Γιατί θέλω να τρώω αλμυρά; 10 λόγοι

Είτε η επιθυμία σου για αλμυρά είναι περιστασιακή είτε συχνή, ίσως τη βιώνεις για διάφορους λόγους.

almyra istock

Εκτός από την περίπτωση του να είσαι έγκυος και να λαχταράς αλμυρά σνακ, υπάρχει εξήγηση.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται αλάτι (σε μορφή νατρίου) για να επιβιώσει. Όμως οι περισσότεροι από εμάς καταναλώνουμε ήδη πολύ αλάτι, κυρίως από επεξεργασμένα τρόφιμα και τρόφιμα εστιατορίων. Ωστόσο, μια συχνή λαχτάρα για αλμυρά θα μπορούσε να υποδηλώνει κάποια κατάσταση υγείας.

10 λόγοι που θέλεις να φας κάτι αλμυρό

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους θέλεις να φας κάτι αλμυρό εδώ και τώρα, μάθε ποιοι είναι αυτοί και τι φας για να μειώσεις τη λιγούρα σου για αλάτι.

1. Βαριέσαι

2. Είσαι αφυδατωμένη

3. Έχεις στρες 

4. Δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια 

5. Ιδρώνεις υπερβολικά

6. Περιμένεις περίοδο 

7. Έχεις ημικρανία

8. Παίρνεις φάρμακα

9. Έχεις υπονατριαιμία

10. Έχεις αναιμία

1. Βαριέσαι

Δεν είναι ασυνήθιστο να έχεις έντονη επιθυμία για αλμυρές τροφές όταν βαριέσαι. Η έρευνα δείχνει ότι το να τρως ορισμένα τρόφιμα όταν βαριέσαι μπορεί να τονώσει το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου, προκαλώντας αύξηση των επιπέδων ντοπαμίνης.

Όταν τρως από πλήξη μπορεί να είναι μια συναισθηματική διατροφική συμπεριφορά με τα σνακ της επιλογής να είναι αλμυρά, γλυκά ή συνδυασμός και των δύο.

2. Είσαι αφυδατωμένη

Το σώμα σου χρειάζεται το νάτριο ως ηλεκτρολύτη για να λειτουργεί σωστά. Η αφυδάτωση συμβαίνει όταν τα επίπεδα των ηλεκτρολυτών είναι πεσμένα. Έτσι μπορεί να αναζητάς κάτι αλμυρό για να αντισταθμίσεις αυτήν την ανισορροπία.

Το ίδιο μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει την πείνα ελέγχει και τη δίψα. Ορισμένες έρευνες υποδηλώνουν ότι το σώμα σου λαχταρά αλμυρά σνακ όταν χρειάζεσαι πραγματικά νερό. 

3. Έχεις στρες 

Το άγχος αναγκάζει τα επινεφρίδια να απελευθερώνουν κορτιζόλη και άλλες ορμόνες που σχετίζονται με την όρεξη, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν λαχτάρα για αλμυρά, λιπαρά ή γλυκά.

Οι αγχωτικές καταστάσεις μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε συναισθηματική κατανάλωση φαγητού για να ηρεμήσεις τον εαυτό σου, επομένως το αγαπημένο σου αλμυρό φαγητό σε περιόδους χρόνιου στρες είναι απαραίτητο.

4. Δεν κοιμάσαι καλά τα βράδια 

Η στέρηση ύπνου σε οδηγεί σε τροφές ευχαρίστησης. Έρευνες δείχνουν ότι ο λίγος ύπνος αυξάνει τις λιγούρες για τρόφιμα με υψηλότερες θερμίδες, συμπεριλαμβανομένων των αλμυρών και γλυκών.

Όταν υπάρχει έλλειψη ύπνου, τα ορμονικά σήματα προτρέπουν το τμήμα "ανταμοιβής" του εγκεφάλου να ενθαρρύνει την αναζήτηση ενός αλμυρού σνακ.

5. Ιδρώνεις υπερβολικά

Οι άνθρωποι που ιδρώνουν πολύ, είτε από άσκηση είτε από έκθεση στη ζέστη, μπορεί να λαχταρούν αλμυρά φαγητά. Αυτή είναι η απάντηση του οργανισμού στην επανεξισορρόπηση των επιπέδων του ηλεκτρολύτη νατρίου, ο οποίος είναι απαραίτητος για τη συνολική λειτουργία του οργανισμού. Εάν αυτός είναι ο λόγος που λαχταράς κάτι αλμυρό, μπορεί επίσης να εμφανίσεις και άλλα συμπτώματα όπως δίψα και κόπωση.

