Το απαγορευμένο λαχανικό που καίει το λίπος στην κοιλιά

Πώς θα απαλλαγείς από το λίπος της κοιλιάς; Δοκίμασε αυτό το λαχανικό και θα το χάσεις!

potato istock

Ό,τι κι αν κάνεις το επίμονο λίπος στην κοιλιά απλά δεν θέλει να εξαφανιστεί, σωστά;

Ενώ η υγιεινή διατροφή και η άσκηση είναι οι θεμελιώδεις κανόνες για την απώλεια βάρους, μερικές φορές, χρειάζεσαι απλώς άλλα κόλπα για να επιταχύνεις την καύση λίπους στην κοιλιά. Δες λοιπόν ποιο λαχανικό μπορεί να σε βοηθήσει και γιατί.

Φτιάξε τις πιο υγιεινές "τηγανιτές" πατάτες στο φούρνο

Απόλαυσε τις πατάτες

Οι περισσότεροι φοβούνται τις πατάτες λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε υδατάνθρακες. Ναι, οι πατάτες είναι υδατάνθρακες. Σε ορισμένες δίαιτες, θα ταξινομούνταν ως ο "διάβολος", όπως για παράδειγμα στη δίαιτα κετο.

Αλλά οι πατάτες προέρχονται κυριολεκτικά από το έδαφος και δεν υπάρχει τίποτα επεξεργασμένο σε αυτές.

Οι πατάτες είναι χαμηλές σε θερμίδες (μία μερίδα περιέχει περίπου 100 θερμίδες), είναι χορταστικές και πλούσιες σε φυτικές ίνες.

Βραστές, ψητές, σε πουρέ ή στο φούρνο, όπως κι αν σου αρέσουν (εκτός από τις τηγανιτές) θα σε βοηθήσουν να κάψεις το λίπος στην κοιλιά.

Η μόνη προειδοποίηση εδώ είναι να θυμάσαι ότι οτιδήποτε προσθέτεις στην πατάτα  (τυρί και φέτες βούτυρο), ΔΕΝ θα κάνει καύση λίπους.

5 λόγοι για να τρως πατάτες - και 2 για να την αποφύγεις

Πατάτα: Τα 9 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις

Οι περισσότεροι γενικά θεωρούν τις πατάτες ανθυγιεινές. Ωστόσο, δεν είναι λόγω του ίδιου του λαχανικού αλλά λόγω των τεχνικών μαγειρέματος που αυξάνουν σημαντικά τις θερμίδες.

  1. Οι πατάτες είναι χωρίς γλουτένη και πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά.
  2. Έρευνες δείχνουν ότι οι πατάτες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες περίπου 3,7 γραμμάρια και έχουν ανθεκτικό άμυλο, το οποίο καταλαμβάνει περισσότερο χώρο στο έντερο, επιβραδύνοντας την πέψη και αποτρέποντας την υπερκατανάλωση τροφής. Θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη της αντίστασης στην ινσουλίνη και θα διευκολύνει την απώλεια βάρους.ς
  3. Οι πατάτες είναι πλούσιες σε υδατάνθρακες και διάφορες πηγές θρεπτικών συστατικών, γεγονός που τις καθιστά εξαιρετική πηγή καυσίμου για άσκηση. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μικρών έως μέτριων ψητών πατάτας θα ενισχύσει τις προπονήσεις σου, βοηθώντας τελικά στην απώλεια βάρους.
  4. Το ανθεκτικό άμυλο που υπάρχει στις πατάτες λέγεται ότι υφίσταται ζύμωση μόλις φτάσει στο παχύ έντερο, διεγείροντας το σώμα να κάψει λίπος. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο στις πατάτες βοηθά στην πρόληψη της κατακράτησης νερού, βοηθώντας αποτελεσματικά στην απώλεια βάρους.
  5. Παρόλο που δεν υπάρχει συνιστώμενο επίπεδο για το ανθεκτικό άμυλο, οι διατροφολόγοι συνιστούν να καταναλώνεις τουλάχιστον 10 γραμμάρια ημερησίως, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε μόνο περίπου 5 γραμμάρια.
  6. Οι πατάτες είναι γνωστές ως πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών όπως οι πολυφαινόλες. Παίζουν σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ρυθμού του μεταβολισμού, διασπώντας έτσι σύνθετες ουσίες σακχάρου με υψηλότερο ρυθμό. Επιπλέον, η περιεκτικότητα σε άμυλο ανθεκτικότητας βοηθά επίσης στην ανάπτυξη καλών βακτηρίων, προάγοντας την υγεία του εντέρου.
  7. Η παρουσία του αναστολέα πρωτεϊνάσης 2 στις πατάτες θα σε βοηθήσει να μειώσεις την πρόσληψη τροφής. Λειτουργεί παράγοντας την ορμόνη του κορεσμού που ονομάζεται χολοκυστοκινίνη. Σημαίνει ότι θα νιώθεις κορεσμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και πιθανότατα θα φας μόνο όταν πεινάς.
  8. Τα μικροθρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στις πατάτες θα βοηθήσουν στην υποστήριξη της φυσιολογικής λειτουργίας του οργανισμού. Για παράδειγμα, έχει άφθονη βιταμίνη Β6 που μετατρέπει την πηγή μη υδατανθράκων σε μια χρησιμοποιήσιμη μορφή ενέργειας. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και νευροδιαβιβαστών.
  9. Σε σύγκριση με άλλα φρούτα και λαχανικά, οι πατάτες είναι άμεσα διαθέσιμες και προσιτές.

Προσοχή! Τα αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες, που μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες απελευθερώνουν το τοξικό χημικό συστατικό που ονομάζεται ακρυλαμίδιο. Η υψηλή περιεκτικότητα αυτής της χημικής ουσίας επηρεάζει το ανθρώπινο νευρικό σύστημα και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο.

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Fitness

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i