφθησαν στην έναρξη και στις 12 εβδομάδες του προγράμματος. Τα ποσοστά εγκατάλειψης κυρίως λόγω μη συμμόρφωσης ήταν υψηλότερα στην ομάδα με μεγάλο δείπνο, υποδεικνύοντας πιθανώς λιγότερη βιωσιμότητα αυτής της κατανομής θερμίδων-χρόνου.

Αποτελέσματα: Και οι δύο ομάδες έχασαν βάρος, ωστόσο, όσοι έτρωγαν πρωινό με πολλές θερμίδες έχασαν σημαντικά περισσότερο από την ομάδα με το δείπνο, 19 και 8 κιλά, αντίστοιχα – μια αύξηση 2,5 φορές για όσους τρώνε μεγάλο πρωινό. Η περίμετρος της μέσης μειώθηκε επίσης περισσότερο στην ομάδα με το πρωινό. Η αρτηριακή πίεση βελτιώθηκε παρόμοια και στις δύο ομάδες. Οι βιοδείκτες βελτιώθηκαν επίσης περισσότερο στην ομάδα με το πρωινό. Τα επίπεδα τριγλυκεριδίων βελτιώθηκαν κατά 33% στην ομάδα του πρωινού, ενώ αυξήθηκαν κατά 13% στην ομάδα του βραδινού. Η γλυκόζη, η ινσουλίνη και το HOMA-IR – ένας δείκτης ευαισθησίας στην ινσουλίνη όλα έδειξαν πιο σημαντικές βελτιώσεις στην ομάδα του πρωινού.

Διάβασε επίσης: Πρωινό γεύμα: Τα συν και τα πλην για ένα σωστό ξεκίνημα

Συζήτηση: Μηχανισμοί ή θεωρίες που εξηγούν τα βιολογικά πλεονεκτήματα για ένα μεγαλύτερο, πλούσιο σε θερμίδες, πλούσιο σε πρωτεΐνες πρωινό και μικρότερο δείπνο περιλαμβάνουν: κιρκάδιους ρυθμούς, βιολογικά ρολόγια που επηρεάζονται από την πρόσληψη τροφής, βελτιωμένη ευαισθησία στην ινσουλίνη το πρωί, καθυστερημένη λιπόλυση (διάσπαση λίπους) σε όσους παραλείπουν πρωινό και την ικανότητα της πρωτεΐνης πρωινού να μειώνει την ορμόνη της πείνας και να επεκτείνει τα αισθήματα πληρότητας.

Μια μελέτη του 2015 τόνισε ότι οι γυναίκες που τρώνε τακτικά πρωινό και αρχίζουν να παραλείπουν το πρωινό παρουσιάζουν σημάδια επιδείνωσης των μεταβολικών αποκρίσεων στο μεσημεριανό γεύμα και μεταβολική δυσλειτουργία. 

Σύμφωνα με αυτά τα ευρήματα, η κατανάλωση ενός μεγάλου πρωινού με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες + ενός μικρού δείπνου αντί ενός μικρού πρωινού + μεγάλου δείπνου με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι μια πιο αποτελεσματική στρατηγική τόσο για την απώλεια βάρους όσο και για τη βελτίωση της μεταβολικής υγείας.

Διάβασε επίσης: Τι μπορείς να φας για πρωινό εάν ξυπνήσεις με φούσκωμα στην κοιλιά;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i