Οι 6 πιο πλούσιες τροφές σε αντιοξειδωτικά | Αυξάνουν τη μακροζωία

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να συμβάλλει στη μείωση του οξειδωτικού στρες και του κινδύνου πολλών χρόνιων ασθενειών.

antioxidotika istock

Όλοι γνωρίζουμε πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά μπορεί να μας βοηθήσει να ζήσουμε περισσότερο και να καθυστερήσουμε τη γήρανση καθώς και την εμφάνιση χρόνιων ασθενειών. Δες με ποιες τροφές θα γεμίσεις το πιάτο σου.

Τι είναι τα αντιοξειδωτικά;

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που παράγονται στο σώμα μας και βρίσκονται σε τροφές που βοηθούν στην προστασία των κυττάρων μας από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. 

Η διαδικασία της οξείδωσης στο σώμα βοηθά στο μεταβολισμό του οξυγόνου και στην παραγωγή ενέργειας που λαμβάνουν τα κύτταρα μας από αυτό. Όταν δεν έχουμε επαρκή αντιοξειδωτικά, συσσωρεύονται ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό και αυτό οδηγεί σε οξειδωτικό στρες.

Βλάπτει το DNA και άλλες σημαντικές δομές στα κύτταρα, προκαλεί βλάβη στους ιστούς και μπορεί να οδηγήσει σε πολλές χρόνιες ασθένειες. Είναι επομένως σημαντικό να διατηρήσετε υπό έλεγχο αυτή τη βλάβη και να γεμίσετε το πιάτο σας με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά.

Η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε αντιοξειδωτικά μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο αίμα και να μειώσει οξειδωτικό στρες και τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Δείτε τις 6 τροφές που περιέχουν πολλά αντιοξειδωτικά, τα οποία συμβάλλουν στη μακροζωία.

1. Μύρτιλα: Ανθοκυανίνες και άλλα αντιοξειδωτικά

Αυτό το υπέροχο φρούτο δεν είναι μόνο ζουμερό και νόστιμο, αλλά διαθέτει ένα πλούσιο διατροφικό προφίλ. Τα μύρτιλα συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα της LDL (κακής) χοληστερόλης και αυξάνοντας την HDL (καλή) χοληστερόλη.

2. Αγκινάρες: Χλωρογενικό οξύ

Οι αγκινάρες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μια ποικιλία πολλών θρεπτικών συστατικών. Μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, διαβήτη τύπου 2 και καρδιακών παθήσεων.

Δες και αυτό: Το τσάι αγκινάρας είναι trend | Και χαρίζει τέλειο δέρμα, ενισχύει το ανοσοποιητικό και μειώνει τη χοληστερίνη

3. Goji berries: Πολυσακχαρίτες Lycium barbarum

Τα Goji berries είναι νόστιμα και γεμάτα γεύση και έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Πιστεύεται επίσης ότι έχουν πολλά οφέλη για την υγεία και μπορούν να ελέγξουν την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, το γλαύκωμα και τον καταρράκτη.

4. Φασόλια: Καμπφερόλη

Τα φασόλια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Μειώνουν τη χρόνια φλεγμονή και καταστέλλουν την ανάπτυξη του καρκίνου.

5. Παντζάρια: Βεταλαΐνες

Το παντζάρι έχει εκπληκτικά αντιοξειδωτικά που καταπολεμούν τη βλάβη των κυττάρων και μειώνουν τον κίνδυνο πολλών ασθενειών. Το ισχυρό αντιοξειδωτικό βεταλαΐνη δίνει στα παντζάρια το ζωντανό τους χρώμα. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο παχύ έντερο και στο πεπτικό σύστημα.

6. Σπανάκι: Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη

Το σπανάκι προστατεύει την όραση από το καταστροφικό υπεριώδες φως και άλλα επιβλαβή μήκη κύματος φωτός.

Οι 20 τροφές που σε κάνουν πιο ελκυστική | Σύμφωνα με την Cleveland Clinic

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i