6. Περιμένεις περίοδο 

Το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) αναφέρεται σε σωματικά και συναισθηματικά συμπτώματα που εμφανίζονται μια ή δύο εβδομάδες πριν από την περίοδο. Η δίψα και οι αλλαγές στην όρεξη καθώς και η λιγούρα για αλμυρά τρόφιμα, είναι συχνές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.Ήπια αφυδάτωση που μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της περιόδου PMS συμβάλλουν σε αυτό.

7. Έχεις ημικρανία

Εάν αντιμετωπίζεις ημικρανίες, υπάρχει ένα σύνολο συμπτωμάτων που μπορεί να εμφανιστούν πριν από την έναρξη μιας κρίσης ημικρανίας. Η έρευνα δείχνει ότι κατά τη διάρκεια του προδρομικού σταδίου, ένα από τα συμπτώματα είναι η λαχτάρα για αλμυρά τρόφιμα.Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι η κατανάλωση αλμυρών τροφών θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανακούφιση της ημικρανίας.

8. Παίρνεις φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα που επηρεάζουν τα επινεφρίδια (όργανα που παράγουν ορμόνες για το μεταβολισμό, το ανοσοποιητικό σύστημα και άλλα) σε κάνουν να αναζητάς αλμυρά σνακ. Ορισμένα φάρμακα είναι:

  • Τραμαδόλη (αναλγητικό)
  • Αντιμυκητιακά φάρμακα
  • Γλυκοκορτικοειδή, όπως κορτιζόνη
  • Φάρμακα για κάποιους τύπου καρκίνου όπως Αναστολείς σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors) στην ανοσοθεραπεία και αναστολείς πρωτεϊνικής κινάσης

9. Έχεις υπονατριαιμία

Εάν έχεις έλλειψη νατρίου, μπορεί να προκύψει λαχτάρα για αλμυρά. Αυτή η συχνή ανεπάρκεια ηλεκτρολυτών (υπονατριαιμία) μπορεί να προκαλέσει τον εγκέφαλο να παράγει σήματα όρεξης για αλάτι. Η υπονατριαιμία προκαλείται από ποικίλες αιτίες, όπως διάρροια, έμετος, καρδιακή ανεπάρκεια, λήψη διουρητικών φαρμάκων, ορισμένες νεφρικές παθήσεις και άλλα.

10. Έχεις αναιμία

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η σιδηροπενική αναιμία (μια κατάσταση που αναπτύσσεται όταν το σώμα δεν παράγει αρκετό σίδηρο για να παράγει ερυθρά αιμοσφαίρια) μπορεί να εκδηλωθεί με έντονη λαχτάρα για αλμυρά.

Διάφορες αιτίες μπορούν να προκαλέσουν την ανάπτυξη σιδηροπενικής αναιμίας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας αίματος, της νεφρικής νόσου, ορισμένων παθήσεων υγείας και κληρονομικότητας. Εάν αυτός είναι ο λόγος πίσω από την επιθυμία σου για αλμυρά, μπορεί επίσης να εμφανίσεις συμπτώματα όπως κόπωση, ζαλάδα και κρύα χέρια και πόδια.

Τι να φας όταν θέλεις κάτι αλμυρό;

Δες πώς να αντικαταστήσεις το αλάτι:

Πίνε περισσότερο νερό: Καθώς η λαχτάρα για αλμυρό μπορεί συχνά να προκληθεί από αφυδάτωση, το πόσιμο νερό μπορεί να βοηθήσει το σώμα σου να επιστρέψει στην ιδανική αναλογία νατρίου προς νερό. Ως πρόσθετο πλεονέκτημα, αυτό μπορεί να μειώσει το αίσθημα της πείνας, απομακρύνοντας την επιθυμία σου για αλμυρό σνακ!

Τροφές πλούσιες σε κάλιο: Λαμβάνοντας αρκετές τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, σπόρους και όσπρια, θα διατηρήσεις την  ισορροπία υγρών του σώματός σου χρησιμοποιώντας κάλιο, αντί να βασίζεσαι στο νάτριο.

Απόφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις σάλτσες: Το 78-80% του αλατιού που καταναλώνεις προέρχεται από επεξεργασμένα τρόφιμα ή delivery, επομένως με το σπιτικό φαγητό θα μειώσεις την πρόσληψη αλατιού.

Μάσησε μια τσίχλα: Μελέτες έχουν δείξει ότι το μάσημα τσίχλας μπορεί να μειώσει την επιθυμία σου για γλυκά και αλμυρά τρόφιμα, δίνοντάς σου χρόνο να βρεις μια καλύτερη εναλλακτική.

Διάβασε περισσότερα: Πώς θα καταλάβεις αν έχει πολύ αλάτι ένα συσκευασμένο προϊόν;

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i