Μήπως... νομίζεις ότι πάσχεις από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου;

Σε κάποιες περιπτώσεις εμφανίζονται τα ίδια συμπτώματα, τα οποία όμως δεν οφείλονται στο σύνδρομο και το πρόβλημα δεν είναι στο έντερό σου.

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου iStock

Σύμφωνα με τον ορισμό του Mayo Clinic, το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου είναι μία συχνή πάθηση που επηρεάζει το παχύ έντερο, με αποτέλεσμα το άτομο να εμφανίζει συμπτώματα όπως φούσκωμα, διάρροια, πόνο, αέρια, δυσκοιλιότητα ή, αντίθετα, συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα. Φυσικά, τα συμπτώματα αυτά σου ακούγονται γνώριμα, καθώς δεν αποτελούν αποκλειστικά ενδείξεις του συνδρόμου αλλά μπορεί να οφείλονται σε πολλά θέματα και ενοχλήσεις της πέψης.

Αν έχεις αμφιβολίες για το τι σου συμβαίνει, μόνο ένας εξειδικευμένος γιατρός μπορεί να σου δώσει τις απαντήσεις που χρειάζεσαι. Ωστόσο, εδώ μπορείς να διαβάσεις για κάποιες άλλες περιπτώσεις που ενδέχεται να έχουν κοινά συμπτώματα με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου και τελικά να μην είναι. 

Διαβάστε Επίσης

Δυσανεξία στη λακτόζη

Πρόκειται για μία συχνή ασθένεια, κατά την οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να χωνέψει τη λακτόζη που υπάρχει στα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνήθως τα άτομα με δυσανεξία στη λακτόζη εμφανίζουν φούσκωμα, διάρροια ή αέρια και συνήθως μισή ώρα μέχρι 2 ώρες από τη στιγμή που θα καταναλώσουν γάλα ή κάποιο φαγητό που το περιέχει. 

Στρες

Δεν αποτελεί σπάνιο φαινόμενο τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν να συνδέονται με το άγχος. Σε πολλούς από εμάς έχει συμβεί, ενώ βρισκόμαστε κάτω από πολύ στρες, να εμφανίσουμε ενδείξεις όπως πόνο στο στομάχι και αντίστοιχα προβλήματα. Αυτό συμβαίνει καθώς όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους, το σώμα μας καθυστερεί την τροφή όσο κινείται από το πεπτικό μας σύστημα. 

Ελκώδης κολίτιδα

Η ελκώδης κολίτιδα είναι ένας τύπος φλεγμονώδους νόσου του εντέρου, που προκαλεί έλκη και φλεγμονή στο εσωτερικό του παχέος εντέρου, ενώ αφορά 6,8 εκατομμύρια άτομα στον κόσμο. Αν και δεν έχει εξακριβωθεί το πώς ακριβώς δημιουργείται, αρκετοί είναι οι γιατροί που θεωρούν πως έχει να κάνει με το χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. 

Νόσος του Crohn

Με τις Φινλανδία, Δανία και Σουηδία να ανήκουν στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη με τα περισσότερα περιστατικά, η νόσος του Crohn είναι μια ασθένεια αρκετά συχνή. Όπως και η ελκώδης κολίτιδα, ανήκει στις φλεγμονώδεις νόσους, με τη διαφορά πως η Crohn επηρεάζει διαφορετικά σημεία του πεπτικού. Πέρα από τα στομαχικά προβλήματα, μπορεί κανείς να εμφανίσει κούραση και απώλεια βάρους. 

Κοιλιοκάκη

Όσο κι αν η κοιλιοκάκη ακούγεται σαν κάτι πολύ σοβαρό, δεν είναι παρά η δυσανεξία που έχουν πολλά άτομα στη γλουτένη. Ειδικότερα, κατά την περίπτωση αυτή το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στο λεπτό έντερο κάθε φορά που καταναλώνεις τροφές που περιέχουν γλουτένη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα σιτηρά. 

Αν οποιοδήποτε από τα παραπάνω συμπτώματα παρατηρήσεις πως εμφανίζεται τακτικά, οφείλεις να συμβουλευθείς τον γιατρό σου, ο οποίος είναι ο μόνος που θα σου δώσει τις σωστές κατευθυντήριες, καταλήγοντας στη διάγνωση του προβλήματός σου μέσω εξετάσεων.

Διαβάστε Επίσης

 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Διατροφή

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i