Ξέχνα τα μήλα! Αυτό το φρούτο μπορεί να βελτιώσει την αρτηριακή πίεση | Νέα μελέτη

Ανακάλυψε τα οφέλη της ντομάτας (που άλλοι το θεωρούν φρούτο και άλλοι λαχανικό) για την αρτηριακή πίεση.

ντοματα_οφελη Istock

Για τους ηλικιωμένους με ήπια υψηλή αρτηριακή πίεση, μια νέα μελέτη δείχνει ότι η κατανάλωση ντομάτας μπορεί να βοηθήσει στη διαχείρισή της και μπορεί ακόμη και να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης υπέρτασης.

Οι ντομάτες μαζί με την απολαυστική γεύση τους και τη θρεπτική τους αξία, ταιριάζουν σε διάφορες δίαιτες και διατροφές, όπως η μεσογειακή ή/ και η vegan. Από τις σαλάτες μέχρι τις σάλτσες, η χρήση ντομάτας προάγει την υγεία ενώ ταυτόχρονα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς και την αντιμετώπιση της υπέρτασης.

Δεν είναι ένα "μαγικό" τρόφιμο, ούτε ένα super food, αλλά ένα σημαντικό τρόφιμο μιας ποικιλόμορφης και υγιεινής διατροφής.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η πίεση σου είναι χαμηλή;

Ντομάτες: Οι ειδικοί εξηγούν γιατί βοηθάει στην υψηλή αρτηριακή πίεση

ντοματα_οφελη
Istock

Στη μελέτη, τα άτομα χωρίς υψηλή αρτηριακή πίεση που έτρωγαν τις περισσότερες ντομάτες ή τροφές με βάση την ντομάτα είχαν 36% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υπέρταση από εκείνους που έτρωγαν λιγότερες.

Σε άτομα που είχαν ήδη υψηλή αρτηριακή πίεση, ειδικά εκείνα με υπέρταση σταδίου 1, η μέτρια κατανάλωση ντομάτας συσχετίστηκε με μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Στη μελέτη συμμετείχαν 7.056 συμμετέχοντες, το 82,5% των οποίων είχε υπέρταση. Ερωτήθηκαν σχετικά με την καθημερινή τους κατανάλωση σε ντομάτες και ταξινομήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες:

  • λιγότερο από 44 γραμμάρια την ημέρα
  • 44-82 γραμμάρια (ενδιάμεση)
  • 82-110 γραμμάρια (ανώτερη ενδιάμεση)
  • περισσότερα από 110 γραμμάρια.

Οι συγγραφείς της μελέτης παρατήρησαν μείωση της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε όσους είχαν τόσο τα υψηλότερα όσο και τα ενδιάμεσα επίπεδα κατανάλωσης ντομάτας σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα κατανάλωσης.

Οι συμμετέχοντες με υπέρταση σταδίου 1 και ενδιάμεση κατανάλωση ντομάτας παρουσίασαν μείωση τόσο της συστολικής όσο και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης σε σύγκριση με τους συμμετέχοντες που κατανάλωναν τις λιγότερες ντομάτες.

Η διαστολική αρτηριακή πίεση αντανακλά την πίεση στις αρτηρίες όταν η καρδιά είναι σε ηρεμία. Εκφράζεται ως ο χαμηλότερος αριθμός αρτηριακής πίεσης, με τη συστολική αρτηριακή πίεση, την ανώτερη τιμή, που δείχνει την πίεση στις αρτηρίες καθώς η καρδιά χτυπά.

Οι δύο ενώσεις που συναντάς στις ντομάτες και είναι ωφέλιμες για την αντιμετώπιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης είναι είναι το λυκοπένιο και το κάλιο

Το λυκοπένιο όχι μόνο μειώνει το ένζυμο της αγγειοτενσίνης και την έκφραση των γονιδίων του, εμποδίζοντας τη σύνθεση της αγγειοτενσίνης 2, αλλά επίσης προάγει τη δημιουργία μονοξειδίου του αζώτου στο ενδοθήλιο βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος.

Διαβάστε επίσης: Οι συμβουλές για να κρατάς την αρτηριακή σου πίεση σε χαμηλά επίπεδα

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i