Τι θα συμβεί στο σώμα σου εάν τρως ωμά κρεμμύδια κάθε μέρα

Ωμά κρεμμύδια: μην τα φοβάσαι, είναι φίλοι της υγείας σου.

onion istock

Τα ωμά κρεμμύδια έχουν έντονη, πικάντικη γεύση και τραγανή υφή και είναι καλή πηγή βιταμίνης C, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.

Είναι απαραίτητο να σημειωθεί ότι η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε πεπτικά προβλήματα και κακοσμία. Ως εκ τούτου, το μέτρο είναι το κλειδί για να πάρεις όλα τα οφέλη των ωμών κρεμμυδιών. Αυτά είναι τα 10 οφέλη που προσφέρουν τα ωμά κρεμμύδια στην υγεία σου.

Κίτρινα, κόκκινα και λευκά κρεμμύδια: Σε τι διαφέρουν;

1. Δεν θα αρρωσταίνεις (συχνά)

Τα ωμά κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, η οποία βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Η βιταμίνη C συμβάλλει στη δημιουργία λευκών αιμοσφαιρίων που προστατεύουν το σώμα από βακτήρια και ιούς, καθιστώντας τα απαραίτητα για την πρόληψη ιώσεων και γρίπης.

2. Η χοληστερίνη και η πίεσή σου θα μειωθούν 

Τα κρεμμύδια είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά όπως η κερσετίνη, τα οποία μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης, βελτιώνοντας την καρδιαγγειακή σου υγεία. Η κατανάλωση τους βοηθά επίσης στην ενίσχυση της κυκλοφορίας του αίματος, στη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης και στην πρόληψη του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

3. Θα πεις "αντίο" στη δυσκοιλιότητα

Τα ωμά κρεμμύδια περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες είναι σημαντικές για τη σωστή πέψη και τα οργανικά απόβλητα από το σώμα. Οι φυτικές ίνες ενισχύουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και προλαμβάνουν διάφορες παθήσεις όπως η δυσκοιλιότητα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και οι αιμορροΐδες.

4. Η φλεγμονή θα μειωθεί

Τα πλούσια σε κερσετίνη ωμά κρεμμύδια έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που βοηθούν στη μείωση των επιπέδων φλεγμονής στο σώμα. Βοηθά στη διαχείριση καταστάσεων όπως η αρθρίτιδα, το άσθμα και η βρογχίτιδα.

5. Θα αποκτήσεις γερά οστά

Τα κρεμμύδια είναι μια εξαιρετική πηγή ενώσεων πλούσιων σε θείο που συμβάλλουν στην ενίσχυση της υγείας των οστών. Αυτές οι ενώσεις προωθούν την  απορρόφηση ασβεστίου και συμβάλλουν στην πρόληψη του κινδύνου οστεοπόρωσης.

6. Θα θυμάσαι καλύτερα

Τα ωμά κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις θείου, οι οποίες αυξάνουν την παραγωγή νευροδιαβιβαστών στον εγκέφαλο, οδηγώντας σε βελτιωμένη μνήμη, εύρος προσοχής και επίπεδα συγκέντρωσης.

7. Θα έχεις προστατευτική ασπίδα από τον καρκίνο

Το ωμό κρεμμύδι περιέχει ενώσεις πλούσιες σε θείο και αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου. Οι ενώσεις θείου όπως η κερσετίνη, τα φλαβονοειδή και η αλισίνη έχουν αντικαρκινογόνες ιδιότητες που εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων στο σώμα.

8. Το δέρμα σου θα δείχνει (και θα είναι) υγιές

Τα ωμά κρεμμύδια περιέχουν υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και βιταμίνης C, τα οποία συμβάλλουν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος. Η κατανάλωση ωμού κρεμμυδιού βοηθά στη μείωση των ρυτίδων και των κηλίδων γήρανσης, οδηγώντας σε υγιές και λαμπερό δέρμα.

9. Θα ρίξεις το σάκχαρο 

Τα ωμά κρεμμύδια περιέχουν χρώμιο, ένα μέταλλο σημαντικό για τη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το χρώμιο βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της ινσουλίνης, οδηγώντας σε ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

10. Θα αδυνατίσεις

Τα ωμά κρεμμύδια έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην απώλεια βάρους. Οι φυτικές ίνες βοηθούν στον κορεσμό, μειώνοντας τις πιθανότητες υπερφαγίας, οδηγώντας σε έλλειμμα θερμίδων και τελικά σε απώλεια βάρους.


Ωστόσο, επειδή τα ωμά κρεμμύδια περιέχουν ενώσεις θείου, αυτές διασπώνται στο πεπτικό σύστημα και παράγουν αέρια που είναι υπεύθυνα για την κακοσμία. Μάσησε μαϊντανό και δυόσμο που την καταπολεμούν.

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i