Το ανθρακούχο νερό κάνει κακό στα δόντια σου;

Είναι αλήθεια ότι το ανθρακούχο νερό μπορεί να είναι κακό για τα δόντια σου επειδή μπορεί να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών;

water istock

Σου αρέσει το ανθρακούχο νερό και πιστεύεις ότι κάνεις καλό στην υγεία και τη γραμμή σου; Τι λέει όμως η επιστήμη;

Τα ποτά που έχουν χαμηλό pH - που σημαίνει ότι είναι πιο όξινα - ενδέχεται να φθείρουν το σμάλτο των δοντιών με την πάροδο του χρόνου, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται συχνά και σε μεγάλες ποσότητες.

Το κανονικό νερό έχει pH 7, το οποίο είναι ουδέτερο. Ο καφές έχει 5, ο χυμός λεμονιού 2 και το οξύ του στομάχου 1.

Για τα ροφήματα που καταναλώνουμε συχνά, το επίπεδο pH, ιδανικά, θα πρέπει να είναι πάνω από 4, το οποίο θεωρείται "όριο", δήλωσε ο John Ruby, επίκουρος καθηγητής παιδοδοντιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ στην Washington Post. Οτιδήποτε κάτω από ένα pH 4 αυξάνει τον κίνδυνο οδοντικής διάβρωσης, είπε.

Σε μελέτη του 2016, ο Ruby και οι συνεργάτες του εξέτασαν τα επίπεδα pH σχεδόν 400 ροφημάτων και τα ευρήματα ήταν ανησυχητικά. Η μελέτη έδειξε ότι τα περισσότερα ροφήματα που δοκιμάστηκαν - αθλητικά ροφήματα, αναψυκτικά, χυμοί και πολλά αρωματικά νερά - είχαν pH κάτω από 4. Πολλά που δοκιμάστηκαν είχαν κάτω από 3.

Το να πίνεις ένα ρόφημα με χαμηλό pH κάθε τόσο είναι απίθανο να προκαλέσει οδοντικό πρόβλημα. Αλλά οι ειδικοί λένε ότι ο κίνδυνος αυξάνεται εάν καταναλώνεις μεγάλη ποσότητα από αυτά τα ροφήματα κάθε μέρα.

Τελικά το ανθρακούχο νερό καταστρέφει τα δόντια;

Στη μελέτη δοκιμάστηκαν μόνο δύο ανθρακούχα νερά υψηλότερα από το όριο του 4, που σημαίνει ότι δεν είχαν μεγάλο κίνδυνο διάβρωσης. Το αφρώδες φυσικό μεταλλικό νερό S.Pellegrino είχε pH 4,96, ενώ το ανθρακούχο νερό Perrier είχε 5,25.

Ωστόσο, η προσθήκη γεύσης στο νερό, ιδιαίτερα γεύσεις εσπεριδοειδών που περιέχουν κιτρικό οξύ, μπορεί να μειώσει το pH. Στη μελέτη, το απλό νερό είχε επίπεδο pH 5,03, αλλά το νερό με λεμόνι είχε pH 3,03.

Μάλιστα, ξεχωριστή έρευνα δείχνει ότι η ανθρακική σόδα στο σπίτι μπορεί να δημιουργήσει ένα απλό ανθρακούχο νερό που έχει χαμηλότερο επίπεδο pH από αυτό που βρίσκεται στην αγορά. 

Τι πρέπει να γνωρίζεις για το ανθρακούχο νερό

Η ιστορία έχει πιστώσει την ανακάλυψη του πρώτου ανθρακούχου νερού στον φυσικό, φιλόσοφο και χημικό Joseph Priestley. Ο ίδιος το εφηύρε εντελώς τυχαία, το 1767, όταν έκανε έγχυση νερού με διοξείδιο του άνθρακα, κρεμώντας ένα δοχείο από αποσταγμένο νερό πάνω από μια δεξαμενή μπίρας σε μια τοπική ζυθοποιία στο Λιντς της Αγγλίας. Έτσι, στα τέλη του 1770, τα τεχνητά ανθρακούχα νερά ξεκίνησαν να πωλούνται σε φαρμακεία για θεραπευτικούς σκοπούς, ενώ αυτή η ανακάλυψη έμελλε να αποτελέσει μια καθοριστική συνιστώσα για τα περισσότερα αναψυκτικά που θα έμπαιναν σε παραγωγή τα επόμενα χρόνια. 

Το ανθρακούχο νερό, το οποίο μπορεί να περιέχει ανθρακικό φυσικά ή τεχνητά.

Το τεχνητό ανθρακούχο νερό περιέχει διαλυμένο διοξείδιο του άνθρακα (CO2), το οποίο είναι αυτό που κάνει το νερό να αφρίζει.

Το φυσικό ανθρακούχο νερό εμπεριέχει διττανθρακικά άλατα (διττανθρακικό ασβέστιο, διττανθρακικό μαγνήσιο, διττανθρακικό νάτριο κλπ) τα οποία εκλύουν σιγά σιγά και διαδοχικά το διοξείδιο του άνθρακα στο στομάχι. Τα διττανθρακικά άλατα είναι βασικά (αλκαλικά) στοιχεία και αντισταθμίζουν την οξύτητα του γαστρικού οξέος, βοηθώντας έτσι την πιο ομαλή και φυσική διαδικασία χώνεψης.

Όσον αφορά στην οδοντική και στη γενική υγεία, το απλό ανθρακούχο νερό είναι μια καλύτερη εναλλακτική λύση από τα αθλητικά ροφήματα, τα αναψυκτικά ή τους χυμούς φρούτων. Αλλά το πόσο πίνεις μπορεί να επηρεάσει την υγεία των δοντιών σου.

Η επανειλημμένη κατανάλωση ενός ανθρακούχου νερού κατά τη διάρκεια της ημέρας μειώνει το pH στο στόμα και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο διάβρωσης. Η συστηματική αντικατάσταση του ανθρακούχου νερού με σκέτο νερό - ή η κατανάλωση περισσότερων από δύο ή τριών μπουκαλιών την ημέρα - μπορεί να είναι υπερβολική. Όσοι κινδυνεύουν από οδοντική διάβρωση "δεν είναι περιστασιακά καταναλωτές" του ανθρακούχου νερού.

Το ανθρακούχο νερό είναι καλύτερη επιλογή για τα δόντια σου από τα πιο δημοφιλή ποτά. Αν και το ανθρακούχο νερό είναι πιο όξινο από το κανονικό νερό, η κατανάλωσή του σε κανονικές ποσότητες μερικών φιαλών την ημέρα είναι απίθανο να διαβρώσει το σμάλτο των δοντιών σου.

Διάβασε ακόμη: Να πλένεις το πρόσωπό σου με ανθρακούχο νερό όπως οι Γιαπωνέζες;

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i