Ελκώδης κολίτιδα: Η νόσος που αφορά 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο!

Τα προβλήματα του γαστρεντερικού συστήματος είναι σήμερα πιο αυξημένα από ποτέ και ένα από αυτά είναι η ελκώδης κολίτιδα.

καλές τροφές για το έντερο

Η ελκώδης κολίτιδα ανήκει στα ιδιοπαθή φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου (ΙΦΝΕ) και, σύμφωνα με στοιχεία του 2017, εκτιμάται πως αφορά 6,8 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Η ελκώδης κολίτιδα προσβάλλει μόνο το παχύ έντερο και προκαλεί διάχυτη φλεγμονή στη βλεννογόνο του. Περίπου στους μισούς ασθενείς η φλεγμονή εντοπίζεται κάτω αριστερά στην κοιλιά (ορθοσιγμοειδική περιοχή του παχέος εντέρου), ενώ στο υπόλοιπο 50% μπορεί η προσβεβλημένη περιοχή να αφορά έως και όλο το έντερο. 

Ελκώδης κολίτιδα: Τα συμπτώματα 

Τα πιο συνηθισμένα είναι πόνος στην κοιλιά, διάρροια, πιθανή αιμορραγία κατά την κένωση, ναυτία, κόπωση, απώλεια όρεξης, ακόμα και πυρετός. Επισημαίνεται ότι το 50% των ασθενών σε έξαρση στην Ευρώπη βιώνουν καθημερινό αίσθημα κόπωσης, ενώ το 95% δηλώνουν αυξημένη κόπωση τουλάχιστον 1 ημέρα την εβδομάδα. Ακόμα όμως και σε συνθήκες ύφεσης της νόσου το 83% των ασθενών νιώθουν κόπωση και αδυναμία τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η νόσος που επηρεάζει τη ζωή στο σύνολό της

Τα συμπτώματα, η ύφεση και η ένταση των συμπτωμάτων στην ελκώδη κολίτιδα μπορεί να παρουσιαστούν αιφνίδια και, όπως βρέθηκε σε έρευνα στην Ελλάδα*, η νόσος επηρεάζει αρνητικά, σε διαφορετικό βαθμό, την κοινωνική ζωή σε πάνω από το 50% των ασθενών, με έναν στους πέντε να χαρακτηρίζει το πρόβλημα έντονο. Το 60% των ασθενών αισθάνονται θλίψη, το 65% στρες, ενώ σχεδόν το 25% αισθάνονται θυμό λόγω προβλημάτων που σχετίζονται με την πάθησή τους. Επίσης, η νόσος προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην επαγγελματική ζωή των ασθενών**. Η νόσος επηρεάζει, επίσης, την επαγγελματική ζωή των ασθενών, με ποσοστό πάνω από το 50% να αναγκάζονται να απουσιάσουν από 1 έως και περισσότερες από 20 ημέρες το έτος από την εργασία τους. Αναφορικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις, το 40% των ασθενών νιώθουν ότι η νόσος τους ήταν εμπόδιο σε μια προσωπική σχέση, ενώ το 34% πιστεύουν ότι εξαιτίας της νόσου τελείωσε μια προσωπική τους σχέση.

Τι μπορείς να κάνεις

Ο ειδικός γαστρεντερολόγος είναι ο γιατρός που θα κάνει τη διάγνωση της νόσου και θα χορηγήσει μια θεραπευτική αγωγή ώστε να περιοριστούν τα δυσάρεστα συμπτώματα. Είναι σημαντικό να υπάρχει καλή επικοινωνία με τον γιατρό ώστε να μπορέσει να κατανοήσει τα συμπτώματα, τα πιθανά αίτια που τα πυροδοτούν και την ανταπόκρισή σου στη θεραπεία.

*Ποιότητα Ζωής των Ασθενών με Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) – Τρίπτυχο, Last accessed: November 2020 
**European Federation of Crohn's & Ulcerative Colitis Associations. Impact Survey 

Οι πιο πρόσφατες Ειδήσεις

Διαβάστε πρώτοι τις Ειδήσεις για υγεία, διατροφή και γυμναστική στο shape.gr

Read Next

MORE FROM

Υγεία

Δεικτης μαζας σωματος

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Ποσο νερο πρεπει να πινω

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i

Θερμιδες που καιω στο τρεξιμο

Συμπλήρωσε τα παραπάνω πεδία

i